„Dirgliosios žarnos sindromas yra virškinimo trakto sindromas, kurį charakterizuoja lėtiniai pilvo skausmai ir pakitę žarnyno įpročiai be jokių organinių priežasčių, – aiškina gydytojas Niketas Sonpalis. – Tai dažniausiai diagnozuojama virškinimo trakto liga. Tyrimų duomenimis, Jungtinėse Amerikos Valstijose ją turi nuo 10 iki 15 procentų, tačiau mano patirti rodo, kad tokių žmonių yra kur kas daugiau.“

Deja, moterys dirgliosios žarnos sindromą turi dukart dažniau nei vyrai. Dėl to gali būti kalti hormoniniai svyravimai, mat menstruacinio ciklo metu svyruoja ir estrogeno, ir progesterono lygis.

Kadangi šių hormonų receptorių yra virškinimo trakte, jų svyravimai pasireiškia konkrečiais simptomais. Be to, simptomai gali skirtis ir tarp moterų, kadangi be hormoninių svyravimų dirgliosios žarnos sindromui įtakos turi emocinė sveikata ir žarnyno mikrobioma.

Dirgliosios žarnos sindromą N. Sonpalis vadina atmetimo diagnoze, mat gydytojas pirmiausia turėtų atmesti visas kitas įmanomas simptomų priežastis. Dėl šios priežasties šį sveikatos sutrikimą labai sunku diagnozuoti. Galų gale, kaip įmanoma atskirti: tai dirgliosios žarnos sindromas, menstruaciniai spazmai ar nerimas?

Štai keli klasikiniai simptomai, kurie gali padėti išsiaiškinti, kas tai yra.

Žarnyno įpročių pokyčiai

Pasak N. Sonpalio, vidurių užkietėjimas, kuris trunka kelias dienas ar savaites, o vėliau po jo einantis viduriavimas – klasikinis dirgliosios žarnos sindromo požymis. Šie kraštutinumai dažnai pasireiškia dėl streso, nerimo ar depresijos.

Štai kodėl daug minėto sindromo simptomus turinčių moterų jaučia palengvėjimą pradėjusios lankyti jogos užsiėmimus, reguliarią mankštą ar apsilankiusios pas psichologą. Jeigu simptomų kaita liaunasi ir pradeda dominuoti ekstremalus viduriavimas ar ekstremalus vidurių užkietėjimas, vertėtų nueiti pas gydytoją ir pasitikrinti, ar tai nėra kažkas rimtesnio.

Beskausmis tuštinimasis

Mes jau išsiaiškinome, kad dirgliosios žarnos sindromas gali keisti žarnyno įpročius, tačiau defekacija turėtų būti beskausmė. Spazmai gali pasireikšti, tačiau tai neturėtų būti su tiesiąja žarna susijęs skausmas. Pasak N. Sonpalio, tai gali būti kažkas kito. Moterų atveju skausmingas tuštinimasis ar stiprus įtempimas gali būti endometriozės požymiai, todėl būtina skubiai kreiptis į gydytoją.

Bendras pilvo skausmas

Dirgliosios žarnos sindromą turintys žmonės paprastai jaučia pilvo skausmą. Pasak N. Sonpalio, šį skausmą paprastai sukelia mažosios ir storosios žarnų spazmai. Pavalgius situacija pablogėja, išsituštinus ar išleidus dujas – jaučiamas palengvėjimas.

Dirgliosios žarnos sindromo keliamas skausmas niekada nebūna kurioje nors vienoje pilvo vietoje, jis nebūna aštrus. Jeigu skausmas lokalizuotas, yra aštrus ar nenuspėjamas, tai nėra dirgliosios žarnos sindromas, o ženklas, kad tai kažkas sunkesnio. Panašiai kaip ir dirgliosios žarnos sindromo atveju, menstruaciniai spazmai gali būti juntami visur, tačiau pirmuoju atveju jie retai lydimi nugaros skausmų.

Simptomai pasireiškia dienos metu

Dirgliosios žarnos sindromo simptomai pasireiškia dienos metu, kadangi juos sukelia stresas ir maistas, mat nakties mietu paprastai miegame ir nepatiriame streso (akivaizdu, kad naktį taip pat nevalgome).

Paprastai dirgliosios žarnos sindromo simptomai stipriausiai pasireiškia dienos pabaigoje, kai žmonės jaučiasi apsunkę ir išpampę. Jeigu pradedate jausti simptomus nakties metu, greičiausiai tai nesusiję su dirgliosios žarnos sindromu, todėl vertėtų kreiptis į gydytoją.

Pilvo pūtimas

Mūsų žarnyne gyvenančios bakterijos svarbios visiems mūsų sveikatos aspektams. Pasak N. Sonpalio, kai gerosios bakterijos, padedančios virškinti maistą ir apsaugoti žarnyno sieneles, netenka pusiausvyros, sutrinka virškinimo ir imuninės sistemos pajėgumai. Šis disbalansas gali lemti dirgliosios žarnos sindromą su tokiais požymiais, kaip išpampimas nuo dujų ar atrodymas „tarsi nėščia“.

Panašūs simptomai būdingi ir menstruacijų metu, tačiau pilvo pūtimas nuo dujų sergant dirgliosios žarnos sindromu visada pasireiškia pavalgius.

Jautrumas maistui

Vienas labiausiai erzinančių dirgliosios žarnos sindromo simptomų yra išsivystęs jautrumas maistui. Nors tai nėra tikra alergija, tačiau kai kurie maisto produktai simptomus sustiprina labiau nei kiti.

N. Sonpalis teigia, kad taip yra dėl tos priežasties, kad šiuos maisto produktus apdoroja blogosios bakterijos, paverčiančios juos dujomis, kurios, be abejo, turi pasišalinti. Kartais šias dujas lydi viduriavimas.

Pasak N. Sonpalio, dirgliosios žarnos sindromą turintys žmonės paprastai jautriausiai reaguoja į tokius maisto produktus kaip kviečiai, pieno produktai, kukurūzai, cukrus, šokoladas, arbata, kava ir citrusiniai vaisiai. Jeigu atsiranda bėrimas, valgant sunku nuryti maistą ar kvėpuoti, vertėtų kreiptis į gydytoją, nes tai yra ne jautrumas maistui, o tikra alergija.

Gleivės išmatose

Pasak N. Sonpalio, tie, kuriuos kankina dirgliosios žarnos sindromas, paprastai pastebi gleives ant tualetinio popieriaus arba klozete. Šias gleives išskiria gaubtinė žarna, tai įprasto fiziologinio proceso dalis. Nors kartais taip gali nutikti visiems, paprastai šį sindromą turintiems pacientams tai pasireiškia labiau. O štai kraujas išmatose nėra normalu, tokiu atveju būtina apsilankyti pas gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)