Naudingais sveikatos patarimais radijo stoties „M-1 Plius“ eteryje dalinasi rūpestingas „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas. Apie tai, kaip ir kiek turėtume mankštintis, kalbamės su vaistininke Jolita Skinderskiene.

- Ar pati mankštinatės? Jei taip, tai kokią mankštą ir dėl kokių priežasčių renkatės?

- Taip, mankštinuosi nuolat. Šį rytą taip pat dariau mankštą, kaip ir kiekvieną rytą. Gyventi sveikai ir aktyviai esu pratusi: mankštą rytais darau nuo mokyklos laikų. Apskritai, esu sveikos gyvensenos šalininkė: stengiuosi sveikai maitintis, kūnui nuolat duoti fizinio krūvio, optimistiškai žiūrėti į gyvenimą. Tik, bėgant metams, mano mankšta keičiasi. Anksčiau dažnai bėgiojau, darydavau daugiau aktyvių pratimų. Dabar didžiąją mano mankštos dalį sudaro Pilates bei tempimo pratimai.

- Šiuo metu yra nemažai populiarių judėjimo rūšių: joga, bėgiojimas, jūsų minėta Pilates mankšta, kalanetika… Kaip išsirinkti sau tinkamiausią mankštą ir ar verta rinktis tai, kas populiaru?

- Manau, kad kiekvienas žmogus pirmiausia turėtų įsiklausyti į save ir suprasti, ko jis nori, kas jam pačiam teikia didesnį džiaugsmą ar pasitenkinimą. Žinoma, žmogų galima tam tikra linkme nukreipti, padėti pasirinkti konkrečiai jam tinkamiausią, naudingiausią sporto šaką, atsižvelgiant į jo amžių ir fizines galimybes. Pavyzdžiui, kvėpavimo ir tempimo pratimai tinka praktiškai kiekvienam. Vyresniems rekomenduojama kasdien atlikti lengvų sukamųjų judesių sąnarių sveikatai palaikyti. Įvairios vandens procedūros, kurios labai sveika visam organizmui, tinka visokio amžiaus žmonėms.

Ypatingai gerai mankštintis rytais – aktyvi dienos pradžia gerai veikia imuninę sistemą, suaktyvina virškinimo sistemą ir suteikia žvalumo visai dienai. Kad sportuoti naudinga – ne naujiena, tačiau galbūt ne visi žino, kad kasdienis 40 minučių pasivaikščiojimas ar važiavimas dviračiu 4 valandas per savaitę sumažina širdies ligų riziką net 40 procentų.

- Ar galima išmokti mankštos judesių, pavyzdžiui, naudojantis Youtube ar kitais interneto kanalais? Ar apskritai būtina, kad mankštos metu mus prižiūrėtų profesionalas?

- Idealiu atveju, geriausia, kad mus prižiūrėtų specialistas – bent jau iš pradžių. Pati jau daugelį metų darau Pilates mankštą, lankau stuburo gydymo mokyklą, tačiau apsilankius užsiėmimuose, patyrę specialistai kaskart randa, ką pataisyti, patobulinti. Tik teisingai atliekami pratimai duoda naudos. Teisingi įgūdžiai, pradinės žinios ypač svarbūs, jei žmogus anksčiau nėra sportavęs. Tokiu atveju reikia išmokti teisingai kvėpuoti, saugoti nugarą, sąnarius.

Mankštos negali pakeisti jokie vitaminai ar maisto papildai, tačiau su vaistininku visuomet galite pasitarti, kaip pradėjus sportuoti pakoreguoti mitybą, dienos ritmą.

/redot.gif?id=p8zq_LsQW0_mwBGXl32fY8VIP6N1i0dCWjWWxFDmFlT.q7/fastid=gbjxezsmrdqphyleouovvdwntzod/stparam=tmfikojhzn">

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)