Kasdien po porą obuolių

Dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja-dietologė Žana Antonova pasakojo, kad kuo arčiau odelės, tuo daugiau įvairiausių naudingų medžiagų mūsų organizmui.

„Pirma, ten kaupiasi didžiausias vitaminų, flavonoidų kiekis. Pastarieji apsaugo nuo onkologinių ligų, mat jie mažina oksidacinį stresą organizme.

Obuoliuose gausu vitamino C, skaidulų, o šios ir kaupiasi būtent odelėje. Skaidulos mūsų organizmui yra būtinos, o šiandien daugelis mūsų vartojame jų nepakankamai. Skaidulos – tai mūsų organizmo „šluota“, mažinanti sunkiųjų metalų, cholesterolio kiekį kraujyje, gerinanti žarnyno funkcijas, taip apsaugodama nuo vidurių užkietėjimo ir onkologinių žarnyno ligų. Skaidulos taip pat padeda koreguoti cukraus kiekį kraujyje“, - obuolių nuopelnus vardijo pašnekovė.

Jei norėtumėte vien obuoliais užtikrinti skaidulų kiekį, gali būti sudėtinga, nes reikėtų jų suvalgyti labai daug.

„Valgykite įvairų maistą bei kasdien po 2-3 obuolių kaip sveiką užkandį“, - patarė gydytoja dietologė.

Jei baiminatės, kad odelėje gausu chemikalų, tiesiog nusipirkę vaisių jį švariai nuplaukite. Odelė yra apsauginis sluoksnis, apsaugantis obuolį nuo puvimo, tačiau žalingos medžiagos kaupiasi ne odelėje, o ant jos. Be to, ir augintojai, siekdami išsaugoti vaisius kuo ilgiau šviežius, dar papildomai juos padengia specialiu vašku.

Spalva nesvarbi

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė taip pat įsitikinusi, kad odelėje susikaupia daugiausiai naudingųjų medžiagų.

„Obuoliuose apskritai gausu įvairiausių vitaminų – A, B grupės, C, E, netrūksta ir mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, fosforo, geležies. Mano nuomone, jei tik galite, jei žinote, kad obuolys užaugintas kuo natūraliau, verčiau vaisių valgykite su odele.

Jei labai nepasitikite, iš kur obuolys atkeliavo, ją galite nupjauti, bet kuo plonesniu sluoksniu. Yra buvę atvejų, kai obuolys sukėlė net alerginę reakciją. Kai kuriems žmonėms odelę gali būti sunkiau virškinti, nuo jos pūsti pilvą. Kitiems obuoliai su odelėmis, priešingai, paskatina žarnyno veiklą“, - sakė E. Kliukaitė.

Džiovinti obuoliai

Gydytoja nuramino, kad nėra didelio skirtumo, obuolys žalias ar raudonas. Svarbiausia – kad jis būtų be pažeidimų, švariai nuplautas, nereikėtų bijoti ir blizgios odelės.

Tinka ne visiems

Tuo metu mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėja Vaida Kurpienė pritaria,kad šio vaisiaus žievėlėje ypač daug naudingų medžiagų. Taip pat paaiškino, kad obuolio žievelėje esančios naudingosios medžiagos šiek tiek skiriasi priklausomai nuo obuolio spalvos.

„Tam tikri spalvą suteikiantys antioksidantai bus skirtingi, bet tai nereiškia, kad kažkuri spalva yra „sveikesnė“. Jei visgi valgote vien obuolius (ko tikrai nereikėtų daryti), rinkitės juos skirtingų spalvų, tas pats galioja ir kitiems vaisiams“, - aiškino pašnekovė.

Mitybos specialistės teigimu, jei nulupame odelę, didelę dalį naudingų medžiagų tiesiog išmetame.

Tiesa, ne visiems galioja ta pati taisyklė.

„Blogoji naujiena ta, kad obuolius kai kuriems žmonėms sunkiai virškina. Ir dėl šios priežasties šių vaisių atsisakoma, tačiau daliai jų nulupus odelę situacija pasitaiso ir obuolius žmogus ima valgyti. Galbūt kai kurie odelę sukramto prastai arba jei turi virškinimo problemų odelėje esančios netirpios skaidulos gali sudirginti skrandį, nors šiaip jos ypač vertingos ir gerina virškinimo veiklą. Tačiau sveiko žmogaus ir turinčio sveikatos sutrikimų mityba skiriasi“, - įspėjo V. Kurpienė.

„Jei žievelė nelabai skani ar pavytusi, tai nekankinkite savęs ją kramtydami vien todėl, kad ji labai sveika. Nes tokiu atveju stengdamiesi kuo greičiau ją praryti blogais sukramtysite. Galiausiai, natūralu, kad išorėje chemikalų yra daugiau. Tai galioja visiems vaisiams. Tačiau ne visais atvejais visi vaisiai ir daržovės yra apdorojami cheminėmis priemonėmis. Jei turite pasirinkimą, visada pirmenybę teikite mamos, močiutės sodo vaisiams. Tačiau kad ir iš kur jie būtų, visada obuolius gerai nuplaukite po karštoku vandeniu su daržovėms ir vaisiams skirtu šepėteliu ar kempinėle“, - patarė V. Kurpienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)