Jau tuoj garsioji „MG Baltic“ ir liberalų byla pasieks teismą. Prieš du metus, gegužės 12-ąją dieną STT pareigūnai Eligijaus Masiulio namuose atliko kratą. Tą dieną Masiulis nebuvo sulaikytas, jį kaip Seimo narį dar saugojo teisinė neliečiamybė. Kaip istorija vystėsi toliau, žinome visi, nesikartosiu.

Įtarimai politinės korupcijos byloje pareikšti koncernui „MG Baltic“, „Liberalų sąjūdžiui“, Eligijui Masiuliui ir kitiems. Vienareikšmiškai, tai viena sudėtingiausių politinės korupcijos bylų per visą mūsų nepriklausomybės istoriją.

Kokybiškai ištirti šią bylą, išsiaiškinti jos aplinkybes ir nubausti kaltuosius reiškia iš mūsų laisvos ir nepriklausomos valstybės pamatų su šaknimis išrauti korupcijos piktžoles. Išrauti taip, kad neataugtų. Visiškai sunaikinti senas vadinamųjų berniukų „paniatkes“, kaip reik tvarkyti „reikaliukus“. Kokybiškas tyrimas padės politikoje, versle ir visuomenės gyvenime įtvirtinti modernios, demokratiškos teisinės valstybės nuostatas.

Tik visai neseniai baigėsi terminas, kai visos bylos pusės ir jų advokatai turėjo galimybę susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Liudininkų šioje byloje daugiau nei 100. Byloje apklausta dešimtys Seimo narių. Prokuroras apklausė ir mane. Parodymų pagrindu buvo vykdomas ikiteisminis tyrimas, pareikšti įtarimai arba ne.

Kaip ir minėjau, bylos medžiagą matė visos suinteresuotos pusės ir jų advokatai. Jau sudėliotos gynybinės strategijos, taktika, pozicijos žiniasklaidai. Išdrįsiu pasakyti, kad gali būti sudėliotos ir kai kurios žiniasklaidos pozicijos.

Net neabejoju, kad artimiausiu metu sulauksime ir kitų „sensacijų“. Bus bandoma diskredituoti teisėsaugos darbą. Žiūrėk, gal tyrimas nekokybiškai atliktas, gal dar ne viskas išsiaiškinta. Bus menkinama liudytojų, tyrėjų reputacija. Bandymų diskredituoti mane, kaip liudininką, jau matėme. Turbūt nebūsiu vienintelis. Viena redakcija Gedimino prospekte visai to neslepia.

Reikia suprasti, kad viešai diskutuoti apie liudininkų parodymus, kas ir ką sakė yra būdas nukreipti dėmesį nuo bylos esmės: pareikštų įtarimų turinio fiziniams bei juridiniams asmenims ir pačių kaltinamųjų.

Taigi, kodėl draskosi Eugenijus? Kodėl pasirodžius informacijai, kad politinės korupcijos byloje tarp liudininkų ir prokuroro buvo kalba apie vieną garsų sportininką, partijos, kuriai pareikšti įtarimai vadovas elgiasi kaip iš vadovėlio: pakalbėkime apie tai, kas ir ką sakė. pakomentuokim parodymus.

Galima vadinti tai pigiu populizmu, tikrai galima vadinti politikavimu, „politikai politkuoja“, jų darbas toks, bet Prezidentės patarėjas pasisakė nedviprasmiškai: tai bandymas politizuoti sudėtingą korupcijos bylą.

Eugenijus neturi kitos išeities. Šiandien, deja, neišeina kalbėti apie esminius pokyčius liberalų stovykloje, nėra ką kalbėti apie tikrą atsinaujinimą ir esminį persikrovimą, lieka vaikytis pigių antraščių.

Krata Eligijaus Masiulio namuose vyko prieš du metus. Kaip dabar atsimenu ir savo, ir daugumos liberalų absoliutų šoką. Partija, turėjusi laimėti artėjančius rinkimus, per vienos dėžutės turinį prarado visiškai viską. Atsigavę po patirto nokdauno liberalai kabinosi, kaip galėjo.

Kur šiandien, po dvejų metų yra liberalai? Deja, beveik ten pat. Progresyvūs ir liberalūs jauni žmonės, nauji politikai – Seime, bet ne prie partijos vairo. Partijai vadovauja tas pats žmogus, tas pats Eugenijus Gentvilas, kuris į politiką atvedė Eligijų Masiulį ir preciziškai tiksliai sukonstravo jo politinę karjerą. Pagalvoju, kaip gerai kad man pavyko išvengti tokių „mokytojų“.

Senas stagnatorius, politinis funkcionierius, kai kas jį vadina liberalų „brežnevu“ per dvejus metus gal ir susidėliojo gynybines pozicijas apkasuose, gal spėjo patogiai įsitaisyti, bet šiais laikais nebeužtenka tik triukšmauti ar kažką garsiai pareikšti. Reikia atsakyti į klausimus, o jų Eugenijui bus tik daugiau. Draskysis Eugenijus. Nelengvas laikas laukia.