Penktadienio rytą didelio veikimo nuotolio strateginiai bombonešiai „Tu-95 Bear“ buvo „perimti ir vizualiai atpažinti“ poros iš Aliaskos pakilusių NORAD naikintuvų „F-22 Raptor“, kai rusų lėktuvai įskrido į oro erdvės gynybos atpažinimo zoną šiauriau Aleutų salų, sakė NORAD atstovas ryšiams su su visuomene Kanados sausumos pajėgų majoras Andrew Hennessy.

Oro erdvės gynybos atpažinimo zona apima apie 322 km pločio juostą palei pakrantę. Didžiąją jos dalį sudaro tarptautinė oro erdvė.

„Rusijos bombonešiai jokiu metu nebuvo įskridę į Šiaurės Amerikos suverenią oro erdvę“, – sakoma naujienų agentūros AFP gautame A. Hennessy pranešime.

Kariškis pridūrė, kad JAV lėktuvai stebėjo rusų bombonešius, kol šie turbopropeleriniai orlaiviai paliko atpažinimo zoną palei Aleutų salas ir pasuko į vakarus.

Pernai balandį NORAD ir Pentagonas paskelbė, kad bombonešiai Tu-95 buvo pastebėti tarptautinėje oro erdvėje tris kartus: dukart netoli Aleutų salų ir kartą – netoli Aliaskos ir Kanados žemyninės dalies.

Šie Rusijos didelio nuotolio bombonešių skrydžiai netoli Aliaskos buvo pirmieji per pastaruosius pustrečių metų, tąsyk sakė Pentagono atstovas.