Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė sako buvusi iškviesta būtinai dalyvauti partijos prezidiumo posėdyje.

Tai pirmas prezidiumo posėdis po konservatoriams nesėkmingų Seimo rinkimų, tačiau šios partijos politikų nuomonės viešumoje išsiskyrė dėl galimos koalicijos su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Pastaroji laimėjo Seimo rinkimus ir pradėjo pokalbius dėl koalicijos su konservatoriais bei socialdemokratais. Tačiau konservatoriai iškėlė keletą sąlygų: tuo pat metu nesiderėti su socdemais, kad partijų lyderius patikrintų spectarnybos, taip pat pasiūlė parengti Vyriausybės programos apmatus. Jie dar norėjo į koaliciją įtraukti Liberalų sąjūdį be liberalų žinios.

Socdemai sąlygų nekėlė, todėl Valstiečių ir žaliųjų sąjunga derybas pradėjo su socialdemokratais. Pasak Ramūno Karbauskio, konservatoriai tik ieškojo preteksto nesiderėti su valstiečiais žaliaisiais.

Tačiau konservatorių gretose esama nesutarimo: dalis krikdemų norėjo padiskutuoti apie koalicijos galimybes prezidiume, bet partijos vadovybė jį atidėjo. Įtampa pasiekė piką, kai partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ėmė skelbti užuominas apie tai, kad partijoje gali būti atskalūnų, kurie galbūt susivilios valstiečių ir žaliųjų pasiūlymams.

Vis dėlto krikdemų flangui atstovaujanti I. Degutienė sako, kad į koaliciją su valstiečiais eiti nereikia: „Ne. Tą sakiau ne kartą. Galiu pakartoti. Iš valstiečių aš pažįstu du žmones – Rimą Baškienę ir R. Karbauskį. Daugiau kas jie tokie, aš nežinau“, - sako politikė.

Ji pabrėžė, kad socialinės-ekonominės politikos klausimais konservatorių ir valstiečių žaliųjų nuostatos visiškai nesutampa. „Būtų sudėtinga dirbti kartu“, - sako politikė.

I. Degutienė pripažįsta, kad kai kurios nuostatos galbūt ir panašios, bet ji pabrėžia, kaip nemaloniai vyko pirmieji pokalbiai: „Laimėtojai yra Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tai jų iniciatyva, su kuo jie nori kalbėtis, su kuo nenori. Tačiau kiekvienas bendražmogiškai suvokiam, kad jei nori susitarti, turi būti tam tikras tonas. Netgi kai vyko konsultacijos, tai tos konsultacijos buvo švelniai tariant keistos, kai į konsultacijas atsiunčiami žmonės, kurie nebuvo partijos nariai. Tai su kuo mes kalbamės? Su nežinia kuo. Jei norima rimtai kalbėtis, tada reikia rimtai kalbėtis, turi kalbėtis partijų lyderiai“.

Politikė taip pat pasipiktino, kad valstiečiai žalieji pasiūlė formuoti trijų partijų – valstiečių žaliųjų, socialdemokratų ir konservatorių – koaliciją. „Kur čia tos permainos? Tai yra eilinis žmonių apgavimas ir manipuliacija“.

Bet ji sako negirdėjusi priešingų nuomonių partijoje bei palinkėjo visiems nustoti blaškytis.