Atnaujintomis ES darbuotojų komandiravimo taisyklėmis, kurioms pritarė 456 EP nariai, nepritarė 147, o susilaikė 49, sustiprinta komandiruotų darbuotojų apsauga ir užtikrinta sąžiningesnė įmonių konkurencija ES.

Jau dabar ES komandiruojamiems darbuotojams užtikrina bent minimalų priimančiosios šalies darbo užmokestį, taip pat maksimalų darbo ir minimalų poilsio bei atostogų laiką. Atnaujintos taisyklės reikalauja komandiruotiems darbuotojams taikyti tokias pačias darbo užmokesčio taisykles (nustatytas įstatymo arba kolektyvinių susitarimų) kaip ir vietiniams darbuotojams, dirbantiems tokį patį darbą. Be to, darbdavys turės atskirai sumokėti kelionės ir apgyvendinimo išlaidas (jos nebegalės būti išskaičiuojamos iš atlyginimo), taip pat užtikrinti tinkamas gyvenimo sąlygas.

Darbuotojas galės būti komandiruotas ne ilgiau nei metams su galimybe pratęsti šį terminą dar pusmečiui. Po to jis praras laikinojo darbuotojo statusą ir jam bus taikomos visos priimančiosios šalies darbo teisės nuostatos.

Kartu sustiprintas ES valstybių bendradarbiavimas kovojant su sukčiavimu ir pažeidimais darbuotojų komandiravimo srityje.

Tarptautinio kelių transporto sektoriui naujosios direktyvos nuostatos bus taikomos nuo tada, kai įsigalios būsimi šiam sektoriui skirti ES teisės aktai.

ES valstybės turės dvejus metus pasiruošti įgyvendinti naująsias taisykles.

2015 m. ES buvo apie 2 mln. komandiruotų darbuotojų. Tais metais Lietuva komandiravo 25 tūkst. darbuotojų, o priėmė tik 2,4 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)