Rezoliuciją remiančios Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Didžioji Britanija yra tikros, kad ji bus priimta ir nemano, jog daugiausia būgštavimų keliančios Rusija bei Kinija pasinaudos turima veto teise šiai priemonei blokuoti.

Rezoliucijoje reikalaujama, kad Sirija "besąlygiškai" bendradarbiautų su JT, tiriančia vasario 14 dieną Beirute įvykdytą buvusio Libano ministro pirmininko Rafiko Hariri žmogžudystę, nes antraip "reikalui esant" Saugumo Taryba apsvarstys galimas ekonomines sankcijas.

Taip pat reikalaujama įšaldyti pavienių įtariamųjų lėšas, uždrausti jiems išvykti iš šalies ir perduoti jų vardus tyrimą atliekančiai JT komisijai, vadovaujamai vokiečio prokuroro Detlevo Mehliso, arba Libano vyriausybei. Prieštaravimus dėl sankcijų taikymo į šį sąrašą įtrauktiems asmenims gali pareikšti bet kuri Saugumo Tarybos narė.

Rezoliucijoje Sirijai nurodoma bendradarbiavimo ženklan suimti ir leisti tyrėjams apklausti asmenis, įtariamus susijus su žmogžudyste.

JAV vardu Saugumo Taryboje balsuojanti šalies valstybės sekretorė Condoleezza Rice visus pastaruosius metus stengėsi atitolinti Siriją nuo Libano reikalų. Taip pat C.Rice apkaltino Damaską leidžiant užsieniečiams kovotojams kirsti sieną su Iraku, kur kruviną sukilimą malšina daugiau kaip 150 tūkst. amerikiečių karių.

Kaltinimus neigianti Sirija savaitgalį kreipėsi į arabų šalių lyderius ir išsiuntė užsienio reikalų viceministrą Walidą al-Mualemą turo po Persijos įlankos valstybes. Šeštadienį Sirijos prezidentas Basharas al Assadas pareiškė, kad šalis sudarys savo komisiją, kuri tirs R.Hariri nužudymo aplinkybes.

R.Hariri mirtis pakeitė politinį Libano gyvenimą. Po šios žmogžudystės Sirijai teko iš mažosios kaimynės išvesti tris dešimtmečius čia laikytus savo karius, o Siriją remiantis Libano prezidentas Emile'is Lahoudas vis labiau spaudžiamas atsistatydinti. Sirija į Libaną buvo įsiveržusi malšinti pilietinio karo.

Tuo tarpu Rusija gali vetuoti Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją, kurioje grasinama imtis sankcijų prieš Siriją, jei pastaroji nebendradarbiaus byloje dėl buvusio Libano ministro pirmininko nužudymo, pranešė naujienų agentūra "Interfax".

Rusija nepritaria galimoms sankcijoms prieš Siriją, tradicinę sąjungininkę Artimuosiuose Rytuose. "Rusija gali balsuoti prieš rezoliucijos projektą, jei JT Saugumo Taryba neatsižvelgs į Rusijos prieštaravimus šiam dokumentui", - "Interfax" citavo Rusijos šaltinius JT.