Lietuviai šeštadienį krito po graikų kojomis, pralaimėję 64:77.

Viena nesėkmė užbraukė ir keturias pergales, iškovotas pirmame etape Tel Avive (Izraelis), ir B grupėje užimtą pirmą vietą, ir viltis trečią kartą iš eilės pakovoti dėl Europos pirmenybių medalių.

Po tokios liūdnos debiuto nacionalinės komandos vairininko pareigose atomazgos Dainius Adomaitis užstojo žaidėjus, prisiėmęs visą kaltę dėl ankstyvo pasitraukimo.

Tačiau čia pat treneris ja pasidalino su krepšinio žinovais, Lietuvos žiniasklaidoje prognozavusiais lietuviams tolimą žygį Stambule ir kiek pašaipiai atsiliepusiais apie Graikijos rinktinės strategą Kostą Missą.

„Aplink visi labai gražiai rėkavo ir davė vis papildomas motyvacijas Graikijai. Visi. Visi ekspertai“, – piktas buvo D. Adomaitis.

S. Jovaišai šie trenerio priekaištai nuskambėjo keistai. 62-ejų dukart Europos čempionas ir olimpinių žaidynių prizininkas perdėtą reakciją į viešosios erdvės turinį vadina silpnumo požymiu.

„Jei esi šiame versle, turi nereaguoti į visokius pamąstymus, pasakymus. Žiūrovai, specialistai turi teisę išsakyti nuomonę. Bet ko komandai sėdėti prilipus prie interneto ir nervintis? Jeigu jau galvojate, kad šitie trukdžiai tokie svarbūs, tai, po galais, neskaitykite, užsidarykite nuo aplinkos, priimkite taisykles, kad čempionato metu komanda nesektų žiniasklaidos. Tarp kitko, Jonas Kazlauskas (buvęs Lietuvos rinktinės treneris – Krepšinis.lt) irgi keistai elgdavosi. Būdavo, pagiri – blogai, pakritikuoji – vėl negerai.

Jei čempionatas dabar prasidėtų iš naujo, aš vėl sakyčiau, kad mūsų komanda bus geriausių ketverte. Tuo net neabejojau. Buvo unikali proga – daug rinktinių nukraujavusios, daug iškritusių žaidėjų. Galima buvo tuo pasinaudoti, bet vienos nelemtos rungtynės sugriovė viską“, – kalbėjo S. Jovaiša.

Dabartinis Seimo narys nesiėmė liaupsinti dėmesio centre tiek prieš aštuntfinalį, tiek po jo buvusio D. Adomaičio tiesioginio oponento K. Misso.

Pastarasis tik birželio pabaigoje buvo paskirtas Graikijos rinktinės strategu po to, kai šalies krepšinio federacijai nepavyko prisivilioti labiau geidžiamų trenerių.

64-erių graikas pastaruosius dešimt metų dirbo su moterų komandomis, ėjo techninio direktoriaus pareigas, darbavosi jaunimo akademijoje. K. Missas per karjerą nėra treniravęs Eurolygos klubo, todėl tarsi atsispyręs nuo tramplino šoko tiesiai į aukščiausią lygmenį.

Prieš Europos čempionatą graikus lydėjo vidiniai konfliktai, pirmenybėms prasidėjus taip pat neatrodė, jog treneris valdytų komandą. Bet aštuntfinalyje Antikos didvyrių palikuonys jau kovėsi tarsi mirmidonai prie Trojos sienų.

K. Missą S. Jovaiša palygino su savo paties buvusiu ilgamečiu treneriu Kauno „Žalgiryje“ ir Lietuvos rinktinėje Vladu Garastu.

„Jis irgi mums per daug netrukdydavo, tiesiog mes patys žinojome, ką daryti, – šypsojosi S. Jovaiša. – V. Garastas tik užgludindavo aštrius kampus, jei tokių atsirasdavo. Svarbiausia, kad žmogus būtų priimtinas komandai, kad žaidėjai už jį galvą guldytų.“

Kostas Missas

Graikai tai ir padarė, o lietuviai?

Laidos svečio nuomone, D. Adomaitis objektyviai neteisus, ugnį kreipdamas nuo žaidėjų į save. S. Jovaišos žodžiais, treneriui galima prikišti tik tai, kad jis, kitaip nei pirmtakas J. Kazlauskas, neprivertė krepšininkų vykdyti to, kas liepiama.

„Mūsų skautai – puikūs, tikrai išmano savo darbą ir paruošia geras analizes. O D. Adomaitis gerai „veda“ rungtynes. Ir aštuntfinalyje jis tai darė normaliai, kaip visada. Šįkart komanda nesužaidė. Rungtynių planas buvo geras, bet mes jo neįvykdėme, nesugebėjome. Keista tik buvo, kad ginantis prieš Kostą Slouką arba Nicką Calathesą iš kraštų vis be reikalo ateidavo pagalba, paliekant be priežiūros tiesioginį dengiamąjį. Ir taip – visas rungtynes. Tokius momentus dvikovos metu reikėtų susitvarkyti. Manau, J. Kazlauskas sugebėdavo priversti žaisti taip, kaip norėjo. Bene vienintelė D. Adomaičio silpnybė, kad jis gal nesugebėjo išsireikalauti“, – svarstė „gudriojo lapino“ pravardę aikštėje kadaise užsitarnavęs buvęs puolėjas.

Jis kritiškai įvertino tiek kai kuriuos starto penketo žaidėjus, tiek jų tinkamai pavaduoti nesugebėjusius atsarginius.

„Nemanau, kad Mantas Kalnietis yra tikras įžaidėjas. Jis mėgsta, moka pats atakuoti. Atrodo, ir rezultatyvių perdavimų daug pridalina, bet jie būna tik tada, jei pavyksta paruošti deriniai. Pačiam sukonstruoti atakas kaip graikų gynėjams Mantui nepavyko.

Donatas Motiejūnas? Ar mes šiame čempionate apskritai jį matėme žaidžiantį labai gerai? Gal nebent tada, kai buvo apvogtas (prieš rungtynes su Vokietija – Krepšinis.lt). Jei rimtai, gynyboje jis minkštas, neaktyvus, puolime – kaip išeina, pataikė tik vieną kitą nelabai aiškų metimą. D. Adomaičiui beliko tik tyliai palaikyti jį ant suolo, nes lemiamomis akimirkomis joks treneris nenorėtų remtis taip rungtyniaujančiu krepšininku. Manau, D. Motiejūnas buvo per daug susirūpinęs tuo, kas vyko aplink jį.

Tikėjausi, kad Marius Grigonis bus naudingesnis ginantis prieš varžovų lyderius. Bet mače su vokiečiais jis ne visada susitvarkė su Dennisu Schroderiu, o aštuntfinalyje – su graikų gynėjais. Šiaip jis gerai ginasi, bet jam labiau sekasi stabdyti aukštesnius varžovus, o ne mažus, staigius. Deja, treneris neturėjo kitos alternatyvos. Manau, Renaldas Seibutis šioje vietoje galėjo praversti, bet jo nebuvo sudėtyje“, – vertino specialistas.

S. Jovaišai akis badė ir tai, kad aštuntfinalyje nuo atsarginių suolo vienintelis Mindaugas Kuzminskas sugebėjo įnešti solidų indėlį – pelnė 20 taškų ir buvo rezultatyviausias.

Visi likę žaidėjai, pasirodę po keitimų, kartu sudėjus tesukrapštė 7 taškus. Kuriuos visus surinko Edgaras Ulanovas. Tuo metu Adas Juškevičius, Martynas Gecevičius, Artūras Milaknis ir Artūras Gudaitis puolime buvo „tušti“.

„D. Adomaičiui reikėjo laikytis rotacijos. Su penkiais žaidėjais tokio mūšio neatlaikysi. Jei 8 minučių nepajėgi apsiginti, varžovai tiesiog nardo pro mūsų „stačias“ kojas, tai kaip aktyviai ginsiesi 30 minučių? Bet tie atsarginiai, kurie grupės varžybose buvo liūtai, dabar buvo nuliai. O dar pridėjus gynybą, išeina išvis minusai“, – apgailestavo S. Jovaiša.

Iš visų rinktinės krepšininkų jis pirmiausia išskyrė M. Kuzminską, kuris, nepaisant nugaros skausmų ir vaistų injekcijų, graikams ginantis vienas prieš vieną buvo neįmenama mįslė.

Mindaugas Kuzminskas

„Šį vaikiną myliu nuo tada, kai jis dar nebuvo gimęs. Tai – talentas, kuris jau subrendo kaip kovotojas, karys. Matėsi, kad jo akys dega, reikėjo tik daugiau galimybių jam duoti. Kitiems nesisekė, todėl reikėjo sudaryti sąlygas M. Kuzminskui pademonstruoti savo įgūdžius.

Žiūrėdamas į kitas geras komandas matau, kad jos turi ne po vieną lyderį, individualiai galintį išspręsti rungtynių baigtį. Pas mus yra Jonas Valančiūnas, yra M. Kuzminskas. Gal dar Jonas Mačiulis galėjo būti vedlys, bet žaidė kažkaip abejingai, nelindo į įvykių sūkurį. Tarsi būtų pripratęs prie pagalbininko vaidmens Madrido „Real“ klube. Manau, mums reikėtų ugdyti daugiau krepšinio asmenybių, pasižyminčių individualiu meistriškumu“, – samprotavo S. Jovaiša.

Apibendrindamas Lietuvos pasirodymą Europos čempionate, buvęs krepšininkas tragedijos dėl greitai prieito liepto galo nematė ir vylėsi, kad ši nesėkmė užgrūdins komandą ateičiai.

„D. Adomaičiui pirmas blynas nesaldus, bet jis turi didelį potencialą. Pozityvas tas, kad šie vyrukai mums įsiskolino. Tegu dabar ateinančiuose turnyruose pademonstruoja, ką iš tiesų gali. Jie turi įsisavinti šią skaudžią patirtį. Tiesiog kiekviename čempionate būna tokių sunkių rungtynių, ir reikia mokėti jose išgyventi“, – užbaigė S. Jovaiša.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (308)