Remiantis Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centro (VCIOM) perduota informacija, teigiamai V. Putino veiklą vertinančių piliečių birželio 10–17 dienomis sumažėjo nuo 77 iki 72 proc.
VCIOM atkreipia dėmesį ir į mąžtantį visuomenės pasitenkinimą ministro pirmininko bei vyriausybės darbu, skelbia meduza.io.

VCIOM politinės analizės ir konsultacijų praktikai vadovaujantis Michailas Mamonovas mano, kad valdančiųjų reitingų nuosmukį lėmė augančios benzino kainos ir ketinimas inicijuoti pensijų reformą.

Sprendžiant iš VCIOM pateikto pranešimo, M. Mamonovas teigia, jog šią naujieną visuomenė sutiko įtariai.

Birželio 14 d. Rusijos vyriausybė pensinį amžių pasiūlė pratęsti nuo 60 iki 65 metų vyrams ir nuo 55 iki 63 metų moterims. Tą pačią dieną buvo paskelbta ir apie planuojamą pridėtinės vertės mokesčio didinimą nuo 18 iki 20 procentų.

Pranešimas apie pensijų reformą sukėlė visų parlamento partijų, išskyrus „Vieningąją Rusiją“, taip pat opozicijos ir profesinių sąjungų nepasitenkinimą. Interneto svetainėje change.org paskelbta Rusijos darbo konfederacijos peticija prieš pensinio amžiaus ilginimą surinko daugiau nei du milijonus balsų.

Rusijos darbo konfederacija pateikė daugiau nei 50 paraiškų dėl mitingų prieš pensijų reformą. Remiantis pranešimais, keturiuose miestuose dėl jų jau susitarta.

Verta paminėti, kad kai kuriuose miestuose pavyko susitarti dėl pensinio amžiaus ilginimui nepritariančių Aleksejaus Navalno šalininkų akcijų.

Kremlius nesureikšmina

Kremlius pirmadienį bandė paneigti, kad prezidento Vladimiro Putino aukštiems populiarumo reitingams pakenkė labai nepopuliarus šalies vyriausybės siūlymas padidinti išėjimo į pensiją amžių šalies gyventojams.

„Aš to nesureikšminčiau“, - pareiškė V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams.

„Putinas tai vertina gana pragmatiškai - jam svarbiausia tęsti savo darbą, - kalbėjo jis. - Tokiais atvejais jis niekada nežiūri į reitingus. Jam svarbiausi - žmonių interesai.“

Rusijoje pensinis amžius nesikeitė nuo Sovietų Sąjungos laikų ir yra vienas mažiausių pasaulyje. Nuo praėjusio amžiaus 4-o dešimtmečio pradžios šalies moterys į pensiją išeina sulaukusios 55-erių, o vyrai - 60 metų.

Atsižvelgiant į visuomenės senėjimą, dėl dabar Rusijoje galiojančios sistemos pensijų našta valstybės biudžetui auga.

Dabar pensininkai sudaro 25 proc. šalies gyventojų, ir per pastarąjį dešimtmetį jų dalis nuolat augo, nurodo Valstybės statistikos departamentas.

Prieš pensinio amžiaus didinimą pasisako 82 proc. apklaustųjų, skelbia FOM.

Peticiją, raginančią vyriausybę atsisakyti šio savo žingsnio, pirmadienį jau buvo pasirašę daugiau nei 2,4 mln. žmonių. Savo nepritarimą vyriausybės siūlymams Rusijos gyventojai demonstruoja gana retai.