Prieš posėdį NSGK pirmininkas Vytautas Bakas pasidžiaugė, kad žmonės domisi tuo, kas vyksta viešajame gyvenime ir tai leidžia tikėtis paramos sprendimams ir pokyčių.

„Visuomenei svarbu tai, kas vyksta, mums irgi svarbu pažinti tą procesą tam, kad, matyt, sustiprėti. Man atrodo, kad yra gerai, kad žmonės domisi tuo, kas vyksta viešajame šalies gyvenime, jeigu taip nebūtų, būtų liūdna. Tai suteikia optimizmo, kad galime tikėtis ir paramos sprendimams, ir galime tikėtis pokyčių“, - prieš posėdį žurnalistams sakė V. Bakas.

Seimo NSGK narė konservatorė Rasa Juknevičienė teigiamai vertina tai, kad vyksta apsivalymas, tačiau apgailestavo, kad tyrime nesimatys dabartinė situacija, kuri, anot jos, gali būti dar pavojingesnė, nes „susijusi su Kremliaus oligarchais“.

„Noriu pasakyti, kad apsivalydami iš dalies, tuščia vieta nebūna, ateina kitokiais metodais, daugiau rafinuotais, paslėptais metodais tokie bandymai užvaldyti per verslą, ir kas pavojingiausia per verslą, kuris yra labai susijęs su Kremliaus oligarchais. Tai čia aš matau dar pavojingesnę situaciją galbūt, kuri naujai kuriasi, kurios galbūt visuomenė nelabai apčiuopusi“, - prieš NSGK posėdį žurnalistams sakė R. Juknevičienė.

Parlamentarė apgailestavo, kad nebuvo gilinamasi į tai, „kur gi mes dabar gyvename“.

„Mes čia išsiaiškinome, kur mes gyvenome 2006, 2008 iki 2016 metų, bet kur mes dabar gyvename, mes visai tam laiko neskyrėme“, - pastebėjo R. Juknevičienė.

NSGK dirbančių parlamentarų laukia įtempta darbo diena. Planuojama, kad NSGK, dirbantis su išvadų projektu, posėdžiaus praktiškai visą darbo dieną - iki 17 val. Posėdis vyksta už uždarų durų.

NSGK patvirtinus išvadas Seime planuojama spaudos konferencija, kurioje dalyvaus NSGK pirmininkas, kiti NSGK nariai.

NSGK tyrimo išvadoje atsispindės kaip atskiros verslų grupės darė neteisėtą poveikį politikams.

NSGK ketina išvadų projektą registruoti iki birželio 1 dienos. Jį numatoma pateikti svarstyti Seimui artimiausiame posėdyje.

ELTA primena, kad pernai spalio 19 d. Seimas pavedė Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui atlikti parlamentinį tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams.

Seimo sprendimu, NSGK buvo suteiktas Seimo laikinosios tyrimo komisijos statusas.

Parlamentinį tyrimą pavesta atlikti ir pateikti Seimui išvadas iki kitų metų gegužės 1-osios, tačiau vėliau NSGK paprašius šis tyrimas buvo pratęstas dar mėnesiui, iki 2018 m. birželio 1 d.