Naujosios Kaledonijos žandarmerija savo „Facebook“ paskyroje pasidalino nuotraukomis, kuriose matoma dalis krovinio gamykloje „Societe Le Nickel“ (SLN), kuri yra įsikūrusi prie įvažiavimo į Numėją.

„Tai yra įprastinė procedūra, mūsų jau prašė praeityje sunaikinti ginklus, monetas, kanapes“, - agentūrai AFP sakė bendrovės SLN atstovas.

Kokainas buvo supakuotas į daugybę paketų ir, manoma, buvo skirtas Australijos juodajai rinkai. Jį ypatingai stebint sunaikino naktį iš antradienio į trečiadienį gamyklos krosnyse, kurių temperatūra siekia 1500 laipsnių Celsijaus.

Greičiausiai Australijos rinkai skirti narkotikai buvo sulaikyti liepos 27 dieną per Naujosios Kaledonijos ginkluotųjų pajėgų operaciją. Beveik pusantros tonos kokaino aptikta jachtoje „L'Afalina“, kuri plaukė su Gibraltaro vėliava. Ji sulaikyta netoli Tongos salų.

Tyrimas prasidėjo liepos pabaigoje Polinezijoje. Įtarimų sukėlė įgulos, kuri nuolat plaukiojo iš Panamos kanalo, noras, nepaisant avarijos, pasiekti Australiją. Be to, muitinės tarnyba pranešė Polinezijos pareigūnams, kad vienas iš ekipažo narių jau anksčiau buvo įtariamas prekyba narkotikais.

Krovinys ir keturi lietuvių bei latvių tautybės ekipažo nariai naktį iš antradienio į trečiadienį karinio jūrų laivyno fregata „Vendemiaire“ pristatyti į Numėją. Vyrai apklausti policijos, bendradarbiaujant su JAV ir Australijos biurais, atsakingais už kovą su prekyba narkotikais.

Skaičiuojama, kad narkotikų vertė rinkoje siekia maždaug 100 mln. eurų. Bet tyrimui artimas šaltinis teigė, kad suma gali būti ir dar didesnė, nes šis kokainas buvo labai grynas.