Kaip skelbia Prancūzijos naujienų agentūra AFP, abu vyrai drauge turėjo 29 žmonas ir daugiau nei 160 vaikų.

Šių piliečių vardai – Winstonas Blackmore‘as ir Jamesas Oleris. Pernai liepą Britų Kolumbijos teisme ir vienas, ir kitas buvo pripažinti kaltais dėl vieno kaltinamosios išvados punkto – poligamijos, rašo „Associated Press“. O agentūra „Canadian Press“ nurodo, kad W. Blackmore‘as iš viso turi 149 vaikus.

Antradienį 61-ų metų W. Blackmore‘ui buvo skirta lygtinė šešių mėnesių namų arešto bausmė. Vėliau jis dar metus bus laikomas tik lygtinai atleistu nuo laisvės atėmimo bausmės. 53-ejų J. Oleris buvo sąlyginai nuteistas trims mėnesiams namų arešto ir dar metams probacijos.

Dar W. Blackmore‘ui buvo skirta 150 privalomų visuomeninio darbo valandų. J. Oleris privalės atidirbti 75 visuomeninio darbo valandas.
Griežčiausia jiems abiem grėsusi bausmė buvo penkerių metų laisvės atėmimas.

Ketvirtadienį prokurorai jokių komentarų nepateikė. Gauti kokios nors informacijos iš abiejų vyrų advokatų taip pat nepavyko.

Teismui, esą, buvo pranešta, kad W. Blackmore‘as turi 24 žmonas, o J. Oleris – penkias.

Jie buvo fundamentalistinės Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus (FLDS) bažnyčios vyskupai, tarnavę uždaroje Britų Kolumbijos pietvakariuose esančios Bauntifulo gyvenvietės bendruomenėje. FLDS bažnyčia yra JAV veikianti mormonų bažnyčios atšaka. Jos propaguojamo tikėjimo išpažinėjai pritaria daugpatystei.

Visas 24 moteris W. Blackmore‘as vedė su taip vadinamu dangaus palaiminimu. Pirmoji jo santuoka įvyko 1975 metais. Vyro advokatas tvirtino, kad su moterimis jo klientą siejantys ryšiai prilygta neįteisintoms neformalioms santuokoms.

Kaip buvo pranešta teisėsaugos institucijoms, 10 iš visų W. Blackmore‘o žmonų santuokos dieną teturėjo 17-a metų, trys buvo vos 16-os ir viena – tik 15-os metų.

Tarp J. Olerio žmonų, su kuriomis jį taip pat sieja dangiška sąjunga, viena moteris tekėjo būdama penkiolikametė, o kitai ką tik buvo suėję 17-a.

W. Blackmore‘as ir J. Oleris yra pirmieji nuo pat 1906-ųjų kanadiečiai, apkaltinti poligamija ir pripažinti kaltais. Jiems paskelbti nuosprendžiai susiję su ne vienus metus trukusiais debatais dėl poligamijos konstitucingumo.

2011 metais Britų Kolumbijos Aukščiausiasis teismas pripažino, kad tokia praktika laikytina neteisėta. Taigi, kai religinės sektos nariams buvo pateikti minėti kaltinimai, jie buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Skelbdama nutartį vyriausioji teisėja paminėjo, kad poligaminėje sąjungoje gyvenusių moterų atžvilgiu kartkartėmis būdavo smurtaujama, be to, netinkamo elgesio atvejų vis dažnėjo. Smurtą, esą, yra patyrę ne tik moterys, bet ir vaikai.

W. Blackmore‘as nesigynė, kad gyveno poligamijoje, kurią užtikrintai pateisino religija.

„Esu kaltas dėl to, kad gyvenu, kaip moko mano religija. Tai viskas, ką šiandien galiu pasakyti, – sakė jis pernai, kai buvo pateikti kaltinimai. – Dvidešimt septynerius metus, o vėliau dešimtis milijonų dolerių teko paaukoti įrodinėjant tai, ko niekada ir neneigėme. Niekada neatsisakiau savo tikėjimo. Šitai yra kaip tik tai, ko tikėjomės.“

Netrukus po nuosprendžio W. Blackmore‘ui paskelbimo viena iš jo dukterų pasistengė apginti tėvą socialiniame tinkle „Facebook“.

Ji, be kita ko, parašė: „Didžiuojuosi savo tėvu ir savo šeima ir nei kokie nors kaltinimai, ne minios tariamų ekspertų, kurie nieko nesuvokdami bando mane išgelbėti nuo „smegenų plovimo“, nė trupučiu nepakeis mano nuostatų.“

Per šią savaitę vykusį teismo posėdį teisėja Sheri Ann Donegan, esą, paaiškino, kad dėl bausmių apsisprendė apsvarsčiusi vyrų nusikaltimus teisiniu požiūriu nepriekaištingo jų elgesio kontekste.

Vis dėlto apie W. Blackmore ji pasakė: „Gailėtis dėl to jis nesirengia“. Teisėja taip pat paminėjo, kad J. Oleris irgi nuo pat jaunumės buvo stipriai veikiamas religinių įsitikinimų.

Sh. A. Donegan pareiškė nemananti, kad kokia nors bausmė W. Blackmore‘ą galėtų paveikti kaip atgrasymo priemonė. „Jis labai aiškiai pasakė, kad joks nuosprendis neatgrasys jo nuo išpažįstamo tikėjimo“, – sakė ji.