Pulkininkas S. Skripalis buvo apkaltintas šnipinėjimu Didžiajai Britanijai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti, tačiau vėliau bausmė jam buvo dovanota. Taip įvyko dėl Rusijos apsisprendimo atlikti itin aukšto rango mainus ir iš JAV susigrąžinti dešimt slapta dirbusių agentų.

Tada buvęs šnipas S. Skripalis, galima sakyti, pradėjo naują gyvenimą 340 tūkst. svarų sterlingų (382 tūkst. eurų) vertės name Viltšyre.

Jo įkalinimo priežastis – Europoje veikusių slaptų Rusijos agentų tapatybių atskleidimas Jungtinės Karalystės karinės žvalgybos tarnybai MI6.

Rusijos pusė tvirtina, kad už suteiktas paslaugas jam buvo sumokėta 100 tūkst. JAV dolerių (81,2 tūkst. eurų). Pinigai, kaip teigiama, buvo pervedami į slaptą Ispanijoje atsidarytą sąskaitą.

Tuo metu, kai buvo sulaikytas Maskvoje, S. Skripalis buvo pašaipiai vadinamas Šnipu su „Louis Vuitton“ rankine. Ši pravardė jam prilipo tada, kai buvo gautos prastos kokybės oro uoste darytos nuotraukos, kuriose užfiksuota, kaip jis vyksta į vieną iš susitikimų.

Jo užmegzti ryšiai buvo tokie patikimi ir naudingi, kad net po 1999 metų, kai jau nebedirbo žvalgyboje, jis ir toliau, kaip į atsargą išėjęs pareigūnas, palaikė santykius su buvusiais kolegomis, todėl sugebėjo perduoti į Londoną ypatingos reikšmės paslaptis.

Rusijos saugumo tarnyba (FSB) tvirtina, kad pulkininkas S. Skripalis informaciją pradėjo „pardavinėti“ paskutiniame praeito amžiaus dešimtmetyje ir darė tai iki pat 1999-ųjų – kai paliko specialiosios tarnybos gretas.

Pulkininkas S. Skripalis bendradarbiavo su britų specialiosiomis tarnybomis, kol buvo sulaikytas už tai, kad perdavinėjo Jungtinei Karalystei itin slaptą informaciją.

66-erius metus, kaip spėjama, turintis buvęs žvalgybininkas tada buvo apkaltintas valstybinės paslapties išdavimu.

Kaip buvo rašoma tuo metu išplatintuose pranešimuose, pulkininkas S. Skripalis teisme prisipažino kaltu ir sutiko bendradarbiauti su tyrėjais.

Dėl įvykdytų nusikaltimų S. Skripalis neteko laipsnio, be to, iš jo buvo atimti visi valstybiniai medaliai. Kalėjimo bausmę jis turėjo atlikti akylai saugomoje griežto režimo kolonijoje.

Teismo nuosprendis S. Skripaliui buvo paskelbtas 2006 metais, bet jau 2010-aisiais bausmė jam buvo dovanota. Jis buvo vienas iš keturių kalinių, kuriuos Maskva „iškeitė“ į Jungtinėse Valstijose veikusius šnipus.

Taigi, kartu su dar trimis Rusijos kalėjimuose kalinčiais asmenimis S. Skripalis buvo paleistas į laisvę. Mainais buvo susigrąžinta dešimt FTB sulaikytų Rusijos šnipų, tarp kurių ir plačiai pagarsėjusi Anna Chapman.

Anna Chapman

Į laisvę paleistas S. Skripalis atvyko į Londoną. Po nuodugnios apklausos jam buvo suteiktas prieglobstis Jungtinėje Karalystėje.

Po vienų laisvėje praleistų metų šis asmuo, kaip manoma, įsigijo namą Solsberyje, Viltšyro grafystėje.

Anna Chapman buvo sulaikyta Niujorko policijos nuovadoje, kai pateikė slapta FTB agento perduotą padirbtą pasą.

Kadangi buvo Rusijos diplomato duktė, jos vardas nuskambėjo garsiau nei kitų devynių sulaikytų agentų.

S. Skripalis buvo susijęs su milžinišku visoje Europoje veikiančiu Rusijos karinių šnipų tinklu. Jam priklausę asmenys nemenkai rizikuodavo, kad perduotų paslaptis MI6 pareigūnams.

FSB jį pričiupo viename iš Maskvos parkų, kai slaptą informaciją jis bandė perduoti naudodamas dirbtiniame akmenyje paslėpta įranga.

2006 metais slaptosios Rusijos tarnybos išsiaiškino, kad pro tą akmenį eidavę agentai iš nedidelio rankoje laikomo įrenginio siųsdavo turimus duomenis į akmenyje sumontuotą gaviklį.

Kai S. Skripalis buvo nuteistas, vienas iš pareigūnų pasakė: „Savo veiksmais jis sudavė stiprų smūgį išoriniam Rusijos saugumui.“

Incidentas dėl Sergejaus Skripalio apnuodijimo

Kokią neapykantą Rusija galėjo jausti S. Skripaliui, galima spręsti skaitant Rusijos slaptųjų tarnybų istoriko Nikolajaus Luzano teiginius. Tas asmuo, kaip tvirtinama, buvo atsakingas už maždaug 300 Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) narių ir kitų agentų, įskaitant ir dirbančius užsienyje, pavardžių atskleidimą tarnybai MI6.

Pasak istoriko N. Luzano, kai kurie karinėje žvalgyboje tarnavę asmenys buvo slapta suimti, kiti – tiesiog dingo.

Kalbėdamas apie S. Skripalį per vieną iš 2014 metais duotų interviu, N. Luzanas pavadino jį šunsnukiu, be to, pridūrė, kad tikrai nebijo pavartoti tokio žodžio.

„Tik įsivaizduokite, į kokią bėdą tas išdavikas įstūmė kitus“, – atvirai piktinosi N. Luzanas.
Ar atskleistų pavardžių skaičius iš tiesų siekė 300, GRU kol kas nepatvirtino.

Rusijos valstybinės televizijos eteryje S. Skripalis kartą net buvo palygintas su legendiniu Šaltojo karo metais veikusiu dvigubu sovietų agentu Olegu Penkovskiu, šnipinėjusiu ir britams, ir amerikiečiams didžiausios įtampos laikotarpiu.

Galima tik priminti, kad O. Penvoskis buvo nušautas 1963 metais. Jis laikomas vienu iš klastingiausių visų laikų šnipų.

Kremlius tvirtina nieko nežinąs

Kremlius antradienį pareiškė neturįs jokios informacijos apie Didžiojoje Britanijoje buvusį Rusijos šnipą ištikusios tragedijos priežastis.

Tai sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, komentuodamas žiniasklaidos pranešimus, kad S. Skripalis galėjo būti apnuodytas nežinoma nuodinga medžiaga.

„Dabar matome panašią tragišką situaciją. Visgi mes neturime informacijos, dėl ko tai galėjo nutikti, kuo užsiėmė šis žmogus, su kuo tai galėtų būti susiję. Todėl tiesiog negaliu nieko komentuoti“, – sakė D. Peskovas, žurnalistų paprašytas pakomentuoti tai, kas nutiko Didžiojoje Britanijoje prieglobstį gavusiam buvusiam Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU darbuotojui S. Skripaliui.

„Negaliu pateikti jums kažkokios reakcijos, nes neturime jokios informacijos. Žinote, kaip jis atsidūrė Vakaruose, dėl kokių veiksmų ir sprendimų. Nekartosiu to“, – pridūrė Vladimiro Putino atstovas spaudai.

Dmitrijus Peskovas

D. Peskovas taip pat nurodė, kad Rusija negavo jokių kreipimųsi dėl bendradarbiavimo atliekant su S. Skripaliu susijusio incidento tyrimą, tačiau, pasak jo, Maskva visuomet yra pasirengusi sąveikai.

„Niekas su tokiu prašymu į mus nesikreipė, palūkėkime. Maskva visuomet atvira sąveikai“, – sakė jis žurnalistams, paklaustas, ar Maskva prisidėtų prie su S. Skripaliu susijusio incidento tyrimo.

Kremliaus atstovas taip pat sakė neturįs informacijos, ar Rusijoje bus iškelta baudžiamoji byla dėl pasikėsinimo į S. Skripalį kaip užsienyje esantį Rusijos pilietį.

„Tiesiog to nežinau, todėl negaliu atsakyti į šį klausimą“, – nurodė jis.

Kritinės būklės

DELFI primena, kad pirmadienį Jungtinės Karalystės žiniasklaida paskelbė, kad Vienas Didžiojoje Britanijoje prieglobstį gavęs buvęs Rusijos šnipas buvo paveiktas „nežinoma medžiaga“ ir dabar yra kritinės būklės.

Nacionalinis transliuotojas BBC paskelbė, kad šis asmuo yra 66 metų Sergejus Skripalis ir kad jam prieglobstis buvo suteiktas po 2010 metais įvykusio „apsikeitimo šnipais“ tarp JAV ir Rusijos.

Policija sekmadienį pranešė apie rimtą incidentą, kai vyras ir moteris pasijuto blogai viename prekybos centre Solsberio mieste pietų Anglijoje.

Sergejus Skripalis

Kai kuriuose žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad šiedu asmenys buvo paveikti mirtinai nuodingu opiatu.

Paaiškėjo, kad su S. Skripaliu buvusi moteris – jo dukra Julija Skripal. Tokią informaciją skelbia BBC.

Britų žurnalistai išsiaiškino, kad buvusio rusų šnipo dukra gyvena Rusijoje, tačiau šiuo metu lankosi Didžiojoje Britanijoje. Artimųjų teigimu, su ja susisiekti neįmanoma jau dvi dienas.

„Šiuo metu jie gydomi dėl įtariamo nežinomos medžiagos poveikio. Abiejų būklė šiuo metu yra kritinė“, – pranešė policija.

BBC tinklalapyje paskelbtose nuotraukose matyti įvykio vietoje dirbantys specialiųjų tarnybų darbuotojai, vilkintys ryškiai geltonus sandarius cheminės saugos kostiumus ir plaunantys žemę vandens čiurkšle iš ugniagesių žarnos. Taip pat buvo uždarytas Solsberio ligoninės priimamasis.

Viešai prieinama informacija rodo, kad S. Skripalis buvo registruotas kaip Solsberio gyventojas.

Policija nurodė, kad vyresnis kaip 60 metų vyras ir į ketvirtą dešimtį įžengusi moteris buvo rasti netekę sąmonės ant suolelio viename prekybos centre Solsberyje, esančiame už 137 km į pietvakarius nuo Londono.

Vilšyro policijos vyriausiojo konsteblio laikinasis pavaduotojas Craigas Holdenas sakė, kad sekmadienį su pareigūnais telefonu susisiekė „visuomenės narys, susirūpinęs dviejų žmonių gerove“.

„Poros nariai, kaip manome, pažinoję vienas kitą, iš pažiūros nebuvo kaip nors sužeisti. Jie buvo išvežti į Solsberio rajono ligoninę“, – aiškino C. Holdenas.

„Dabar jie gydomi dėl įtariamo nežinomos medžiagos poveikio“, – sakė pareigūnas ir pridūrė, kad abu nukentėjusieji yra „kritinės būklės“.

C. Holdenas aiškino, kad šis incidentas dar tik pradedamas tirti, todėl „negalime patvirtinti, ar buvo įvykdytas koks nors nusikaltimas“.

Įvykio liudininkė Freya Church pasakojo BBC, jog jai susidarė įspūdis, kad šie asmenys buvo pavartoję „kažko labai stipraus“.

„Ant suolo buvo pora – vyresnis vyras ir jaunesnė moteris. Ji buvo į jį atsišliejusi. Atrodė, kad ji galbūt nualpusi“, – pasakojo F. Church.

„Jo rankos kažkaip keistai judėjo; jis žvelgė į dangų“, – pridūrė moteris.

Sveikatos apsaugos institucija „Public Health England“ (PHE) savo pranešime nurodė turinti tik ribotos informacijos apie pacientus, bet „neatrodo, kad kyla koks nors tolesnis betarpiškas pavojus visuomenės sveikatai“.

„PHE duomenimis, paveiktųjų medžiagomis užterštumas buvo pašalintas“, – pridūrė agentūra.

Sekmadienio incidento aplinkybės iki šiol neaiškios, bet šis įvykis Didžiojoje Britanijoje atgaivino prisiminimus apie buvusį rusų agentą Aleksandrą Litvinenką, 2006 metais nunuodytą viename prabangiame Londono viešbutyje arbata, į kurią buvo pridėta radioaktyvaus polonio.

Aleksandras Litvinenka

2016 metais paskelbtoje ataskaitoje Britanijos teisėjas Robertas Owenas rašė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikriausiai asmeniškai suteikė leidimą šalies slaptosioms tarnyboms nužudyti Kremliaus kritiku tapusį A. Litvinenką.

Kembridže įsikūrusio Konfliktų studijų ir tyrimų centro direktorius Keiras Gilesas sakė, kad „būtų nustebintas, jeigu tai nebūtų susiję su Rusija kokiu nors tiesioginiu būdu“.

Ekspertas pridūrė negalintis atmesti, kad incidento priežastis galėjo būti per didelė narkotikų dozė arba koks nors atsitiktinis apsinuodijimas. Vis dėlto K. Gilesas pažymėjo, kad tokį scenarijų sunku įsivaizduoti – ypač tokį, dėl kurio „reikėtų atlikti visavertį gatvės ir ligoninės valymą“.

K. Gilesas taip pat priminė virtinės Rusijos vyriausybės oponentų įtartinas mirtis Britanijoje, įvykusias jau po A. Litvinenkos nužudymo.

„Buvo ne vien Litvinenka, – sakė jis. – Nesunku įžvelgti tendenciją, kad rengiama daugiau ir įžūlesnių atakų.“

Igoris Sutiaginas, priklausęs tai pačiai iškeistų šnipų grupei kaip ir S. Skripalis, o dabar dirbantis vyresniuoju mokslo darbuotoju Londone įsikūrusiame Karališkajame jungtinių tarnybų institute (RUSI), sakė, kad kol kas nepakanka įrodymų ką nors kaltinti.

„Yra daug buvusių saugumo pareigūnų, dezertyravusių į Vakarus“, – pabrėžė jis ir paragino neskubėti vertinti, kol paaiškės daugiau.

„Būtina pasverti šią informaciją“, – sakė buvęs žvalgybininkas.