Kun. Sigitas Grigas paskirtas Degaičių Šv. Petro ir Pauliaus parapijos klebonu, klebono teisėmis ir pareigomis aptarnaujant Eigirdžių Dievo Apvaizdos ir Ubiškės Šv. Angelų Sargų parapijas bei Lurdo Švč. Mergelės Marijos koplyčią Dūseikių pensionate.

Liepos 11-ąją Telšių vyskupija išdalijo paskyrimus net 52 kunigams.

Kun. S. Grigas: einu su nerimu, su virpuliu širdyje

DELFI susisiekus su kun. S. Grigu, šis teigė, kad džiaugiasi nauju paskyrimu, nors ten, kur yra paskirtas, niekada nėra buvęs.

„Jaučiuosi gerai, kodėl turėčiau kitaip jaustis? Toks kunigų kelias. Einame ten, kur mus siunčia vyskupai. Toks gyvenimo pasirinkimas. Iš vienos parapijos iškelia į kitą, toks kunigo kelias – priprasti prie vienos vietos ir eiti ten, kur labiausiai reikia. Juk vyskupas mato, kur esi naudingesnis: kurioje vietoje, Bažnyčioje ir parapijoje“, – kalbėjo kun. S. Grigas.

Tiesa, kunigas pripažino, kad yra ir nerimo. „Einu su nerimu, su virpuliu širdyje. Nauja vieta, nauji žmonės, parapijiečiai, – teigė kun. S. Grigas, tačiau pridūrė, kad nerimas sumišęs su džiaugsmu. – Einu į žmones, einu jiems tarnauti, nešti gerąją naujieną.“

Naujos parapijos ir Bažnyčios

Kun. S. Grigas netrukus taps Degaičių, Eigirdžių, Ubiškių ir Dūseikių pensionato koplyčios klebonu.

Degaičiai – kaimas Telšių rajone. 2011 metų duomenimis, Degaičiuose gyvena 778 gyventojai. Degaičių Bažnyčia savo istoriją skaičiuoja nuo 1993 m., kai parapijiečiai nebereikalingą Kultūros namų pastatą nusprendė perstatyti į Dievo namus.

Eigirdžiai – miestelis Telšių rajono savivaldybėje, nuo Telšių nutolęs 8 km. 2011 metų duomenimis, miestelyje gyvena 630 gyventojų. Eigirdžių Dievo apvaizdos Bažnyčia pastatyta dar 1795 metais, ją supa kapinės ir iš akmenų mūryta tvora.

Ubiškės miestelis nuo Telšių nutolęs 16 kilometrų. Ubiškės Šv. Angelų Sargų Bažnyčia pastatyta 1851 m. Praėjus pusei amžiaus nuo Bažnyčios pastatymo, audra buvo nuplėšusi pagrindinį bokštą, tačiau parapijiečiai jį atstatė.

Duseikiai, kuriuose įkurta Lurdo Švč. Mergelės Marijos koplyčia, nuo Telšių nutolę 13 km.

Dūkšte praleido trejus metus

Į Dūkšto miestelį kun. S. Grigas buvo paskirtas 2015-ųjų birželį, prieš tai ėjo vikaro pareigas Šalčininkų šv. apaštalo Petro parapijoje.

Tarnystė Dūkšte kun. S. Grigui nebuvo sėkminga – ilgapirščiai iš klebonijos pavogė parapijiečių suaukotus 25 tūkst. eurų, šių metų vasarį jis pakliuvo į avariją, po kurios teko pirkti naują automobilį.

Bendravimas su parapijiečiais kun. S. Grigui nebuvo sėkmingas. Šie net du kartus rašė skundus į vyskupiją. Pirmą kartą išsiuntė anoniminį laišką, tačiau vyskupija teigė, kad tirti anoniminio skundo negali, tad Dūkšto gyventojai surašė dar vieną laišką, kurį pasirašė neslėpdami pavardžių. Laišką pasirašė ir miestelio seniūnas.

Parapijiečiai kunigą kaltino ir bendruomenės kiršinimu, apkalbomis, išgalvotais dalykais, kuriuos esą viešindavo pamokslų metu.

Parapijiečių teigimu, kunigas naudodavosi jų gerumu, esą pagal grafiką valgydavo vis kitų parapijiečių namuose. Dūkšto gyventojai skundėsi, kad kunigas draudė jiems į kitas parapijas kreiptis dėl apeigų.

Birželio pabaigoje, kai Vilniaus arkivyskupija kun. S. Grigui įteikė naują paskyrimą, DELFI kalbino ir Dūkšto seniūną Vytautą Kazėną. Tuo metu seniūnas atostogavo, tačiau neslėpė, kad Dūkšto gyventojai naujieną turėtų priimti teigiamai. „Tik šiandien sužinojau, kad jį iškelia, tai nelabai ką galiu ir pasakyti. Dauguma, matyt... Teigiamai“, – kalbėjo seniūnas.

Į kunigus įšventintas jau prieš 12 metų

Į kunigus iš Plungės kilęs S. Grigas buvo įšventintas prieš 12 metų, 2006-ųjų gegužės 7-ąją aukojo pirmąsias šv. Mišias.

Į Dūkštą kun. S. Grigas buvo paskirtas 2015-ųjų birželį. Iki tol ėjo vikaro pareigas Šalčininkų šv. apaštalo Petro parapijoje.

Paskyrimai skirstomi kasmet. Tą patvirtino ir Vilniaus arkivyskupijos komunikacijos specialistė Santa Kančytė. Ji teigė, kad periodiškai visi kunigai sulaukia naujų paskyrimų.

„Birželio mėnesį Vilniaus arkivyskupijoje daliai kunigų buvo įteikti nauji paskyrimai. Tai yra įprasta praktika – kunigas keliauja ten, kur jį siunčia vyskupas, ir periodiškai visose vyskupijose dalis kunigų sulaukia paskyrimų į naują tarnystės vietą, – DELFI kalbėjo S. Kančytė. – Šie sprendimai yra vietos vyskupo kompetencijoje ir priimami atsižvelgiant į daugelį aplinkybių.“