3 dienos – 12 operacijų

Jau septintus metus į uostamiestį savo atostogų sąskaita atvykstančio Švedijos Karlskronos ir Karlshamno ligoninėse dirbančio plastinio chirurgo M. Reychmano ilgametė patirtis Klaipėdos ligoninės Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus gydytojams Marijai Kukanovai bei Gintarui Gelžiniui ir šį kartą buvo naudinga.

Per tris dienas specialistai kartu atliko dvylika sudėtingų operacijų. Švedas liko sužavėtas kolegų lietuvių profesionalumu ir teigė, kad iš jų buvo ko pasimokyti net jam, keliolika operacijų per savaitę gimtinėje atliekančiam chirurgui.

Operuoja ir vaikus

Klaipėdos ligoninės Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus specialistai pašalindami funkcinius sutrikimus tinkamą formą grąžina nosiai, krūtims, šalina odos navikus, randus, atlieka endoskopines operacijas sąnarių, veido srityje.

Gydytoja M. Kukanova pasakojo, kad nemažą jų pacientų dalį sudaro per neatsargumą sunkiai nusideginę vaikai.

Neseniai plastinei chirurgei teko šeštą kartą operuoti didelę kūno dalį nusideginusią mergaitę. Didžiuliai randai trikdė vaiko raidą, augimą – po penktos operacijos mergaitė paaugo net 20 centimetrų, jau gali judinti galūnes.

Bando atkalbėti

Klaipėdos ligoninės gydytojams vis dažniau tenka atlikti krūtų didinimo ar mažinimo, riebalų nusiurbimo, raukšlių lyginimo operacijas. Gražinančių chirurginių intervencijų prireikia ne tik dėl išvaizdos kompleksuojančioms moterims, bet ir vyrams.

Vienos dažniausiai operuojamų organų – atlėpusios ausys. Su šia bėda į specialistus kreipiasi šimtai paauglių, ypač vaikinų. M. Kukanova prisiminė pacientą, kuris taip bjaurėjosi atlėpusiomis ausimis, dėl kurių jautėsi nevisavertis, kad buvo pasiryžęs net nusižudyti.

„Kompleksai dėl kurios nors kūno dalies, pavyzdžiui, nosies, ausų, – rimta psichologinė problema. Kai kuriems žmonėms atrodo, kad po operacijos pasikeis ne tik jų išvaizda, bet ir visas gyvenimas. Tačiau stebuklų nebūna. Jeigu matau, kad operacija vaikinui ar merginai visai nereikalinga, kad laukiamo teigiamo rezultato nebus, bandau atkalbėti, siunčiu pasikonsultuoti su psichologu. Pasitaiko ir tokių pacientų, kurie po operacijos dar labiau nusivilia“, - pasakojo gydytoja.

Investavo milijoną

Pasak Klaipėdos ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio, siekiant neatsilikti nuo Vilniaus bei Kauno klinikų, šiemet į Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus modernizavimą buvo investuota apie milijonas litų. Atnaujinimo darbai visiškai bus baigti šių metų pabaigoje.

Klaipėdos ligoninės plastinės chirurgijos specialistai per metus atlieka maždaug tūkstantį plastinių operacijų. Iš jų aštuoniasdešimt procentų sudaro dėl sveikatos atliekamos rekonstrukcinės operacijos. Penktadalį – estetinės operacijos, kurių metu pašalinami arba sumažinami išvaizdos trūkumai.

Galbūt netolimos ateities vizija, pasak V. Janušonio, - neatpažįstamai išvaizdą pakeisiančios operacijos, reikalingos, pavyzdžiui, itin sunkių nusikaltimų liudytojams apsaugoti.