Lašišų sezoną pradėjusiems meškeriotojams Neryje pastebėjus kelias nugaišusias žuvis ir apie tai pranešus buvusiam aplinkos viceministrui Linui Jonauskui, kilo nemenkas triukšmas. Dėl lašišų žūties iškart kaltė buvo suversta Kalėdų išvakarėse Vilniuje įvykusiai avarijai ir sprendimui į upę paleisti apie 20 tūkst. kubinių metrų nuotekų.

Po šių pranešimų aplinkosaugininkai vėl keliavo nuo Vilniaus Nerimi žemyn ir ieškojo daugiau kritusių žuvų. Tačiau jokių kritusių lašišų daugiau rasta nebuvo. Tad belieka spėlioti, ar žvejų rastų nugaišusių žuvų kritimo priežastis buvo nuotekos, ar tiesiog jų gyvenimas baigėsi natūraliai. Pavyzdžiui, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas yra linkęs pritarti antrajam variantui.

„Vandens kokybės tyrimai nei prie Vilniaus, nei prie Kauno, nei dar žemiau nerodo nieko blogo. Tiesiog visos tos nuotekos atsiskiedė, dėl aukšto vandens lygio greitai nutekėjo ir nėra jokių ženklų, kad tai galėjo pakenkti žuvims”, – portalui KABLYS.lt vakar sakė aplinkosaugininkų vadovas.