„Vasario 3 dieną 38 metų Maksimas Kolganovas žuvo per susišaudymą su sukilėliais netoli Alepo, – teigiama straipsnyje. – Kovo 9 dieną tas pats dalinys pateko į apšaudymą netoli Palmiros. 38 metų Sergejus Morozovas buvo sužeistas ir pakeliui į ligoninę mirė“.

Jų šeimoms Rusijos pietuose buvo įteikti Drąsos ordinai su sertifikatais, kuriuos pasirašė Vladimiras Putinas. „Reuters“ žurnalistai matė šiuos ordinus.

Tačiau M. Kolganovas ir S. Morozovas „buvo Sirijoje kaip „privatūs kontraktininkai“, kitaip tariant, priklausė „kariuomenei“, kurią Kremlius slapta dislokuoja Sirijoje, tikina „Reuters“.

„Apie M. Kolganovo, S. Morozovo ir kitų panašių žmonių mirtis viešai nebuvo skelbiama. Giminaičiai sako, kad jiems buvo suteikta nedaug informacijos ir liepta šia tema nekalbėti. „Reuters“ išsiaiškino mažiausiai vieną atvejį, kai Sirijoje žuvusio kario šeima gavo kompensaciją – maždaug 100 tūkstančių dolerių (daugiau nei 90 tūkst. eurų)“, – rašo straipsnio autoriai.

Maskva neigia, kad Rusijos kariai dalyvauja sausumos kariniuose veiksmuose Sirijoje.

„Tačiau paėmus interviu daugiau kaip iš tuzino žmonių, tiesiogiai informuotų apie šiuos dislokavimus, „Reuters“ nustatė, kad Rusijos kariai atlieka svarbesnį vaidmenį sausumos mūšiuose nei tas, kurį pripažįsta Kremlius, kalbėdamas apie reguliarias Rusijos ginkluotąsias pajėgas“, – rašo M. Cvetkova ir A. Zverevas.

Šaltiniai vadino Rusijos karius kontraktininkais ir samdiniais, kuriuos pasamdė privati kompanija, o ne reguliarios kariuomenės kariais. Tačiau pagal šiuos apibūdinimus, jie, nepaisant neoficialaus statuso, koordinuoja savo veiksmus su Rusijos kariuomene, o tėvynėje gauna privilegijas, kurios paprastai teikiamos tik kariams“, – teigiama straipsnyje.

Apie M. Kolganovo, S. Morozovo ir kitų panašių žmonių mirtis viešai nebuvo skelbiama. Giminaičiai sako, kad jiems buvo suteikta nedaug informacijos ir liepta šia tema nekalbėti. „Reuters“ išsiaiškino mažiausiai vieną atvejį, kai Sirijoje žuvusio kario šeima gavo kompensaciją – maždaug 100 tūkstančių dolerių (daugiau nei 90 tūkst. eurų)“

„Jie skrenda į Siriją Rusijos kariniais lėktuvais, kurie nusileidžia Rusijos bazėse. Kai jie sužeidžiami, juos gydo ligoninėse, kurios rezervuotos Rusijos kariškiams, taip pat jiems suteikiami valstybiniai apdovanojimai“, – autoriai cituoja agentūrai interviu davusių asmenų žodžius.

„Reuters“ nepavyko nustatyti rusų samdinių Sirijoje skaičiaus ir kiek jų žuvo ar buvo sužeista. „Tačiau trys šaltiniai, informuoti apie dislokavimus, sakė, kad buvo daug dalinių, kurie buvo panašaus dydžio į tuos, kuriems priklausė M. Kolganovas ir S. Morozovas“, – rašoma straipsnyje.

„Kaip teigė trys žmonės, kurie buvo pažįstami su M. Kolganovu ir S. Morozovu, abu jie kariavo Ukrainoje tame pačiame dalinyje, kuris vėliau buvo perkeltas į Siriją. Vienas šaltinis sakė, kad jiems vadovavo karys pravarde Vagneris, kuris tapo vienu iš rusų samdinių Sirijoje pajėgų vadu“, – rašo leidinys.

„Du Vagnerio draugai sako, kad 2013 metais jis jau važiavo į Siriją kaip samdinys, o vėliau ėmė vadovauti savo Rusijos karių grupei Ukrainos rytuose. Vėliau jis iš naujo vyko į Siriją, kur 2015 metų rugsėjį prasidėjo Rusijos operacija“, – rašoma straipsnyje.

Leidinio duomenimis, S. Morozovas buvo deputato Michailo Degtiariovo padėjėjas. „M. Degtiariovas pranešė „Reuters“, kad S. Morozovas buvo jo draugas ir krito mūšyje už Palmirą“, – teigiama straipsnyje.

Rusijos atsargos karys ir savanoris Ukrainoje pravarde Kapa, kuris draugavo su S. Morozovu, pasakojo, kad S. Morozovas nusivylė, kai Rusijos Liberalų demokratų partijos susirinkime niekas nepanoro jo išklausyti. „Pasak Kapos, S. Morozovas atsisakė pelningo verslo, kad Sirijoje prisijungtų prie savo draugų Vagnerio dalinyje“, – rašoma straipsnyje.

Kaip teigia Kapa, mūšių Ukrainoje veteranai buvo įtraukti į sausumos kovas Sirijoje, kai paaiškėjo, kad sirai nepajėgūs išlaikyti teritorijos. „Arabai savo prigimtimi nėra kariai“, – aiškino Kapa.

„Vienas gydytojas iš Rusijos karinės ligoninės „Reuters“ sakė, kad sužeistieji evakuojami į Rusiją kariniais transportiniais lėktuvais ir gydomi karinėse ligoninėse. Gydytojas, kuris interviu davė anonimiškai, nes baiminasi būti atleistas, sakė, kad asmeniškai gydė Sirijoje sužeistus kontraktininkus, kurių vaidmuo ten buvo akivaizdus iš jų pokalbių“, – perduoda leidinys.

M. Kolganovas artimiesiems niekada nesakė, kur jis yra. „Šeima gavo jo buvimo Sirijoje įrodymus tik po jo mirties, kai pamatė pasą su Sirijos antspaudu“, – rašo žurnalistai.

„Pasak giminaičių, tie, kurie telefonu šeimą informavo apie jo mirtį, ir tie, kurie atidavė artimiesiems jo kūną Rostovo lavoninėje, neaiškino, kur jis žuvo ir kam dirbo. Artimieji teigė, kad tie, su kuriais jie bendravo, neprisistatė ir norėjo, kad jie nebendrautų su žurnalistais“, – teigiama straipsnyje.