Aš, kaip kitos pirmokės iš tos pačios klasės tėvas, taip pat dalyvavau susirinkime, kuris buvo šios istorijos pradžia. Iš pradžių norėčiau pakalbėti apie 5 eurus.

Mokytojai pasiūlius ir mums sutikus, pradėjome planuoti pirmąją klasės išvyką. Sutarėm, kad vaikai eis mokytis picų kepti. Mokymai kainuotų apie 3 eurus. Mes (tėvai) pasiūlėme rinkti po 5, eurus, nes, na, nežinia, ko gali prireikti – ar tualetinio popieriaus, šiukšlių maišų ar skysto muilo – ir tam, kad daugiau nedarytume rinkliavų, surinktume šiuos pinigus vienu kartu.

Kitą dieną pasirodė, kad picos kepimo kursai kainuoja kiek brangiau, nei mes įsivaizdavome, tai nusprendėme, kad vaikai važiuos į skulptūrų parką Druskininkuose. Ir tėvai pridėjo dar po 5 eurus. Bilietas kainuoja – 3 eurus, bet tam, kad vaikai nuvažiuotų iki Druskininkų, reikia autobuso, o tai kainavo vaikui apie 5 eurus. Iš viso – 8 eurai, taigi, lieka 2 eurai. Manyčiau, pirmas straipsnio sakinys neteisingas. Toks pats – ir antrasis, nes to paprašė ne mokytoja, o pasiūlė tėvai.

Kitas šios istorijos aspektas yra šių pinigų „išnešimas“ į viešumą. Aš suprantu, kad žmonės gali būti nepatenkinti ir 2 eurų rinkliava. Bet tokiu atveju aš suprantu, kad galima apie tai pasakyti mokytojai, tėvams per susirinkimą ar nueiti pas direktorę. Arba, galų gale, neduoti. Bet buvo pasirinktas „skundiko“ arba „trolintojo“ kelias.

Dar vienas aspektas: iš principo 2 ar 5 eurai, esmės nekeičia. Bet sudėties ir atimties veiksmų aiškinimasis ne ten, kur reiktų, keičia tam tikras taisykles. Mokytoja buvo pasiryžusi su vaikais daug keliauti. Ekskursijos visada smagiau nei pamokos. Ir tam, kad ir kaip bebūtų gaila, nuo šiol nebebus galima rinkti pinigų. Taigi, vaikai keliaus tik tiek, kiek numatyta programoje – du kartus per pusmetį. Ačiū Tau, pirmokės motina.

Taigi, motina, kuri nemoka skaičiuoti, atėmė iš mano vaiko galimybę pamatyti daugiau pasaulio ir susidraugauti su klasiokais. Labai nuoširdžiai tikiuosi, kad tai motinai bus grąžinti tie 2 eurai ir ji galės nusipirkti tualetinio popieriaus sau. Tik labai rekomenduoju tų 2 eurų paprašyti asmeniškai iš mokytojos.

Nes skaudžiausia šioje situacijoje yra ne man ir ne mano dukrai. Aš nebuvau labai jau geras mokinys. Per daug nemylėjau ir savo mokytojų. Bet matyti šių pedagogų veidus tada, kai juos, norinčius gero mano vaikui, kažkas apskundžia, apkaltina neteisėtomis rinkliavomis... Na, žinot, šiuos mokytojus aš tikrai myliu.

Aš labai norėčiau, kad ši istorija negultų į nebūtį ir būtų galima kažkaip ją pataisyti. Juk toks straipsnis gal ir sugeneravo tam tikrą skaitomumą, bet lyriniams herojams yra vienos sunkiausių dienų. O apkaltinti jie, mano galva, buvo neteisingai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Išsakyti, ką manote apie rinkliavas mokyklose ar darželiuose? Rašykite mums el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Rinkliava“.