Toks sprendimas priimtas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Etikos komisijos posėdyje, vykusiame trečiadienį. Tai DELFI patvirtino LMTA Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Beata Baublinskienė.

„J. Vaitkus buvo nušalintas tam tikram laikui. Kiek žinau, 30 dienų. Įvyko Etikos komisijos posėdis, konstatuota, kad nėra pagrindo toliau tęsti nušalinimą“, – sakė ji.

B. Baublinskienė aiškino negalinti pasakyti, ar minimame posėdyje dalyvavo pats režisierius.

„Jis yra 4 kurso aktorių ir režisierių vadovas. Su šiuo kursu dirba dar du žmonės, kurie J. Vaitkui padeda, o jis – na, pagrindinis ir idėjinis vadas. Šio kurso studentai išreiškė norą dirbti ir baigti kursą su J. Vaitkumi“, – informavo LMTA atstovė.

Apie tai, kad režisierius nušalinamas nuo darbo su studentais, pranešta vasario 8 dieną. Tuomet aiškinta, kad J. Vaitkus su studentais nedirbs tol, kol bus atliekamas ikiteisminis tyrimas.

J. Vaitkus iki šiol ginasi ir kaltina Rusiją

DELFI primena, kad pirmoji J. Vaitkų seksualiniu priekabiavimu apkaltino scenografė Simona Biekšaitė. Po jos liudijimo apie patirtą seksualinį priekabiavimą prabilo ir buvusi J. Vaitkaus asistentė Judita Juknelė.

Savo istorija su DELFI pasidalijo ir buvusi J. Vaitkaus studentė, aktorė Eglė Lekstutytė. Ji papasakojo, kaip prieš 10 metų buvo pakviesta į režisieriaus namus pasikalbėti, sulaukė klausimų apie nekaltybę, buvo paprašyta jį sugundyti, galiausiai J. Vaitkus jai liepė užsimerkti ir duoti delną, į kurį įbruko savo lytinį organą.

Apie J. Vaitkaus namuose patirtą seksualinį priekabiavimą anonimiškai papasakojo kita buvusi J. Vaitkaus studentė, kurios asmenybė DELFI žinoma. Taip pat – JAV gyvenanti aktorė Rita Sistrunk

Tuo metu J. Vaitkus išplatintame pareiškime aiškina patiriantis tendencingą šmeižto kompaniją prieš jį ir jo vadovaujamą teatrą. Jo tvirtinimu, šią kampaniją sistemingai vykdo nedraugiškų Lietuvai jėgų kontroliuojami propagandiniai portalai per savo viešojo informavimo priemones (internetinius portalus „sputnik.lt", „baltnews.lt“, televiziją „Pervyj. Baltijskij kanal“, kt.).

„O dėl viešuose tinkluose minimos seksualinio priekabiavimo kampanijos, nukreiptos asmeniškai prieš mane, tik charakterizuoja pačius tos kampanijos organizatorius ir nieko daugiau. Su jos turiniu nei aš, nei mūsų teatras neturi nieko bendra. Paskelbtame Kultūros ministerijos konkurse į Lietuvos rusų dramos teatro vadovo pareigas dalyvausiu“, – rašoma laiške. J. Vaitkus taip pat pabrėžė pasiliekantis sau teisę kreiptis į teismą dėl garbės įžeidimo.