Paveldimos problemos

Gydytoja-alergologė Laimutė Vaidelienė sako, kad labai dažnai manoma, jog laktozės netoleravimas susijęs su alergija, tačiau tai nėra tiesa. „Su alerginėmis reakcijomis dažniau susiję pagrindiniai pieno baltymai, tokie kaip kazeinas. O laktozė yra pieno cukrus, kurio yra ir piene, ir jo produktuose – jogurte, varškėje ir kt. Laktozės netoleravimas susijęs su fermentu laktaze, kuris laktozę skaldo į gliukozę ir galaktozę. Jeigu šio fermento nėra, tas skaldymas sutrinka“, – aiškina ji.

Jeigu laktozė nėra suskaidyta, ji negali būti absorbuojama ir sukelia įvairius virškinimo trakto veiklos sutrikimus. Dažniausi laktozės netoleravimo simptomai yra pilvo skausmas, raižymas, vidurių pūtimas arba viduriavimas. Šių simptomų stiprumas priklauso nuo žmogaus jautrumo ir pieno vartojimo dažnio.

Vaikai šios problemos, anot L. Vaidelienės, dažniausiai neturi, tai labiau suaugusiųjų problema. „Maži vaikai, ypač pirmais savo gyvenimo metais, šio fermento sutrikimo neturi, laktozės netoleravimas palaipsniui išsivysto vėliau“, – teigia gydytoja-alergologė.

L. Vaidelienė sako, kad ši problema neretai paveldima – jei laktozės netoleruoja tėvai, tikėtina, kad kažkas iš vaikų jos taip pat netoleruos. Tačiau, jei kyla įtarimų ir žmogus nori išsiaiškinti, ar jis toleruoja laktozę, jis gali atlikti specialius tyrimus.

Išeitis – produktai be laktozės

Laktozės netoleruojantiems žmonėms visiškai atsisakyti pieno produktų nebūtina – jie gali rinktis produktus be laktozės. Atsižvelgdami į šį poreikį tokius produktus pirkėjams siūlo vis daugiau gamintojų – gaminantys pieną, sūrius, jogurtus, ledus ir t.t. „Produktai be laktozės yra be pieno cukraus. Jie kitokie, jų gamyboje naudojamos kitos saldinimo medžiagos, o kai kuriais atvejais jų visai nėra. Visos kitos maistinės medžiagos tokiuose produktuose lieka tos pačios – laktozės nebuvimas tam įtakos visai neturi“, – pasakoja gydytoja-alergologė.

Migdolų pienas

Ledus „Dadu“ gaminančios bendrovės maisto technologės Sandros Kalvaitienės teigimu, Lietuvoje ne visi gamintojai deklaruoja, kiek laktozės yra jų produktuose. „Pavyzdžiui, Vokietijos rinkoje tai labai griežtai apibrėžta procentais. Apskritai visame pasaulyje jau seniai populiarūs įvairūs produktai be laktozės. Lietuvoje kol kas taip nėra, bet reikia skaityti etiketes – kiek ingredientų iš pieno įeina į to produkto sudėtį: pienas, pieno milteliai, išrūgų milteliai, grietinėlė ir pan.

Ledai (G. Minelgaitės nuotr.)

Maisto technologė atskleidžia, kad ledų be laktozės gamybos metu naudojamas nenugriebtas pienas taip pat, kaip ir gaminant įprastą plombyrą. „Ledų be laktozės gamybos metu pieno cukrus suskyla į du produktus, kurie nekenkia laktozės netoleruojantiems žmonėms. Kiti gaminami naudojant įprastus produktus, o laktozė išimama jau vėliau, pavyzdžiui, kai gaminant ledus sumaišoma jų masė“, – aiškina ji.

Tiesa, tokio proceso metu kai kurių produktų skonis, pasak specialistės, pasikeičia, taip nutinka ir su ledais. „Plombyras be laktozės atrodo visiškai taip pat: jis baltas, pagamintas iš pieno, riebus – viskas lyg ir įprasta, tačiau paragavus jaučiasi kitoks saldumas. Atrodo, kad tie ledai yra liesesni, nors iš tiesų jų riebumas gali būti ir dar didesnis“, – sako S. Kalvaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)