Pomidorai Kietaviškėse šiemet pradėjo derėti itin anksti, pirmieji nuskinti kovo pabaigoje. Šis sezonas išskirtinis ir tuo, kad kaip niekada iki šiol, auginama didelė jų įvairovė – iš viso 15 veislių. Daug smulkiavaisi – juodieji, vyšniniai, slyviniai ir žinoma, įprasti.

Pomidorai – itin vertingi, jie dar vadinami aukso obuoliais. Pirmą kartą užauginti „Garbanotieji avietiniai“, „Auksaspalviai“, „Gintariniai“.

„Pirmiausia dėmesį skiriame skoninėms savybėms, ir aišku, patrauklumas akiai, tai natūralu, kad geltonų pomidorų išplėtėme iki 5 veislių. Egzotiškas veisles auginti yra sudėtingiau, kiekviena veislė reikalauja tam tikrų temperatūrų, auginimo sąlygų, gali derlingumas skirtis net dvigubai ir daugiau mažesnis“, – sakė „Kietaviškių gausa“ bendrovės vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.

Kol kas ir turguje, ir prekybos centruose – daugiausia atvežtiniai pomidorai iš Ispanijos, Nyderlandų, Lenkijos.

„Pomidorai – pasaka, plona odytė, tegu ateina pas mus žmonės į turgų“, – kalbėjo pardavėja Svetlana Anusevič.

Pomidorai, pasak prekybininkų – viena populiariausių daržovių. Jie sudaro dešimtadalį, o viename prekybos tinkle net penktadalį visų parduodamų daržovių. Apskritai per metus prekyboje didžioji dalis pomidorų – išauginti Lietuvoje. Atvežtiniai tiekiami žiemą, jie kietesni – tinkami ilgai transportuoti. Nors daugiausia pirkėjai suvalgo įprastų pomidorų, vis daugiau perkama ir vadinamųjų egzotinių veislių.

„2017 m. užfiksavom, kad egzotiškesnių veislių pomidorų pardavimai augo 25 proc. O lietuviškų pomidorų pardavimai išaugo per 2017 m. 2,5 karto, kadangi tas rūšis, bendradarbiaudami su tiekėjais, pakeitėme į lietuviškas. Šiuo metu asortimente turime 30 skirtingų rūšių pomidorų, iš jų 4 sudaro lietuviški pomidorai“, – pasakojo prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

„Didžiausi pardavimai yra žiemos-pavasario periodu, o vasarą, kai žmonės patys auginasi šių daržovių, ypač lietuviškų, mažėja. Lietuviškų pomidorų dalis, ypač sezono metu sudaro 70 proc. viso pomidorų asortimento“, – kalbėjo prekybos tinklo „Iki“ atstovė spaudai Berta Čaikauskaitė.

Dabar prekybos centruose pomidorų kilogramo kaina – nuo 1,25 iki 4 ar net ir daugiau eurų. Dažniausia kaina – apie 2 eurus už kilogramą. Pasak prekybos tinklų, kainos kiekvieną savaitę mažės, daugėjant produkcijos.