Praėjusį savaitgalį visą Europą sukrėtė žinia, kad Anglijos šiaurėje nušauta leiboristų partijos proeuropietiškų pažiūrų parlamentarė, dviejų vaikų mama Jo Cox.

Išpuolis įvykdytas netoli Brestalo miestelio bibliotekos, kurioje politikė rengdavo susitikimus su rinkėjais. J.Cox aktyviai palaikė Jungtinės Karalystės (JK) išlikimą ES, internete skelbė daug tekstų apie tai, kaip tik prieš tragišką žūtį ragino „Twitter“ pažiūrėti siužetą tema, kaip britai turi vesti paskui save Europą, o ne jos šalintis.

Nušautos parlamentarės kolegos pasibaisėjo išpuoliu, leiboristas Andy Burnhamas socialiniame interneto tinkle patetiškai klausė, kas darosi pasauliui. Bet gal ne pasauliui, o daliai britų visuomenės?

Paaiškėjo, kad suimtas 52-ejų politikės žudikas yra kamuojamas psichikos problemų, bent dešimtmetį palaiko – taip pat pinigais - neonacių interneto puslapius bei yra politikei grasinęs dar iki incidento.

Aršiuose britų ginčuose dėl „Brexit“ išryškėjo absoliučiai priešingi mentalitetai - J.Cox žudikas simbolizuoja moralinį dugną tų, kurie linkę nuo pasaulio atsitverti sienomis. Simboliška, kad J.Cox vyras po žmonos žūties „The Guardian“ puslapiuose paragino Didžiąją Britaniją kovoti su neapykanta, kuri politikę užmušė.

Premjerui Davidui Cameronui vasarį ES viršūnių susitikime pavyko pasiekti susitarimą, užtikrinantį Jungtinei Karalystei „specialų statusą“ 28 valstijų Bendrijoje, bet separatizmo šalininkai JK nerimsta nepaisant jokių logiškų argumentų. Anglijos centrinis bankas pareiškė, kad referendumas kelia riziką JK finansų rinkoms ir gali sutrikdyti net pasaulio ekonomiką.

Didžioji Britanija visada lošė tam tikro išskirtinumo, buvimo lyg ir šalia ES, korta, tas beveik atvirai demonstruojamas egoizmas niekada neatrodė simpatiškai. Ypač dabar, kai Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra paskelbė, jog 2015-ųjų pabaigoje 65,3 milijono žmonių buvo pabėgėliai arba perkelti asmenys, taigi pabėgėlis yra kiekvienas 113 planetos pilietis, ir tai rekordinis kiekis žmonijos istorijoje. Būtent dabar dalis britų bando atsitverti nuo ES, kurią be kitų krizių alina dar imigrantų antplūdis.

Vis dėlto Europa turi pakilti virš siaurų dalies britų politinio elito ambicijų ir skatinti JK likti Bendrijoje, kad ir išskirtinėmis sąlygomis. Šiandien ES kaip niekada reikia mąstančių pozityviai, telkiančių bei vienijančių, o ne skaldančių bei atsiribojančių. Būtent tokių žmonių balsas turi būti aiškiai girdimas.

Siekdamas prisidėti prie ES vienybės išsaugojimo „Facebooke“ pradėjau akciją, ragindamas JK gyvenančius tautiečius, net jei jie neturi balsavimo teisės, būti aktyviems ir neformalioje aplinkoje priminti britams apie europietišką solidarumą, kuris ne tik žmogiškai patrauklus, bet patiems britams ir naudingas.

„Brexit“ reikštų JK pasitraukimą iš ES vidaus rinkos bei nutraukimą bendradarbiavimo teisėsaugoas srityje, kuriuo Londonas aktyviai naudojasi. Britai neabejotinai išlošia ir iš laisvo darbo jėgos bei laisvo kapitalo judėjimo.

Didžiojoje Britanijoje reziduojantys lietuviai ir asmeniškai turėtų būti suinteresuoti ES su britais jos sudėtyje, nes išlošus „Brexit“ tų mūsų tautiečių, kurie ten dirba laikinai, gyvenimas gerokai pasikeis.

Politinė reklama bus apmokėta iš LLS rinkiminės sąskaitos, Užs. Nr. 2016-025-DJ/1

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)