Parodų rūmuose „Litexpo“ ketvirtadienį prasideda Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija (Global SOF Symposium), į kurią atvyksta apie du šimtus gynybos ekspertų iš dvidešimties šalių.

Pasak organizatorių, tai unikali galimybė Lietuvai atrasti naujus būdus tobulinti savo gynybą, nekonvencinio karo metodus bei realiai įvertinti kylančias grėsmes šalies saugumui. Neslepiama, kad pagrindinė grėsmė yra būtent Rusija.

„Tai renginys, po kurio visi supras, kad Rusijos agresija yra ne juokai“, – taip konferenciją pristato Jungtinių Valstijų nevyriausybinės organizacijos „Global SOF Foundation“ prezidentas, specialiųjų operacijų pajėgų atsargos karininkas pulkininkas Stu Bradinas.

Stu Bradin

Amerikiečiams Lietuva gerai pažįstama

Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgų karius jau ne vienerius metus gerai pažįstantis S. Bradinas DELFI teigė, kad „Global SOF Foundation“ įsteigta vos prieš kelerius metus, tačiau jau vienija 1300 narių iš daugiau nei 50 valstybių.

Iš pradžių planuota, kad į konferenciją atvyks ir Jordanijos karalius Abdullah II, kuris pats yra buvęs specialiųjų operacijų pajėgų karininkas, parašiutininkų instruktorius, iki šiol laisvu metu rengiantis Jordanijos desantininkus. Tiesa, dėl įtemptos situacijos Artimuosiuose rytuose karalius negalėjo atvykti.

„Tai yra pelno nesiekianti profesionali asociacija, kurios tikslas – dalintis patirtimi specialiųjų operacijų bendruomenėje, dirbti su vyriausybėmis ir patarti dėl tokių dalinių vystymo. 60 proc. mūsų narių iki šiol tarnauja daliniuose“, – teigė S. Bradinas.

Jis pats yra 10-osios JAV specialiųjų pajėgų grupės atsargos pulkininkas, buvęs JAV specialiųjų pajėgų vado Europoje pavaduotojas, dalyvavęs daugelyje tarptautinių operacijų Balkanuose, Lotynų Amerikos šalyse bei Afganistane. Čia jis užmezgė gerus ryšius su Lietuvos SOP karininkais, kurie dėl savo profesionalių veiksmų pelnė pagarbą amerikiečių ir kitų sąjungininkų akyse.

„Vilniuje bus pirmoji Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija už JAV ribų, nes mes labai norėjome surengti tokį renginį toje vietoje, kur jaučiasi šių dienų iššūkiai. Norime, kad dalyviai ne tik kažkur perskaitytų ar kitaip sužinotų apie jūsų regiono saugumo problemas, bet ir savo akimis pamatytų, išgirstų iš pirmų lūpų iš jūsų žmonių.

Lietuva puikiai žino, kas vyksta regione, turi puikias specialiųjų operacijų pajėgas, jomis rūpinasi, o jūs dar ir didinate išlaidas gynybai tuo metu, kai kitos šalys nesirūpina savo saugumu, tad tai yra savotiškas signalas“, – sakė S. Bradinas.

Jis pabrėžė, kad kartu atvyks didžiųjų tarptautinių leidinių, tokių, kaip „The New York times“, „The Washington post“ žurnalistai, kuriuos domina saugumo situacija regione ir kurie jau yra nemažai girdėję, kad būtent Lietuva yra viena iš lyderių, kai kalbama apie pasikeitusį požiūrį į gynybą.

Milžiniškas specialiųjų pajėgų vaidmuo

S. Bradinas pabrėžė, kad nors dabar daug kas kalba apie hibridinį karą, tačiau nedaug kas nori kalbėti apie tiesioginio didelio ir brangaus konvencinio karo grėsmę.

Hibridinis karas esą būtų tik didesnio konflikto dalis. Būtent todėl sąjungininkai jau dabar turėtų perkelti pirmiausiai priešlėktuvinės gynybos pajėgumus į Lietuvą, pavyzdžiui, „Patriot“ raketų baterijas, mat net ir prislėgta sankcijų Rusija toliau stiprina savo pajėgumus.

„Mane tai stebina ir neramina, kad jie ir toliau kiša pinigus į karinių pajėgų vystymą, nepaisant visų ekonominių problemų. Gali būti, kad jie jausis įsprausti į kampą ir manys, kad nėra kitos išeities, išskyrus karą. Kaip japonai per Antrąjį pasaulinį karą“, – sakė S. Bradinas.

„Lietuva yra šalis, kuri negalės laimėti konvencinio karo prieš Rusiją, bet tai suprasdami jūs turite dar labiau vystyti specialiųjų operacijų pajėgas. Būtent jos pirmiausiai susidurtų su hibridinio karo dalyviais, tais „žaliaisiais žmogeliukais“.

Jau dabar kariaujate informacinį karą – tai yra nekonvencinės kovos dalis. Tik neseniai grįžau iš Ukrainos, kur didžiąją dalį teritorijos juk pirmiausiai užėmė būtent Rusijos specialiųjų operacijų pajėgos. Tokia yra realybė, tam reikia ruoštis“, – teigė S. Bradinas.

Anot pulkininko, specialiosios pajėgos, priklausomai nuo to, ko iš jų nori valdžia, gali padaryti daug žalos priešininkui.

„Yra skirtingos doktrinos, kaip panaudoti tokias pajėgas – gynybine ar net puolamąja prasmėmis. Galima rengti reidus priešininko teritorijoje arba atvirkščiai, šalies viduje organizuoti pasipriešinimą ir neduoti priešininkui ramybės.

Lietuvos SOP yra puikiai paruoštos ir aprūpintos, turi valstybės paramą, jos gali vykdyti tokius veiksmus, o joms trūksta tik vieno dalyko – oro paramos platformų.

SOP pratybos

Kalbu apie sraigtasparnius, nes pripažinkime, turite dalinį (Specialiųjų operacijų grandis – SOP dalis, Mi-8. -Red. Past.) bet realiai neturite tokių pajėgumų, kokių reikėtų. Jei neturi tokių pajėgumų, kuriais gali atlikti užduotis, tai yra trūkumas ir negali būti pasaulinės klasės daliniu. Puikiai žinau, kad tokie dalykai daug kainuoja, bet faktas tas, to reikia“, – sakė S. Bradinas.

Lietuvos SOP Specialiųjų operacijų grandis naudojasi senstančiais Karinių oro pajėgų sraigtasparniais Mi-8, kurių resursas yra pratęstas dar keleriems metams. Naujai kariuomenės už 52 mln. eurų pirkti sraigtasparniai „AS365 Dauphin“ gali būti naudojami SOP karių.

Tačiau šie orlaiviai nepritaikyti tokioms operacijoms, gali gabenti mažiau karių, neturi ir pagal sutartį negali naudoti jokios ginkluotės. Pasibaigus Lietuvos SOP naudojamų Mi-8 resursui išliks bent kelių sraigtasparnių bei jiems priskirtų įgulų poreikis.

Be to, S. Bradinas pabrėžė, jog specialiųjų pajėgų vaidmuo šiuolaikiniame konflikte svarbus ir dėl naudojamos išmaniosios ginkluotės.

„Daugelis žmonių mano, kad bepiločių orlaivių naudojami itin taiklūs ginklai – išmaniosios bombos, raketos yra visas arsenalas, kurį galima naudoti. Bet taip nėra.

Šiais laikais naudojami ir išmanūs sviediniai, iš sausumos paleidžiamos raketos, elektroninio karo priemonės – visu tuo gali naudotis specialiosios pajėgos, nurodydamos taikinius. Tai yra beprecedentės galimybės. Ir manau, kad itin taikli ginkluotė vaidintų labai svarbų vaidmenį bet kuriame konflikte Baltijos šalyse“, – kalbėjo S. Bradinas.