DELFI redakcijoje kartu su Seimo nariu Žygimantu Pavilioniu apsilankęs M. Chodorkovskis neslėpė, kad dar prieš metus jo išsakytos prognozės dėl vis labiau desperatiškų, antivakarietiškų Kremliaus veiksmų, regis, pildosi.
Michailas Chodorkovskis ir Žygimantas Pavilionis

Ne tik Jungtinę Karalystę, bet ir visą Europą sukrėtęs bei diplomatinėmis priemonėmis reaguoti privertęs buvusio rusų žvalgybininko Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimas, anot M. Chodorkovskio – tik dar vienas įrodymas su kuo reikalų turi Vakarai.

Vis dėlto Londone gyvenantis buvęs Rusijos oligarchas M. Chodorkovskis tikino, jog norėdami atsakyti Kremliui, Vakarai turėtų ryžtis rimtesnėms priemonėms, pavyzdžiui, teisinėmis priemonėmis tikslingai taikytis į pareigūnus, susijusius su nusikalstamais Kremliaus režimo veiksmais arba į Britanijoje didelius turtus sukaupusius V. Putinui ištikimus oligarchus.

„Jų sąrašai yra gerai žinomi, pats dalį tų žmonių pažįstu“, – neslėpė dar 2003 metais suimtas, apkaltintas sukčiavimu, pinigų plovimu ir po dviejų metų nuteistas M. Chodorkovskis.

Rizika yra, bet „toks gyvenimas“

Jis už grotų praleido daugiau nei dešimtmetį. Jo koncernas buvo sužlugdytas, o pats M. Chodorkovskis neteko daug savo turto. Pašnekovas neslėpė, kad jis, kaip ir S. Skripalis, gali bet kurią dieną tapti Rusijos specialiųjų tarnybų taikiniu ir niekas – jokie apsauginiai esą nepadės.

„Cha cha“, – demonstratyviai ir niūriai šyptelėjo į DELFI redakciją užsukęs M. Chodorkovskis po to, kai jam buvo pasiūlyta arbatos. Būtent radioaktyviu poloniu užteršta arbata Londone 2006 metais buvo nunuodytas kitas V. Putino kritikas, Aleksandras Litvinenka.

„Aš pakankamai ramiai reaguoju į riziką. Specialiosios tarnybos demonstruoja, kad tie, kuriuos jie laiko išdavikais, nepasislėps. Tiems žmonėms S. Skripalis buvo išdavikas ir visa jo šeima žuvo.
Tai, atrodo, yra įspėjimas.

Tyrimas dėl Sergejaus Skripalio apnuodijimo

Aš neturėjau „malonumo“ bendrauti su tomis tarnybomis ir jų išdaviku negaliu būti vadinamas, tesu politinis Putino priešininkas. Taip, tokius irgi žudo, bet toks gyvenimas“, – fatalizmo neslėpė M. Chodorkovskis. Be to, Lietuvoje jis buvo kiek neįprastai atviras ir nusiteikęs kalbėti apie kraštutinumus.

Bausti ne Rusiją, o banditų režimą

„Su banditų režimu draugauti negalima, jei pats nesi banditas. Su banditais galima arba kautis, arba po jais galima gultis. Tėra tik šie du pasirinkimai“, – DELFI TV teigė M. Chodorkovskis.

„Atvira Rusija“ vadovas siūlė atskirti rusus ir netgi visą Rusiją nuo šioje šalyje valdžią užgrobusio režimo – „nusikalstamos grupuotės“. Tai esą verta prisiminti ir Lietuvai, kurioje pastaruoju metu bet kokios sąsajos su Rusija, rusais ar rusiškumu neretai tapatinamos su Kremliumi.

„Bendradarbiauti būtina, mes turime daug kultūrinių ir ekonominių interesų. O jei kalbame apie tą nusikalstamą grupuotę, aš pats turiu didelę bendravimo su tokiais žmonėmis patirtį, – sakė dešimtmetį kalėjimuose praleidęs V. Putino kritikas, – jei manai, kad su banditu draugauji, tai kažkuriuo metu suprasi, kad jau senokai po juo guli“.

„Tad jei kalbame apie mafijinę grupuotę, tai reikia kalbėti apie policinius tyrimo metodus, o ne viešas atakas. Juk žinome tuos žmones, suprantame, su kuo jie bendradarbiauja.

Iš Didžiosios Britanijos išsiunčiami Rusijos diplomatai

Toliau – įprastas policijos darbas, siekiant išsiaiškinti, kur jų pinigų šaltiniai, kam jie leidžiami. Mes juk suprantame, kad jie verčiasi politine korupcija Vakaruose, o, tikiu, ir Lietuvoje. Tai neteisėta, todėl policinio tyrimo metu reikia bausti konkrečius žmones.

Turi būti baudžiama ne šalis, ne 146 mln. jos gyventojų. Pavyzdžiui, yra mintis boikotuoti Pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje. Negalima bausti visų futbolo mėgėjų, norint nubausti nedidelę nusikalstamą grupuotę. Žinoma, yra kitas klausimas – ar kitų šalių vadovams atvykti čempionato metu į Rusiją?

Vaikinai, net jei jums patinka futbolas, atvažiuodami į svečius pas banditus, jus siunčiate ne tą signalą. Individualios Magnickio sąrašo sankcijos, kai yra konkretūs nusikaltėliai, kurie įvykdė konkrečias nusikalstamas veikas – vogę iš Rusijos biudžeto, nužudę vagystę sutrukdyti bandžiusį žmogų, tai tokių asmenų persekiojimas yra ypač efektyvus“, – pridūrė M. Chodorkovskis.

Dėl Krymo išlieka atsargus

Tiesa, prakalbus apie sankcijas Rusijai dėl Krymo okupacijos 2014 metais M. Chodorkovskis jau ne pirmą sykį pabrėžė, kad politinės ar plačios ekonominės sankcijos V. Putino režimui esą yra labiau naudingos. O priminus, kad Rusija grubiai pažeidė tarptautinę teisę, pamynė tarpvalstybinius susitarimus ir atplėšė Ukrainos dalį, M. Chodorkovskis neskubėjo smerkti Kremliaus.

„Dėl Krymo negaliu komentuoti, nes kiekviena šalis priima sprendimus, kuriuos gali pakęsti ar palaikyti visuomenė. Sankcijos – abipusiai nenaudingos. Jei lietuvių visuomenė gali aukotis, demonstruodama, kad neteisėtas teritorijos atplėšimas turi būti nubaustas – gerai, bet nesu Lietuvos pilietis. Rusijos visuomenė sankcijas vertina, kaip ataką prieš Rusiją ir telkiasi aplink režimą. Bet Rusijos visuomenės problemos – tai mūsų problemos“, – nukirto M. Chodorkovskis

Tiesa, dar kartą palyginęs Kremlių ne tik su banditų režimu, bet netgi ir su Talibanu ar „Al Qaeda“, M. Chodorkovskis atsargiai įvertino Jungtinės Karalystės Užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono pareiškimą, kuriame britas V. Putino valdomą ir Pasaulio futbolo čempionatui besiruošiančią Rusiją palygino su 1936 m. olimpines žaidynes organizavusia Adolfo Hitlerio nacistine Vokietija.

Vladimiras Putinas

„Kviesčiau būti atsargesniais su tokiomis formuluotėmis. Kadangi kai šauki „vilkas“, tai labai pavojinga, nes vėliau pasirodys tikri vilkai. Šiandien Putino režimas dar nėra nacistinis, bent ne toks, koks buvo Vokietijoje. Tačiau neatmestina, jog režimo virsmas vystysis tokia linkme. Tikiuosi, to nenutiks. B. Johnsonas būtų buvęs teisingesnis, jei putinišką režimą būtų palyginęs su klasikiniu mafijiniu Francisco Franco režimu Ispanijoje“, – teigė M. Chodorkovskis.

Tiki pilietine visuomene

Jo manymu, V. Putino režimas, kaip ir visi kiti autoritariniai režimai, nėra amžini, anksčiau ar vėliau žlugs, nes nėra pajėgus užtikrinti ekonominio augimo.

Mat, anot M. Chodorkovskio, Rusija stagnuoja jau ketverius metus, ekonomika auga vos po 1-2 proc., todėl Kremliui ir toliau bus svarbus „išorės priešų“ veiksnys. Pašnekovo teigimu, tai ilgai tęstis negali. Tačiau kas tiksliai gali išprognozuoti didelius pokyčius, jei niekas nesugebėjo įžvelgti artėjančios Sovietų sąjungos griūties prieš 3 dešimtmečius?

„Manau, kad yra dvi išeitys: arba barikados – ko nenorėčiau, nes tai Rusijoje reiškia grįžimą prie autoritarizmo, arba taikus kelias, kai kas nors nutinka.

Pavyzdžiui, kai V. Putinas politiškai ar fiziškai mirs, keisis režimas. Tada ir kils klausimas – kuo remsis įpėdinis? Galbūt pilietine visuomene, kuri, galimai, reikalaus politinės sistemos pasikeitimo“, – viltingai sakė M. Chodorkovskis.

Vis dėlto, pašnekovo teigimu, V. Putino neišgelbės ir jaunoji, garsiuose Vakarų šalių universitetuose išsilavinimą įgijusi, bet ciniška ir režimui lojali rusų karta.

„Bet kuris Oksfordo auklėtinis turės tartis arba su pilietine visuomene, arba remtis jėgos struktūromis. Pastaruoju atveju tai tebus karinė chunta, kuri greitai žlugs.

O jei jei teks tartis su pilietine visuomene, tai tik nuo šios priklauso, kokia bus Rusija. Būtent kovoti už pilietinę visuomenę – mūsų pareiga“, – teigė „Atvira Rusija“ įkūrėjas. Jo manymu, būtent dėl šios priežasties reikia netgi balsuoti rinkimuose, net jei jie vadinami cirku.

„Jei norite ateiti, kaip stebėtojai – ateikite, jei norite protestuoti gatvėje – puiku, protestuokite. O ką daryti tiems milijonams, kurie oponuoja Putinui? Sėdėti ant sofos ar ateiti į rinkimus ir išreikšti protestą? Ar sėdėdamas ant sofos esi už Putiną ar protestuoji? Niekas nežino. O jei ateini ir viešai ant balsalapio parašai, ką manai – tai yra aiškus protestas“, – sakė M. Chodorkovskis.