Valstiečių-žaliųjų į komisiją deleguota Jonė Valčiukienė pasisiūlė nusišalinti nuo klausimo svarstymo. Tam komisijos nariai pritarė.

Komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė, kaip pati sakė, „dėl šventos ramybės“ irgi pasisiūlė komisijai spręsti dėl jos nušalinimo. Bet komisija nusprendė, kad ji gali likti svarstyme.

Darbo grupės nariai Vincentas Vobolevičius ir Olga Kilkinova siūlė atidėti šio klausimo svarstymą penktadieniui. Nes išvada yra ilga, ir komisijai reikėtų daugiau laiko su ja susipažinti. Taip pat pažymėta ir tai, kad darbo grupės vadovė Svetlana Misevičienė serga ir nedalyvauja posėdyje.

Tam pritarė ir Aistė Žilinskienė. Ji teigė turėjusi mažiau nei 24 val. susipažinti su išvada.

Teigia darbą atlikę

O. Kilkinova paaiškino, kad išvados rašymas užtruko, nes buvo siekiama įvertinti visas nuomones, ir bendrai priimti sprendimus.

Semeška, kuris nedalyvavo darbo grupėje, teigė, kad komisijos nariai gavo du išvadų variantus. Pirma gautas vienas, o po to – kitas.

„Susidarė įspūdis, kad buvo labai skubėta šiam posėdžiui pateikti išvadas, nors akivaizdu, kad darbo grupės vadovė serga, ir teikti išvadas be jos parašo yra nesolidu“, – sakė V. Semeška.

Jis teigė, kad nespėjo išanalizuoti kuo skiriasi abu variantai.

Komisijos narys taip pat pasiūlė papildomai kreiptis į naująją LRT vadovybę dėl informacijos apie serialo finansavimą. Esą senoji LRT vadovybė ją pateikti atsisakė, nors TV3 visą prašomą informaciją pateikė.

V. Vobolevičius pasidalino informacija, kad V. Semeška jau kreipėsi į LRT vadovybę, ir gavo pažadą, kad informacija bus pateikta. Tačiau jis siūlė darbo grupei įvertinti, ar ta pažyma yra reikšminga, ir ar verta tam skirti papildomo laiko.

Darbo grupėje dalyvavusi VRK sekretoriato politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės vedėja Lina Petronienė ir VRK narė O. Kilkinova paaiškino, kad antrajame variante buvo padaryti tik techniniai patikslinimai. Ir esą sakyti, kad buvo du išvadų variantai yra nekorektiška.

„Darbo grupė atliko savo darbą ir nori kitame posėdyje pristatyti jį“, – sakė O. Kilkinova.

„Valstiečių-žaliųjų“ atstovas Liutauras Ulevičius teigė, kad dėl išvadų projekto yra esminių abejonių, tačiau siūlė klausymo svarstymo neatidėlioti ir svarstyti šiandien.

Komisijos narys Maksimas Reznikovas teigė, kad darbo grupės išvada jau yra cituojama žiniasklaidoje, todėl pasiūlė ją paskelbti viešai.

Komisijos pirmininkė L. Matjošaitytė teigė, kad tai jau ne pirmas kartas, kai komisijos dokumentai patenka į viešumą, ir pažadėjo sukurti darbo grupę, kad būtų išsiaiškinta, kad platina komisijos dokumentus.

Siūlo atskirus serialo epizodus pripažinti politine reklama

VRK darbo grupė siūlo ne visą serialą, o atskirus jo epizodus pripažinti politine reklama.

Darbo grupės vertinimu, nepaisant atskirų serialo sezonų, laikytinų politine reklama, visas serialas negali būti pripažintas politine reklama. Šis teiginys grindžiamas argumentu, kad nėra nustatyta objektyvių duomenų, kad rinkėjai iki 2016 m. Seimo rinkimų spontaniškai ir masiškai tapatino Pijų su Ramūnu Karbauskiu.

Plačiau apie tai galima skaityti čia.