Bet kas, jei tas gėrimas nėra toks jau magiškas? Kas, jeigu tai tėra… vanduo su citrina, rašo womenshealthmag.com.

Vandenį su citrina nuo seno sveikatos ir geros savijautos šaltiniu laikė gydytojai, sveikos gyvensenos šalininkai ir, žinoma, tokios garsenybės kaip Gwyneth Paltrow. Ir kitaip nei sultys, vanduo su citrina jūsų piniginės nenuskriaus. Tai pigus, lengvai paruošiamas ir saugus (jei nesugalvojote būti gyvi vien tik vandeniu su citrina) gėrimas.

Bet ar tikrai jo poveikis stebuklingas?

Kai kurie vandens su citrina gerbėjai tvirtina, kad jis teigiamai veikia virškinimą, valo kepenis, mažina senatvines dėmes, greitina medžiagų apykaitą, padeda kovoti su depresija ir nerimu, malšina rėmenį, užkerta kelią onkologiniams susirgimams, mažina uždegiminius procesus.

Žinoma, galima suabejoti, kad paprasčiausias vanduo su citrina gali tiek daug, bet būtų labai puiku, jeigu jam pavaldūs būtų bent keli iš išvardintų punktų.

„Buvau ne kartą gėrusi vandenį su citrina, tačiau nusprendžiau dvi savaites kasdien išgerti po dvi stiklines, ir pati įsitikinti, ar jo poveikis toks jau didelis. Ir štai ką aš sužinojau“, – rašo eksperimentui pasiryžusi žurnalistė Dina Gachman.

Gražesnė veido oda?

Citrinos turtingos antioksidantų, kurie padeda užkirsti kelią ląstelių pažeidimams ir apsaugo jas nuo laisvųjų radikalų, įskaitant ir tuos, kurie lemia raukšlių formavimąsi ir kitas su senėjimu susijusias veido odos problemas. Štai kodėl daugelyje odai skirtų serumų yra tokie antioksidantai kaip vitaminas C ir kodėl dermatologai skatina valgyti daugiau antioksidantų turinčių maisto produktų.

Stebuklo nesitikėjau, jo ir nebuvo. Tačiau jau antrąją savaitę pradėjau pastebėti nedidelį odos būklės pagerėjimą. Kelios probleminės vietos pagražėjo, o pažvelgus į veidrodį mačiau kiek skaistesnį ir gyvybingesnį veidą.

Pilvo tramdytojas?

Sveikata nuolat nesirūpinantys mano draugai tvirtina, kad vanduo su citrina – ypač šiltas ar karštas – gali padėti virškinimui ir sumažinti pilvo pūtimą. O ekspertai tvirtina, kad citrinose esanti rūgštis gali padėti natūralioms skrandžio rūgštims skaidyti maistą.

Taip pat sužinojau, kad vanduo su citrina yra stebėtinai geras kalio šaltinis, o šis mineralas padeda palaikyti natrio lygį. Reikia paminėti, kad stiklinėje vandens su citrina yra apie 125 miligramai kalio, lyginant su maždaug 211 miligramais to paties mineralo viename banane. Tad galbūt vanduo su citrina padės įveikti su druska susijusį skysčių sulaikymą organizme?

Iš pradžių nebuvau tikra, kad mano įprotis gerti vandenį su citrina duos kokios nors naudos, tačiau po kelių dienų pastebėjau, kad man mažiau pučia pilvą.

Kovoja su peršalimu?

Citrusiniuose vaisiuose, tokiuose kaip citrina, yra daug vitamino C, o pasak mokslininkų, šis antioksidantas padeda apsisaugoti nuo peršalimų ir sumažina organizme vykstančius uždegiminius procesus. Matyt, norint pastebėti uždegimo sumažėjimą reikia gerti vandenį su citrina labai ilgą laiką, tačiau imuninei sistemai teigiamas šio gėrimo poveikis pasireiškia kur kas greičiau. Kitaip tariant, per dvi savaites trukusio eksperimento laikotarpį aš nesusirgau.

Padeda mesti svorį?

Tyrimas, pristatytas leidinyje „Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition“, atskleidė, kad citrinos žievėje esantis polifenolis neleido pelėms sukaupti riebalų per dvylika savaičių trukusį eksperimentą.

Aš per dvi savaites numečiau pusę kilogramo, kas galėjo įvykti dėl gerto vandens su citrina arba visai ne dėl to. Mano atveju, tai labiausiai paveikė motyvaciją. Kai pradėdavau dieną nuo kažko tokio sveiko kaip vanduo su citrina, jaučiau didesnį norą mankštintis, valgyti sveiką maistą ir vengti kaloringų gėrimų, tokių kaip apelsinų sultys ar sodos vanduo.

Gerina nuotaiką?

Be teigiamo poveikio fizinei savijautai, citrinos vanduo garbinamas ir dėl gebėjimo pakelti nuotaiką. Turiu prisipažinti, kad panašūs teiginiai manyje pažadino vidinį skepticizmą. Jeigu vanduo su citrina galėtų praskaidrinti gyvenimą, jis būtų parduodamas buteliuose už du šimtus kartus didesnę kainą.

Vis dėlto, turiu prisipažinti, kad gal dėl to numesto pusės kilogramo, o gal pasitikėjimo, kurį man suteikė dvi savaites trukęs sveikesnės gyvensenos propagavimas, tačiau aš išties jaučiausi šiek tiek pakiliau.

Kalbant apie mano vidaus organus, situacija keik paslaptingesnė. Neturiu galimybių patikrinti, ar tas mano sugertas vanduo su citrina kiek pavalė mano kepenis ir pagerino virškinimo sistemą. Tačiau yra vilčių, kad šis dvi savaites trukęs eksperimentas mano organizmui išties turėjo teigiamą poveikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)