Absurdas, kai XXI a. mokiniai mokosi pirmosios mokyklos pagrindu. Kai mokytojai rengia sistemas, kaip geriau išlaikyti egzaminą ir apgaulingai parodyti savo žinias, iškaltas per paskutines minutes. Jau per gerklę lenda tie patys literatūros kūriniai ir poemos, eilėraščiai. Ar po 20 metų mokiniai vis dar turės tą patį lietuvių kalbos egzaminą, kuris turės sistemą? Jau seniai atėjo laikas keistis.

Dažnai mokytojai ar tėvai stebina mane. Žalingi įpročiai, narkotikai, yra blogai. Gal tai ir tiesa, bet stresas daro savo. Nežinai, kaip atlaikyti tokį stresą mokykloje ir kaip gauti kuo geresnį pažymį. Gaila ir tų pačių mokytojų, kuriuos mokyklos programa bei mokinių egzaminai, graužia iš vidaus. Džiaugiuosi, jog dauguma mokytojų užjaučia ir palaiko mus, einančius į egzaminą. Dauguma mokytojų sutinka, kad tas pats lietuvių kalbos egzaminas yra tik tam, jog jis būtų. Jis tik patikrina, ar skaitai knygas. Jokio brandumo jis neparodo. Tiesiog parodo, kiek protingų sąvokų ir žodžiu tu žinai. Vykdytojai irgi apgailestauja už ŠMM rengiamus egzaminus. Visi autoriai „truputį“ neatitinka dabartinės realybės ir šių laikų.

Kada pagaliau išmoksime vertinti ne rezultatą, o įdirbį? Labai nusivyliau gaudamas lietuvių kalbos egzaminą. Bet ne pačia tema, o autoriais. Rašiau saprotavimą. Tačiau samprotauti neteko, nes teko remtis parinktais autoriais, kultūra ar kitokiu „kakučiu“. Visas mano 4 valandų darbas atrodė beprasmis. Tai buvo tiesiog protingų sąvokų ir žodžių iš vikipedijos rinkinys. Senjorai stebisi, kad mes daug laiko praleidžiame prie telefonų ir televizijos. Senjorai, pagarbiai jums sakau, o tai kuo mums remtis, jei aš neskaitau knygų?

Kai pradėjau dvyliktą klasę, supratau, kokie sunkūs Lietuvos jaunimui bus metai. Metai iš metų abiturientai kankinasi prie konspektų ir knygų. Dabar klausimas ŠMM. Ar švietimas turi mokyti būtinų dalykų ar turi padėti pasiruošti gyvenimui. Rašau kaip Balys Sruoga su ironija. Nes jau darosi juokinga gyventi Lietuvoje, kai yra žlugdomos ne tik žmogaus svajonės, bet ir pats žmogus. Jaunimui kišama idėja, jog antro dviračio neišrasi. Bet juk kažkas atrado dviratį su motoru?

Pats rašau eiles ir įvairiausius tekstus. Esu pelnęs pakankamai garbingų vietų konkursuose ne tik mieste, bet ir respublikoje. Aš nesigiriu, tiesiog noriu pasakyti, kad patys jūs, ŠMM, man įteikėte padėką ir diplomą „Už gebėjimą laisvai kurti“. Išvada nekokia, egzamino neišlaikysiu. Bet nei kiek nesigailiu. Aš jūsų neprarasiu, tai jūs mane prarasit. Ir manau ne tik mane, bet ir dauguma abiturientų, kurie dėl savo gebėjimo kurti turi išvykti svetur. Nesistebėkit, kad visi paaugliai būna pikti ir smurtaujantys. Patys juos tokius išauginot. O kitiems žmonėms norėčiau pasakyti, kad aš žinau, jog jūsų laikais taip nebūdavo. Bet tie laikai buvo kitokie. Sveikinu atvykus į 2017 - uosius metus: tusčia, silpna valstybė. Be mokinių.

O jūs lietuviai. Gaila, sėdite ir skaitote mano straipsnį. Kenčiate patyčias iš aukščiausių. Laukiu to momento, kai visi drauge, ne kalbomis, o darbais įrodytumėte, jog valdžia esate jūs. Jei jūsų galvoje skamba žodžiai „Nieko nepakeisi“, vadinasi, jums patinka taip gyventi.

Šlykštu, kai švietimas reguliuoja mano ir kitų abiturientų egzaminus bei skelbia ultimatumus. Nemėgstu nei skaičių, nei man sekasi kalba. Ir jų nelaikau. Tai manote, jog aš esu atmata ir nenoriu studijuoti? Puikus verslas jums turbūt.

Ir turbūt atsakysiu iškart. Aš neverkšlenu, aš konstatuoju faktus.

Turbūt baigsiu šitą laišką tėvynei ir švietimui. Gal kas nors susimąstys.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Egzaminą laikę dvyliktokai, kokią rašinio temą pasirinkote jūs? Ar sudėtinga buvo parašyti rašinį? Kas jus labiausiai nustebino, pasirodė sunkiausia? O gal tikitės gauti aukštą balą? Pasidalinkite, kokio rezultato laukiate.

Savo nuomones galite siųsti el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.