Žinią apie 2G ir 3G signalų slopinimą perdavė portalas RBC, remdamasis 8-ojo generalinio štabo skyriaus vado generolo leitenanto Jurijaus Kuznecovo vasario 2 d. pasirašytu dokumentu.

Chmeimime esančios oro operacijų bazės teritorijoje 2G ir 3G ryšiu perduodamus signalus įsakyta nuslopinti iki 2018 m. kovo 30 d., o visose Sirijos vietovėse, kuriose dislokuoti Rusijos kariai (įskaitant ir Tartusą), signalai, vadovaujantis įsaku, turi būti nuslopinti iki 2018 m. liepos 1 d.

Informaciją perdavęs šaltinis iš Rusijos gynybos ministerijos patvirtino, kad toks nurodymas iš tiesų duotas.

Jo teigimu, generalinio štabo įsakas yra susijęs su bepiločių skraidyklių atakomis, nukreiptomis į Sirijoje veikiančius Rusijos karinius objektus.

„Bepiločiai skraidantys aparatai gali pagal telefono numerius nustatyti, iš kur sklinda konkretūs signalai“, – paaiškino šaltinis.

Rusijos gynybos ministerija šios informacijos kol kas nekomentuoja.

Generalinio štabo įsakas gali būti grindžiamas ir noru užkirsti kelią informacijos nutekinimui. J. Kuznecovo pasirašytame potvarkyje užsimenama ir apie planus skatinti Federalinės muitinės tarnybos (FTS) paramą.

Manoma, kad muitininkai galėtų perspėti karinę policiją apie asmenines technikos priemones, kurias kairiai įsiveža pro Čkalovskį, Mozdoką ir Novorosijską. Šiose vietose yra aerodromai, iš kurių Rusijos kariai vyksta į Siriją.

J. Kuznecovas taip pat nurodė pasirūpinti, kad Chmeimime esančioje bazėje būtų įrengta daugiau stacionarių punktų (telefonų kabinų), per kuriuos kariai galėtų susisiekti su artimaisiais, be to, apsvarstyti jų įrengimo galimybes Tartuso bazėje ir operatyvinių grupių „Damask“ ir „Alepo“ aprūpinimą.

Šiuo metu tokių punktų ypač trūksta, todėl kariai naudojasi mobiliaisiais telefonais.

Draus naudotis išmaniaisiais telefonais su fotokameromis

Nuo kovo 1-osios Rusijos kariams oficialiai draudžiama naudotis išmaniaisiais telefonais su fotokameromis ir palydovinės navigacijos sistemomis.

Rusijos gynybos ministerijos planus aprašo „Kommersant“, remdamasis Rusijos generaliniam štabui artimais šaltiniais.

Generalinis štabas sudarė sąrašą prietaisų, kuriais be apribojimų gali naudotis šalies karinių pajėgų kariai. Tai paprasti mygtukiniai telefonai, kainuojantys iki dviejų tūkstančių rublių: „Nokia“, „TeXet“, „Alcatel“ ir „Samsung“.

Tokiomis priemonėmis Rusijos karinės pajėgos pasirengusios kovoti su informacijos nutekinimo problema. Kaip skelbia „Kommersant“, Rusijos karinės struktūros su tuo susijusių problemų turi jau nuo 2014 metų: kai prie Rusijos prievarta prijungiant Krymą, kariai fotografavo Ukrainos kariuomenei priklausiusius objektus.

Šios nuotraukos pateko į internetą ir „Vakarų imtos naudoti kaip „Rusijos agresijos“ įrodymas“, aiškina „Kommersant“.

Be to, remiantis „Kommersant“ duomenimis, Rusijos gynybos ministerija buvo labai nepatinka tuo, kad socialiniuose tinkluose pasirodė nuotraukų iš Chmeimimo bazės Sirijoje, kurios buvo darytos po apšaudymo minosvaidžiu (nuotraukose buvo matoma smarkiai suniokota karinė technika). Kol kas ministerijos komentarų išmaniųjų draudimo klausimu žiniasklaida nesulaukė.

Be to, kaip skelbia „Kommersant“, tokį draudimą bus galima apeiti. „Galima įsigyti paprastą primityvų telefoną ir jį visada nešiotis su savimi, o, esant reikalui, parodyti vadovybei. Normalūs telefonai, išjungus garsą, ramiai guli kišenėje“, – žurnalistams paaiškino vienas šaltinis iš Rusijos gynybos ministerijos. Anot pašnekovo, atsisakyti išmaniųjų kariuomenėje „niekas neketina“.