Buvusi banko investuotoja Kristin Addis kalbėdama su „Bussiness Insider“ žurnalistu prisipažino, kad dabar jaučiasi turtingesnė: nors uždirba tik 40 proc. buvusios šešiaženklės sumos, bet džiaugiasi kelionėmis po pasaulį.

Nickas ir Dariece Swiftai taip pat pakeitė profesijas ir perėjo prie gerokai mažesnių pajamų, bet tvirtina, kad jaučiasi laimingesni. O pasak investuotojų klubui „West Texas Investors Club“ priklausančių milijonierių, žmonių santykiai yra kur kas svarbiau nei uždirbami pinigai.

Galite sau leisti taupyti

„Daugeliui nesuprantama, kad svarbu ne tai, kiek uždirbi, o tai, kiek turi“, – rašo Robertas Kiyosakis knygoje „Du tėčiai – turtingas ir vargšas“.

Pinigai gali neišspręsti finansinių problemų, o atvirkščiai – jas padidinti. Prisiminkite tuos, kurie laimi loterijose ir per kelerius metus iššvaisto visą laimėtą sumą, arba profesionalius sportininkus, jaunystėje uždirbusius milijonus, o vėliau visiškai nuskurdusius.

„Pinigai dažnai atskleidžia mūsų žmogiškąsias ydas. Gavus pinigų pasireiškia tokios savybės, kurių nė neįtarėme turį, – aiškina R. Kiyosakis. – Būtent todėl staiga praturtėję žmonės, pavyzdžiui, laimėję loterijoje, gavę palikimą, staiga pradėję gauti didesnes pajamas, paprastai labai greitai grįžta prie tokios pat, o neretai ir didesnės finansinės krizės, iš kurios staiga pavyko išsikapstyti.“

Jei pavyksta pragyventi už tiek, kiek uždirbate, vadinasi, uždirbate pakankamai.

Galite patenkinti visus savo poreikius neišleisdami visos algos

Neišleisti viso uždarbio – vienas iš pagrindinių išlaidų planavimo principų. Išleisti reikia mažiau nei uždirbate, nesvarbu, kokia išlaidų suma.

Milijardierius Anthonys Hsieh interviu „Business Insider“ papasakojo, kad išmokti gyventi pagal išgales – tai dar tėvų įkalta taisyklė. Jo tėvai – JAV imigrantai iš Taivano.

Gyventi pagal išgales gali būti visai paprasta. Ypač jei tai jau darote. Deja, ne kiekvienas šitai sugeba.

2015-aisiais metais „Pew“ tyrimų centro paskelbtoje ataskaitoje nurodyta, kad daugiau nei pusė (55 proc.) iš beveik 8 tūkst. apklaustų JAV gyventojų prisipažino, jog beveik kas mėnesį išleidžia daugiau nei uždirba arba, geriausiu atveju, nė kiek ne mažiau.

Galop vis tiek pavyksta įsigyti tai, ko norite

Atostogos

Jei galite sau leisti nors ir dabar įsigyti jachtą ir pakloti visą už ją reikalaujamą sumą, be jokios abejonės esate turtingas.

O kaip tada, jei tą pačią jachtą visą laiką taupydami ir atsidėdami pinigus galite įsigyti po penkerių metų? Gali būti, kad tai irgi reiškia, kad esate turtingas.

Vykdant apklausas gaunamas vis toks pat rezultatas: JAV gyventojai visiškai nesistengia taupyti. Kaip skelbia „Pew“ tyrimų centras, net 33 proc. atsakovų neturėjo jokių santaupų, o „GOBankingRates“, apklaususi daugiau nei 4,5 tūkst. JAV piliečių, išsiaiškino, kad net trečdalis iš jų visiškai netaupo pensijai.

Metas pereiti prie tolesnio punkto!

Išeiti į pensiją galite tada, kada numatyta

Būti pensininku – savotiška prabanga. Anot specialistų, kad išėjus į pensiją netektų gyventi susispaudus, reikia gauti maždaug 70–80 proc. dabartinio uždarbio (suma, beje, diskutuotina). Net ir tada, jei persikeliate į mažesnį ir pigesnį būstą arba išvykstate į miestą, kuriame pragyvenimo lygis ne toks aukštas, pensija – tai papildomas laikotarpis, kurį reikia kaip nors pragyventi gaunant labai nedidelį uždarbį arba visai jo nebegaunant.

Paprastai į pensiją išeinama sulaukus 65-erių, bet tradicijos keičiasi, nes vis daugiau JAV piliečių supranta, kad nepavyks pratempti dar 20 metų negaunant jokių pajamų.

Bloomberg“ praneša, kad JAV darbo departamento statistikos duomenimis, maždaug 20 proc. 65-erių metų sulaukusių ir vyresnio amžiaus žmonių ir toliau dirba, be to, kaip paaiškėjo iš JAV pensijos tyrimų centro „TransAmerica Center for Retirement Studies“ atliktų tyrimų, maždaug pusė pensinio amžiaus žmonių dirba dėl finansinių priežasčių.

Žinokite, kad išeiti į pensiją tada, kada norite, – prabanga.

Pinigai jums niekada nėra pagrindinis motyvas

Egzistuoja bendras visų savarankiškai praturtėjusių milijonierių bruožas. Turtingų žmonių tikslu niekada nebūna pinigai. Praturtėjusiuosius motyvuoja problemų sprendimo paieškos, koks nors troškimas arba aistra verslui.

Leisti sau elgtis ne vien iš finansinių paskatų, aišku, prabangos ženklas: juk jei vos suduriate galą su galu, svarbiausia bus, kaip užsidirbti, o ne kaip kuo sumaniau atlikti užduotis.

Tai nereiškia, kad neturite būti patenkinti stabiliomis ir pakankamomis pajamomis arba neturite džiaugtis, kai pavyksta padidinti pelną, bet pinigai niekada neturi būti pagrindiniu jūsų veiklos motyvu. Jei galite sau leisti sutelkti dėmesį į kokią nors kitą sritį, vadinasi, anaiptol neskurstate.

Nesiejate pinigų su pavojais

„Daugelį didelės pinigų sumos, galima sakyti, gąsdina, – rašo savarankiškai praturtėjęs milijonierius Steve‘as Sieboldas. – Mums kažkodėl įkalta į galvas, kad su pinigais susijusi veikla pavojinga, nes pinigai – tai kažkas, ką sunku uždirbti ir dar sunkiau išlaikyti. Deja, jei norime „pritraukti“ pinigų, turime žiūrėti į juos ne priešiškai, o palankiai.“

Pasiturintys žmonės savo turtus sugeba padidinti todėl, kad nebijo pripažinti, jog turint pinigų lengviau išspręsti daugelį problemų.

S. Sieboldas sako: „[Vidurinioji klasė] į pinigų uždirbimą žiūri kaip į visą gyvenimą trunkančią prievolę ir nesibaigiančią kančią. Bet praturtėjusieji pinigus laiko savotišku laisvės garantu – juk turint pakankamai pinigų galop „nusiperki“ dvasios ramybę.“

Jei pinigai jūsų negąsdina, jei jų atžvilgiu nesate nusiteikęs priešiškai ir laikote juos savo siekių įgyvendinimo priemone, jums neblogai klojasi.

Nesate prie nieko pririštas

„Ilgainiui suvokiau, kad pinigai daugeliu atžvilgių išlaisvina, – prisipažįsta savarankiškai praturtėjusi milijonierė „NastyGal“ įkūrėja Sophia Amoruso savo knygoje. – jei gebate kontroliuoti savo finansus, neteks pasijusti pririštam prie darbo, vietos ar santykių, kurie jau seniai pabodo, bet yra neišvengiami, nes kitos alternatyvos tiesiog nėra.

Finansinis stabilumas suteikia galimybę atverti kokias tik norite duris, o jei pinigų nuolat stinga, daugelis durų prieš jus tiesiog užsitrenkia.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (310)