Tūkstantinę minią protestuotojų prie Seimo praėjusią savaitę sukvietęs A. Tapinas sekmadienį išplatino reikalavimų sąrašą, kurį antradienį įteikė politikams. Savo reikalavimus visi norintys galėjo pateikti „Laisvės TV“ paskyroje feisbuke.

Dokumente buvo ir prašymas iki Seimo pavasario sesijos pabaigos, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 58 straipsniu, priimti sprendimą surengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Šį sprendimą buvo siūloma priimti atsižvelgiant į Seimo reputaciją ir visuomenės pasitikėjimą Seimu esą žlugdantį sprendimą dėl Seimo nario Mindaugo Basčio; matant, kad Seime šiuo metu yra 56 parlamento nariai, kurie galimai atstovauja ne Lietuvos Respublikos interesams ir prezidentei Daliai Grybauskaitei konstatavus, kad šiuo metu visos politinės grupės Seime neužsiima tiesioginiu savo darbu.

Tačiau antradienį siūlymui organizuoti pirmalaikius rinkimus po pateikimo pritarė tik 52 Seimo nariai, 57 buvo prieš, dar 11 susilaikė. Parlamentarai atmetė projektą, nusprendę jo net netobulinti.

Patraukė per dantį G. Landsbergį

„Iš Seimo transliacijos. Priešlaikinių rinkimų mintis atmesta. OK. Gabrielius Landsbergis yra geriausias būdas, kaip įtikinti balsuoti prieš bet ką, ką jis sako. Jo sarkastiški atsakymai, pastebėjimai apie „žirafas“ ir kabinėjimasis prie žodžių yra tikrai geriausias būdas įtikinti oponentus. Tikrai tikrai“, – situaciją įvertino A. Tapinas.

Jis taip pat tikino gerbiantis Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio sprendimą balsuoti už pirmalaikius Seimo rinkimus, ką V. Pranckietis žadėjo ir protesto „Mes kaltinam“ metu.

„20 Seimo narių vėl kažkur bastosi. Bet bendrai paėmus – kokie jie beviltiški. „O aš jums papasakosiu, ką apie jus kalba jūsų frakcijos nariai – O aš jums papasakosiu, ką apie Ramūną Karbauskį kalba jūsų frakcija“. „Aš padėsiu mandatą, jeigu kartu padės ir vienas konservatorius“, iš karto po to Povilas Urbšys siūlo Andriui Kubiliui dėti mandatus ir eiti vienas ant vieno į rinkimus. Ar jums viskas gerai, ponai?“, – klausė apžvalgininkas.

Pastabų nesureikšmino

Tiesa, pats Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos pirmininkas G. Landsbergis tokių A. Tapino pastabų nesureikšmina.

„Na, man atrodo, kad valdančiųjų pasisakymai apie tai, kad opozicijai yra „leidžiama kalbėti“, yra šiurpoki ir gali būti veidrodžiu į valdančiųjų sąmonę. Kaip ir Seimo pirmininko pasisakymas apie tai, kas yra demokratija“, – svarstė jis.

Pasak politiko, A. Tapinas, matyt, tokiu būdu tiesiog „išreiškia pasipiktinimą, kad valdantieji neatsižvelgė į piketo reikalavimus“.