M. al Sadro šalininkai surinko išviso daugiau nei 1,3 mln. balsų ir 329 narius turinčiame parlamente turėtų gauti 54 vietas.

"Al Jazeere" duomenimis, antroje vietoje yra kandidatų, susijusių su šiitų sukarintomis grupuotėmis, aljansas. Šiam aljansui vadovauja Hadi al Amiri – glaudžius ryšius su Iranu palaikantis buvęs susisiekimo ministras, tapęs kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ dalyvaujančių kovotojų aukšto rango vadu.

Trečią vietą užima ministro pirmininko Haidero al Abadi vadovaujamas politinis aljansas.

Balsai kol kas nesuskaičiuoti dviejose Irako provincijose - Dahuke, kur gyventojų daugumą sudaro kurdai, ir Kirkuke. M. al Sadro koalicija "Sairoun" rinkimuose šiose provincijose nedalyvavo.

Kaip pažymi "Al Jazeera", balsavimo šiose provincijose rezultatai bet kokiu atveju nepakeistų "Sairoun" pozicijų.

Žinia apie M. al Sadro politinės koalicijos sėkmę dar pirmadienį sukėlė džiaugsmo bangą Sadro Miestu vadinamame šiaurės rytiniame Bagdado rajone. Šis skurdus rajonas, kuriame gyvena apie 3 mln. žmonių, taip pavadintas M. al Sadro velionio tėvo, didžiojo ajatolos Mohammado Sadiqo al Sadro garbei.

Itin geri M. al Sadro koalicijos rezultatai liudija, kad jis tebeturi daugybę ištikimų pasekėjų, kurie eina balsuoti, nors apskritai šalyje jaučiama didžiulė rinkėjų apatija.

Šis balsavimas pasižymėjo rekordiškai mažu rinkėjų aktyvumu. Pasak pareigūnų, jis siekė tik 44,5 proc. – buvo mažiausias nuo 2003 metų, kai per JAV vadovautą invaziją buvo nuverstas Saddamo Husseino režimas.

2014 metais vykusiuose rinkimuose dalyvavo 15 proc. daugiau rinkėjų.

„Al Jazeera“ pažymi, kad M. al Sadras yra JAV ir Irano oponentas, skirtingai nuo H. al Abadi, siekiančio palaikyti draugiškus santykius su Vašingtonu ir Teheranu.

Pats dvasininkas nekėlė savo kandidatūros šiuose rinkimuose, todėl negalės pretenduoti į Irako premjero postą.

Bet kuri partija ar aljansas turi užsitikrinti daugumą vietų 329 narius turinčiame parlamente, kad galėtų siūlyti kandidatą į premjerus ir formuoti vyriausybę. Rinkimuose dalyvavo dešimtys kandidatų sąrašų, todėl prognozuojama, kad šalies laukia ilgos ir sudėtingos derybos, kol kažkuriam aljansui galiausiai pavyks užsitikrinti reikalingą 165 deputatų palaikymą.

Kol nepaskirtas naujas premjeras, šias pareigas toliau eis H. al Abadi.

Irake aukščiausius politinės valdžios postus – ministro pirmininko, prezidento ir parlamento pirmininko – tradiciškai užima skirtingų konfesijų atstovai. Nuo pirmųjų rinkimų po 2003 metų, kai buvo buvo nuverstas S. Husseinas, premjero postas priklauso gyventojų daugumą sudarantiems šiitams, prezidento pareigas eina kurdų atstovas, o sunitų mažumai atstovauja parlamento pirmininkas.

Konstitucijoje nustatyta privaloma moterų kvota parlamente. Numatyta, kad moterys turi sudaryti ne mažiau kaip ketvirtadalį parlamento narių. Šiemet į parlamentą kandidatuoja beveik 2 600 moterų.