Savaitgalį 48-ių gyvybių pareikalavusią cheminę ataką Sirijoje D. Trumpas pavadino pasibaisėtina ir pažadėjo, kad per artimiausias 24-48 valandas JAV imsis griežtų veiksmų prieš atakos kaltininkus. Juo Vašingtonas įvardijo Sirijos diktatorių Basharo al Assado režimą.

„Mes kalbame apie žmogiškumą. Tai negali pasikartoti“, – Baltųjų rūmų kabinete sakė D. Trumpas, rašo „Washington Post“.

Ataka įvykdyta šį savaitgalį opozicijos kontroliuojamame Doumos mieste, nutolusiame apie 10 kilometrų nuo sostinės Damasko.

Sekmadienį savo „Twitter“ paskyroje D. Trumpas pažadėjo, kad už šią ataką bus brangiai sumokėta.

„Ar tai būtų Rusija, ar tai būtų Sirija, ar Iranas, ar tai būtų visi jie kartu. Mes išsiaiškinsime“, – teigė prezidentas.

„Tai buvo pasibaisėtina, siaubinga ataka. Tokių dalykų nepamatysi, kad ir kokie blogi dalykai vyktų pasaulyje, tokių vaizdų tiesiog nematai“, – susitikime su žurnalistais sakė jis.

Prašo JT pradėti naują tyrimą

Jungtinės Valstijos pirmadienį paprašė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos sudaryti naują, nepriklausomą komisiją, kuri tirtų cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje atvejus. Tokio žingsnio Vašingtonas ėmėsi po sukilėlių kontroliuojamame Sirijos miestelyje įvykdytos spėjamos nuodingųjų dujų atakos, per kurią žuvo mažiausiai 48 žmonės.

Vašingtonas tarybos nariams pristatė juodraštį rezoliucijos, kuria siūloma sukurti JT specialistų grupę, sieksiančią išaiškinti už chemines atakas atsakingus asmenis.

Devynios šalys, tarp jų - ir JAV, sušaukė skubų JT Saugumo Tarybos posėdį, kuriame planuojama aptarti, kaip reaguoti į Dumoje įvykdytą cheminę ataką. Posėdžio pradžia numatyta 15 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

Gelbėtojų ir medikų teigimu, per šeštadienį vakare Dumoje - paskutinėje sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Gutos teritorijoje - įvykdytą „nuodingųjų chloro dujų ataką“ žuvo mažiausiai 48 žmonės.

JAV siūloma priemonė panaši į tą, kurią šalis pristatė kovo mėnesį. Tuomet Rusija ją atmetė, tad linkstama manyti, kad ir naujasis Vašingtono siūlymas Maskvos palaikymo nesulauks.