Tai, kad atostogos Palangoje nėra vien tik mėgavimasis saulės voniomis bei jūros bangomis, tampa akivaizdu bevaikštant po kurortą – į akis krenta gausybė dviratininkų bei dviračių nuomos punktų. Vietos gyventojai pripažįsta, jog atvykus į kurortą būtina apsilankyti čia vykstančiuose kultūriniuose renginiuose, tačiau ne mažiau malonu Palangoje ir pasportuoti – pabėgioti per pušynus vingiuojančiu sveikatingumo taku, pasimėgauti šiaurietišku ėjimu, pasivažinėti dviračiais, juo labiau kad pajūryje tam – puikios gamtinės sąlygos.

Palangos turizmo informacijos centro duris dviratininkai praveria labai dažnai, ir dažnas iš jų teiraujasi informacijos apie dviračių takus bei maršrutus. „Domisi tiek lietuviai, tiek užsieniečiai – Palangoje poilsiautojai nori ne tik pasideginti, bet ir pasportuoti bei pasigrožėti pajūrio gamta“, – sakė Turizmo informacijos centro vadybininkė Alma Slaboševičienė bei pripažino – aktyvaus laisvalaikio mėgėjams Palanga tikrai turi ką pasiūlyti.

Vos sėdus ant dviračio ir pasukus į dviračių taką, nesuabejosi – Palanga pelnytai gali vadintis dviratininkų rojumi. Per kurortą nusidriekusios net 4 dviračių trasos, kurių bendras ilgis siekia apie keturiadešimt kilometrų. Minant dviračio pedalus Palangoje galima pasigrožėti vietos įžymybėmis – išpuoselėtu Birutės parku, Gintaro muziejumi, pramogautojų itin pamėgta romantiškąja Meilės alėja, link jūros vedančia Jūratės gatve. Pagal kelio nuorodas-rodykles Palangoje galima smagiai bei saugiai riedėti ir link šurmuliuojančios J. Basanavičiaus gatvės, kuri veda prie Palangos tilto.

Viena iš pagrindinių Palangos gatvių – Vytauto g. atkarpa nuo S. Dariaus ir S. Girėno g. iki Druskininkų g. – pastaruoju metu taip pat tapo itin pamėgta dviratininkų, kadangi šioje gatvėje įvedus vienos krypties eismą, dvi eismo juostos (po vieną abiem kryptimis) atiduotos šio ekologiško transporto mėgėjams. Naujovė įsigaliojo besibaigiant gegužei, tad visi eismo dalyviai raginami atidžiau stebėti kelio ženklus, atkreipti dėmesį į naują ženklinimą bei paisyti naujųjų nurodymų. „Dešiniojoje Vytauto gatvės pusėje (nuo Kretingos pusės) įrengta dviejų krypčių dviratininkų eismui skirta juosta. Dviračių tako plotis – 3-5,4 metro. Siekiant atkreipti šalutiniu keliu važiuojančių vairuotojų dėmesį į dviratininkų pirmenybę, sankryžos papildomai pažymėtos horizontaliuoju ženklinimu“, – apie tai, kad vieną pagrindinių miesto gatvių užleidžia dviratininkams, pasakojo Palangos savivaldybės administracijos Ekonominės plėtros skyriaus vedėja Ramunė Urbonienė.

Dviratininkų skaičius Palangoje kasmet vis auga, o visi kurorto dviračių takai yra itin populiarūs ne tik vasarą, bet ir atvėsus orams – sakė Turizmo informacijos centro atstovė A. Slaboševičienė. Ir tai nestebina, kadangi iš Palangos patogiai galima pasiekti ir kaimyninės Latvijos Respublikos valstybinę sieną, o nuo kurorto pasukęs į pietus, dviračiu atsiduri greta esančiame uostamiestyje Klaipėdoje.

Dviračių takas nutiestas į Vydmantų gyvenvietę, kurioje galima nusipirkti šviežiai rūkytos žuvies, ir į vietos gyventojų bei svečių itin pamėgtą už keleto kilometrų esantį HBH pramogų kompleksą Žibininkų kaime. Per trumpą laiką galima apvažiuoti gražiausius, įdomiausius objektus ir pasimėgauti nedrumsčiama Baltijos jūros, šviesių pušynų ir jaukių pajūrio kaimelių ramybe, tad nekeista, jog pasivažinėjimas dviračiais tapo didžiulė atrakcija tiek palangiškiams, tiek miesto svečiams, besiilsintiems kurorte su visa šeima.

Populiariausios kurorto trasos driekiasi kone paplūdimiu, tad važiuojant pušynais nusidriekusiais takais prieš akis atsiveria ne tik įstabi pajūrio gamta, bet ir nuostabūs vaizdai į Baltijos jūrą. Pavargus galima nulipti nuo dviračio bei pailsėti vienoje ir daugybės čia įrengtų poilsio aikštelių.

Pasak R. Urbonienės, dalis per Palangą besidriekiančios dviračių trasos sutampa su tarptautine „Eurovelo 13“ trasa. Tai – Geležinės uždangos trasa, prasidedanti ties Rusijos ir Norvegijos siena ir besitęsianti iki Bulgarijos. Bendras šios trasos ilgis – beveik 7 tūkst. kilometrų.
Populiariausiose dviračių takų atkarpose sporto mėgėjų knibžda net saulei gerokai pakrypus vakarop. Tad poilsiautojų bei pramogautojų patogumui labiausiai pamėgtos trasų atkarpos vakarais apšviečiamos.

Akivaizdu, kad dviračių populiarumą Palangoje lemia ne tik mada – siekiant populiarinti ekologišką transportą, kurorte dviratininkams sukurtos puikios sąlygos, infrastruktūra be to, čia labai gerai išplėtotos dviračių nuomos paslaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)