Konsolidavus „Sodros“ įmokas darbuotojų pusėje, darbo pajamoms būtų taikomi du pagrindiniai tarifai –20 proc. GPM, 5 punktais didėjantis dėl bazinės pensijos perkėlimo į valstybės biudžetą, ir 19,5 proc. socialinio draudimo, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą, įmoka. Darbdavio socialinio draudimo įmoka turėtų mažėti iki 1,47 procento.

Taip pat įvedamas progresinis 27 proc. GPM tarifas, jis bus taikomas „Sodros“ įmokų lubas viršijančioms pajamoms. Kitąmet 27 proc. GPM būtų taikomas didesnėms kaip 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) pajamoms, 2020 metais – nuo 84 VDU, o 2021 metais – nuo 60 VDU.

Seimas antradienį po svarstymo taip pat pritarė siūlymui labiau apmokestintos 120 VDU viršijančias dividendų pajamos ir kitos iš darbo santykių kylančios pajamos – kapitalo perleidimo, nuomos, indėlių palūkanos. 120 VDU viršijančios dividendų pajamos kitąmet numatoma apmokestintos 18 proc., o kitos ne iš darbo santykių kylančios pajamos – 20 proc. GPM. Dabar šioms pajamoms taikomas standartinis 15 proc. GPM tarifas.

Sprendimo daugiau apmokestinti 120 VDU viršijančius dividendus gali būti atsisakyta. Parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį pritarė ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus siūlymui atsisakyti progresinio dividendų apmokestinimo, tačiau galutinį sprendimą priims Seimas.

Siekiant mažinti su darbo santykiais susijusių pajamų apmokestinimą, kitąmet NPD ketinama padidinti iki 300 eurų, antraisiais reformos metais - iki 400 eurų, o 2021-aisiais – iki 500 eurų. Pajamų riba, iki kurios būtų taikomas NPD, kitąmet sudarytų 2 VDU.

Seimas po svarstymo antradienį pritarė, kad NPD taikymo riba 2020 metais didėtų iki 2,25, o 2021-aisiais - iki 2,5 VDU, tačiau Biudžeto ir Finansų komitetas trečiadienį pritarė naujam valdančiųjų lyderių pasiūlymui NPD taikymo išplėtimo 2020 ir 2021 metais atsisakyti. Galutinį sprendimą dėl to taip pat turės priimti Seimas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)