G. Landsbergis kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, ragindamas iš tarptautinės kriminalinės policijos organizacijos „Interpolas“ informacinės sistemos nedelsiant pašalinti bet kokius Rusijos prašymus imtis veiksmų dėl žinomo Kremliaus kritiko.

Konservatorius pareiškime pabrėžė, kad B. Browderis yra Rusijos demokratinių jėgų draugas ir Rusijos kalėjime mirusio Sergejaus Magnickio, išaiškinusio plataus masto pinigų plovimo korupcines Rusijos valdžios schemas, buvęs darbdavys. Anot G. Landsbergio, dėl to, kad B. Browderis yra Magnickio įstatymo propaguotojas, jis tapo asmeniniu Vladimiro Putino priešu.

Konservatoriai ragina „Interpolą“ nedelsiant iš savo informacinės sistemos išimti bet kokius Rusijos reikalavimus, nukreiptus prieš Billą Browderį, peržiūrėti teisinį reguliavimą ir taisykles tam, kad būtų užkirstas kelias Rusijos ir kitų nedemokratinių valstybių politiškai motyvuotiems arešto prašymams, bei imtis kitų priemonių, kad „Interpolo“ sistema nebūtų naudojama politiniam susidorojimui prieš Kremliaus režimo kritikus.

„Tarptautinė demokratinė bendruomenė privalo užtikrinti, kad nepasikartotų B. Browderio ir kiti panašūs atvejai, kai, siekiant užčiaupti kritikos balsą, Rusijos režimas persekioja asmenis naudojantis tarptautinio policijos ir teisėsaugos bendradarbiavimo sistema. Kviečiame visas demokratines valstybes kaip įmanoma greičiau priimti Magnickio įstatymą, užšaldant sąskaitas asmenims, kurie kaltinami žmogaus teisių pažeidimais ir korupcija, taip pat pritaikyti ribojančias priemones prieš su Kremliumi susijusius oligarchus ir jų verslą“, - pareiškime akcentavo konservatoriai.

ELTA primena, kad trečiadienį Ispanijos policija pranešė paleidusi B. Browderį. Jis buvo trumpam sulaikytas pagal Rusijos išduotą arešto orderį.

„Arešto orderis turi galiojimo laiką ir, kai nustoja galioti, turi būti ištrintas iš kompiuterių sistemos. Šiuo atveju „Interpolas“ jo neištrynė. Kai B. Browderis buvo atgabentas į nuovadą, supratome, kad jis nebegalioja“, - naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas.

Maskvos teismas gruodį B. Browderį jam nedalyvaujant pripažino kaltu dėl korupcijos bei mokesčių vengimo ir nuteisė devynerius metus kalėti pataisos namuose.

„Interpolas“ anksčiau atsisakė vykdyti šį arešto orderį, nes jo išdavimą vertino kaip politinį žingsnį.

Šis amerikiečių kilmės Didžiosios Britanijos pilietis didžia dalimi prisidėjo prie „Magnickio sąrašo“, pagal kurį korupcija kaltinamiems aukštiems Rusijos pareigūnams taikomos sankcijos, sudarymo.

Įstatymui vardą davęs S. Magnickis paviešino stambaus masto korupcijos schemą, kurią vykdė Rusijos valdžios pareigūnai. Vėliau jis buvo apkaltintas mokesčių vengimu ir po 11 kalėjime praleistų mėnesių mirė.