Lee Myung-bakas buvo apkaltintas trys dienos po to, kai jį pakeitusi Park Geun-hye buvo nuteista 24 metus kalėti dėl kito korupcijos skandalo.

Seulo centrinio rajono prokuratūros pareiškime sakoma, kad ji apkaltino Lee Myung-baką paėmus iš viso 11 mlrd. vonų (8,2 mln. eurų) kyšių iš šalies žvalgybos agentūros, kompanijos „Samsung“ ir kitų.

Lee Myung-bakas taip pat apkaltintas maždaug 35 mlrd. vonų (27 mln. eurų) valdiškų pinigų išgrobstymu iš vienos savo privačios kompanijos. Be to, jam pateiktas kaltinimas nesumokėjus 3 mlrd. vonų (230 tūkst. eurų) pelno mokesčių, nurodė prokuratūra.

Lee Myung-bakas prezidento poste dirbo 2008-2013 metais, o prieš tai buvo vienas „Hyundai“ vadovų ir Seulo meras.

Praėjusį mėnesį jis buvo areštuotas ir nuo to laiko yra Seulo sulaikymo centre. Anksčiau Lee Myung-bakas kaltino dabartinę liberalią prezidento Moon Jae-ino vyriausybę keršijant už Moon Jae-ino draugo, liberalaus eksprezidento Roh Moo-hyuno mirtį 2009 metais. Roh Moo-hyunas, jo šeimos atžvilgiu vykstant tyrimui dėl korupcijos, nušoko nuo uolos ir užsimušė.

Park Geun-hye, pirmoji Pietų Korėjos prezidente tapusi moteris, taip pat vadino save „politinio keršto“ auka. Nuo praėjusių metų spalio ji atsisako dalyvauti teismo posėdžiuose; nepasirodė ir penktadienį, kai buvo paskelbta jos bausmė. Kaip neatvykimo priežastį ji nurodė kažkokią ligą.

Lee Myung-bakas nuo savo arešto kovo 22 dieną taip pat atsisako būti apklaustas.

Pietų Korėja pastaraisiais metais žengė virtinę žingsnių, kuriais siekiama išgyvendinti korupciją, bet šalyje vis tiek dažni didelio dėmesio sulaukiantys politikų ir verslo lyderių kyšininkavimo skandalai.