Šiuose centruose įprastai laikomi svetimšaliai, vienaip ar kitaip pažeidę JK imigracijos taisykles, dauguma iš jų anksčiau ar vėliau deportuojami į savo kilmės šalis.

Tačiau Rytų Anglijoje, už 10 mylių nuo Linkolno miesto esančiame Morton Hall centre jau 4 mėnesius laikomas britas Paulas Tate’as: Velse gimęs ir visą savo gyvenimą JK praleidęs neįgalus vyras įtariamas imigraciją kontroliuojančių teisės aktų pažeidimu.

Nors prie vežimėlio prikaustytas sulaikytasis dievagojasi, kad yra britas iki kaulų smegenų, pareigūnai juo netiki, o teisėjas praėjusį mėnesį atmetė jo prašymą išeiti į laisvę už užstatą.

„Jis neturi jokio įrodymo, kad yra britas“, – konstatavo įstatymų sargas.

Šaltiniai Vidaus reikalų ministerijoje tikina, kad P. Tate’as yra JAV pilietis, tačiau kai institucijos paprašė iš kolegų vyro kelionės į JK įrodymų, šios atsakė, kad minimas asmuo nėra amerikietis.

Net ir po to P. Tate’as vis tiek liko už grotų. Išgirdę jo istoriją žmogaus teisių gynėjai jau pasamdė advokatą, kuris teisinėmis priemonėmis bandys įrodyti, kad vyras centre laikomas neteisėtai.

„Jo išsiuntimo iš šalies istorija yra išgalvota“, – sakė sulaikytojo advokatas Hamishas Arnottas.

P. Tate’as tikina gimęs Bangore, Velse, ir niekada nebuvo išvykęs už JK ribų. Jis buvo įvaikintas, todėl tikėtina, kad dabartiniai vyro duomenys neatitinka įrašų – advokatai jau tikrina šią informaciją.

Į imigrantų centrą P. Tate’as pateko po to, kai kalėjime atliko 12 mėnesių bausmę už sunkų kūno sužalojimą.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai šią istoriją komentavo taip: „Mes tikimės, kad asmenys, kurie neturi pagrindo būti JK, šalį paliks savanoriškai. Jei to nepadarys, priversime juos. Tai galioja visiems, įskaitant ir nusikaltėlius iš užsienio, tokių pernai namo išsiuntėme jau apie 6 tūkst.“

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.