OPEC narės, gruodį susitarusios dėl naftos gavybos mažinimo 1,2 mln. barelių per dieną, savo įsipareigojimus jau įvykdė maždaug 92 proc., pirmadienį teigė Kuveito naftos ministras Esamas Al-Marzukas (Essam Al-Marzooq), tačiau pažymėjo, kad susitarime dalyvaujančios ne OPEC šalys savo įsipareigojimus vykdo lėčiau.

„Tuo metu, kai tiekėjai pasirašė susitarimą, pirminiai įsipareigojimai buvo laipsniškai mažinti gavybą iki balandžio ir gegužės, tad mes tikėjomės, kad kai kurie gavėjai visiškai nevykdys savo įsipareigojimų, – teigė E. Al-Marzukas. – Mes suprantame aplinkybes, tad vasarį kalbėsimės su ne OPEC nariais bei raginsime juos mažinti gavybą ir laikytis susitarimo“.

Su mažėjančiomis naftos kainomis susidūrusi OPEC praėjusių metų lapkritį susitarė atsisakyti nelimituojamos gavybos strategijos, siekiant ginti savo rinkos dalį nuo didėjančios JAV naftos gavybos. Organizacija taip pat susitarė su ne OPEC šalimis, kad šios nuo sausio savo gavybą sumažintų maždaug 558 tūkst. barelių per dieną.

2014-ųjų birželį apie 115 dolerių už barelį kainavusi „Brent“ rūšies nafta nuo OPEC susitarimo stabilizavosi ir pirmadienį vidurdienį kainavo 56,44 dolerio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)