Demokratų partijos lyderių teigimu, dabar netinkamas metas tokiai iniciatyvai.

Per balsavimą liberaliajam sparnui priklausančio demokrato Alo Greeno siūlymą pradėti prezidento respublikono apkaltos procesą palaikė 58 įstatymų leidėjai, prieš pasisakė 364 Atstovų Rūmų nariai. Buvo balsuojama ne dėl apkaltos straipsnių, o dėl paties siūlymo pateikimo.

Prieš A. Greeno siūlymą balsavo visi respublikonai ir 126 demokratai.

Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi sakė, kad nors kai kurie D. Trumpo pareiškimai ir veiksmai „daugumos amerikiečių požiūriu peržengia visas ribas“, svarbu leisti savo darbą tęsti Kongreso komitetams, tiriantiems numanomą Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus ir galimą prezidento rinkimų komandos susimokymą su Maksva.

„Specialiojo prokuroro tyrimas taip pat juda pirmyn. Reikia leisti tęsti tuos tyrimus“, – sakė N. Pelosi, turėdama galvoje buvusį federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorių Robertą Muellerį.

R. Muelleriui buvo pavesta vadovauti išplėstam tyrimui, kurio metu aiškinamasi, ar D. Trumpo rinkimų komandos nariai buvo susimokę su Rusija.

„Dabar ne metas svarstyti apkaltos straipsnius“, – pridūrė ji.

A. Greenas pirmą kartą siūlymą pradėti D. Trumpo apkaltos procedūrą pateikė spalį, tačiau jam tik dabar pavyko pasiekti, kad būtų surengtas balsavimas.

„Myliu savo šalį. Dėl šios priežasties pateiksiu Atstovų Rūmų balsavimui apkaltos straipsnius“, – rašė A. Greenas laiške kolegoms.

Kongresmenas tvirtina, kad D. Trumpas sėja nesantaiką tarp amerikiečių, „prezidento posto didybę ir orumą susiedamas su dalykais, kurie remiasi baltųjų viršenybe, fanatizmu, rasizmu, antisemitizmu, baltųjų nacionalizmu ar neonacizmu“.

Dar du Atstovų Rūmų nariai demokratai pateikė straipsnius prezidento apkaltai, tačiau jiems nepavyko pasiekti, kad dėl jų būtų surengtas balsavimas.

Demokratai svarstė, ar dabar politiškai paranku siekti prezidento apkaltos, ir kai kurie jų įspėjo, jog agresyvi pozicija gali išprovokuoti ryžtingą D. Trumpo konservatyviojo elektorato atsaką per rinkimus.