Pasak premjero, jis iki šiol nematė Londono pasiūlymo, kuris „nors truputį priartėtų“ prie sudėtingo klausimo dėl sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos sprendimo.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May, kurios vyriausybę skaldo nesutarimai dėl Britanijos prekybinių ryšių su ES po „Brexit“, surengė atskirus susitikimus su L. Varadkaru ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku Sofijoje vykstančio viršūnių susitikimo užkulisiuose.

L. Varadkaras perspėjo, kad laiko pasiekti susitarimą dėl Britanijos pasitraukimo iš ES mažėja, artėjant labai svarbiam birželio 28-29 dienomis vyksiančiam viršūnių susitikimui Briuselyje.

„Paskutinis terminas pasiekti susitarimą dėl išstojimo yra spalį, bet jei iki birželio nepadarysime realios ir esminės pažangos, mums reikės rimtai pagalvoti, ar iš viso turėsime tokią išstojimo sutartį“, – sakė L. Varadkaras žurnalistams, atvykęs į susitikimą.

Jo perspėjimas prisideda prie spaudimo Londonui rasti sprendimą, kuris leistų išvengti realių sienų ir muitinės patikrinimų tarp JK priklausančios Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos Respublikos.

Pirmadienį ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) perspėjo, kad derybininkai beveik nepasistūmėjo į priekį nuo kovą vykusio viršūnių susitikimo.

Savo ruožtu ES pateikė „atsarginį“ pasiūlymą, pagal kurį po „Brexit“ muitų sąjungoje liktų tik Šiaurės Airija, tačiau Londonas tvirtina, kad taip tarp JK priklausančios Šiaurės Airijos ir likusios Didžiosios Britanijos dalies atsirastų reali siena.

L. Varadkaras paragino Th. May pateikti kokį nors kitų konkretų pasiūlymą, ką daryti su siena.

„Bet turime jį pamatyti parašytą juodu ant balto, mums reikia žinoti, kad jis veiksmingas ir teisiškai įgyvendinamas, o mes kol kas dar nematėme nieko, kas nors truputį prie to priartėtų“, – kalbėjo L. Varadkaras.

Britanijos dienraštis „The Telegraph“ ketvirtadienį pranešė, kad vienam ministrų kabineto pakomitečiui pavyko susitarti, kad Britanija laikysis ES muitų taisyklių galimai net dvejus metus po to, kai 2020 gruodį baigsis pereinamasis laikotarpis.

Didžioji Britanija iš ES pasitraukia 2019 metų kovą, tačiau pereinamuoju laikotarpiu galės tęsti savo prekybinius sandorius, kad Briuselis ir Londonas turėtų laiko susitarti dėl savo būsimos partnerystės.