Vardinį kvietimą į žaidynes gavęs 26-erių metų lietuvis vienviečių valčių (ASM1x) antrame plaukime nuotolį įveikė per 5 min. 10,24 sek., užėmė ketvirtą vietą tarp šešių varžovų ir pateko į paguodos plaukimą. Tiesiogiai kelialapius į A finalą iškovojo tik abiejų atrankos plaukimų nugalėtojai ukrainietis Romanas Polianskis (4:44,70) ir australas Erikas Horrie (4:45,87).

Iš viso A. Navicką aplenkė 8 priešininkai iš 12, o antrame plaukime pranašesni dar buvo britas Tomas Aggaras (4:50,99) ir italas Fabrizio Casellis (5:10,02).

Paguodos plaukimai vyks šeštadienį 15.10 arba 15.30 val. Lietuvos laiku.

2 sekundėmis pagerinęs asmeninį rekordą A. Navickas džiaugėsi rezultatu.

„Rezultatu labai džiaugiuosi. Anksčiau visi čia esantys mane aplenkdavo, o dabar džiaugiuosi, kad užėmiau ketvirtą vietą, savo grupėje aplenkiau du stiprius irkluotojus“, - iškart po finišo sakė jauniausias iš šešių rungties dalyvių A. Navickas.

Kiti penki irkluotojai, tarp jų ir A. Navickas, dalyvaus paguodos plaukime, iš kurio po du sportininkus pateks į A finalą (iš viso A finale bus šeši parolimpiečiai), o kiti – į B finalą. Rugsėjo 10 dieną vyks du plaukimai po 5 sportininkus. A. Navickas plauks su varžovais iš Didžiosios Britanijos, JAV, Nyderlandų ir Vokietijos.

Virš Lagoa ežero dulkė lietus. Pasak A. Navicko, tai netgi padėjo.

„Per treniruotes Rio de Žaneire visada tekto irkluoti prieš vėją arba pučiant stipriam šoniniam vėjui, o varžybų dieną pirmą kartą pūtė lengvas palankus vėjas, tik distancijos viduryje pūstelėjo šoninis vėjas“, - pojūčiais dalinosi pirmą kartą parolimpinėse žaidynėse dalyvaujantis A. Navickas.

Antrą dieną iš eilės startavo lengvaatletis Kęstutis Skučas. Jis dalyvavo T52 kategorijos 100 metrų vežimėlių lenktynėse. Savo pirmame važiavime distanciją įveikė per 21,03 sek., liko paskutinis šeštas ir į kitą etapą nepateko. Mūsiškio bendras rezultatas buvo blogiausias ir jis užleido į priekį visus 13 konkurentų.

Greičiausiai 100 metrų sprinto lenktynėse vežimėliais atrankoje startavo amerikiečiai Gianfranco Iannotta (17,20 sek.) ir Raymondas Martinas (17,27 sek.) bei meksikietis Salvadoras Hernandezas Mondragonas (17,80 sek.).

Išvakarėse K. Skučas užėmė ketvirtą vietą disko metimo rungtyje. Mūsiškio rezultatas 17,08 metro – asmeninis rekordas.

Kęstutis Skučas (Rimanto Navicko nuotr.)

K. Skučas taip pat dalyvaus 1500 metrų lenktynių vežimėliais varžybose.

Rugsėjo 9-ą dieną Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse startuos dar vienas Lietuvos sportininkas.

Lengvaatletis Jonas Spudis 23.45 val. Lietuvos laiku „Maracana“ stadione mes ietį.

„Laukiu starto, viskas gerai. Viskas kaip ir kitose varžybose, didelio spaudimo ar jaudulio prieš startą nejaučiu. Gal dar nesuprantu, kur papuoliau“, – starto išvakarėse šypsojosi J. Spudis.

Jonas Spudis ir treneris Rimantas Plungė (Rimanto Navicko nuotr.)

Rio de Žaneiro parolimpinės žaidynės tęsis rugsėjo 7-18 dienomis. Lietuvai jose atstovauja 13 sportininkų.

Jau pirmą parolimpiados dieną sidabro medalį disko metimo F37 kategorijos varžybose iškovojo Mindaugas Bilius. Jis geriausiu bandymu įrankį nuskraidino 53,60 metro, pasiekė asmeninį rekordą ir tapo žaidynių vicečempionu.

Po pirmos Rio parolimpinių žaidynių dienos Lietuva su vienu sidabru – 27-oje medalių lentelės vietoje.