„Nuo mažumės man knietėjo visa tai išbandyti, tad pernelyg nedvejodamas po abitūros egzaminų pasirinkau Sportinės rekreacijos ir turizmo studijų programą Lietuvos sporto universitete (LSU). Dar mokydamasis gimnazijoje profesionaliai sportavau, bet treneriu nesirengiau tapti, o turiningo, sportiško laisvalaikio organizatoriaus darbas – kaip tik man“, – atvirauja LSU magistrantas Antanas Ūsas.

Būsimieji rekreacijos ir laisvalaikio organizatoriai gyvena judriai

Antanas džiaugiasi nuo pat pirmo kurso įsitraukęs į smagią studentišką kasdienybę. „Man patiko, kad jau per bakalauro studijas gaudavome ne tik naudingų profesinių žinių, bet ir galėjome prisijungti prie įvairių praktinių veiklų, leidomės į žygius ir rengėme išvykas į įdomias Lietuvos vietoves. Kartu su dėstytojais rungėmės boulingo varžybose, laisvalaikiu savarankiškai sportuodavome Universiteto sporto salėse, manieže, plaukiodavome baseine“, – pasakoja A. Ūsas.

Studijuodamas trečiame kurse Antanas nutarė imtis ir mokslinės veiklos. Dėstytojo paragintas Studentų mokslinės draugijos konferencijoje pristatė įdomų darbą ir tapo savo sekcijos laimėtoju. Tik į finalą nesuspėjo, mat pasirinko intensyvius Erasmus kursus užsienyje.

LSU magistrantas A. Ūsas (kairėje)

Mainų programos – neįkainojama patirtis

Per ketverius bakalauro studijų LSU metus pagal Erasmus studentų mainų programą Antanas stažavosi Italijoje ir Kinijoje. „Visiems studentams rekomenduoju bent semestrą pasimokyti svetur. Tai neįkainojama patirtis, tik reikia ryžto, didelio noro ir sveiko užsispyrimo netikėtiems sunkumams įveikti. Turbūt kiekvienas po Erasmus studijų grįžęs studentas galėtų patvirtinti, kad ne tik pasisėmė naudingų žinių, sutiko naujų draugų, bet ir įgijo savarankiškumo, laisvumo bei į daugelį dalykų ėmė žvelgti platesniu žvilgsniu“, – dalinių studijų užsienyje privalumus vardija A. Ūsas.

Pavyksta suderinti studijas, darbą ir savanorišką veiklą

Šį birželį Antanas baigia pirmą Turizmo ir sporto vadybos magistrantūros studijų kursą LSU, yra Universiteto mokslinės laboratorijos „Inolab“ laborantas bei Eurolygos ir „Žalgirio“ projekto „One Team“ savanoris. „Tiesiog įpratau tinkamai planuoti savo laiką, todėl kol kas visas veiklas pavyksta suderinti. Patogu, kad ir studijuoju, ir dirbu Universitete: talkinu dėstytojams vykdant projektus, atliekant mokslinius tyrimus, – sako A. Ūsas. – Ir vis prisimenu šviesaus atminimo profesoriaus Alekso Stanislovaičio žodžius, kad Universitete turi dirbti geriausi studentai, bei pasakojimą, kaip jį iškart po studijų pakvietė likti čia. Labai tikiuosi, kad ir aš neapvilsiu savo kolegų, dėstytojų, iš kurių kasdien daug ko išmokstu.“

Laviruodamas tarp mokslų, darbo ir savanoriškos veiklos Antanas kartkartėmis pagalvoja ir apie doktorantūros studijas, nors dabar jo mintys daugiausia sukasi apie rengiamą magistro darbą.

Turizmo ir laisvalaikio sektoriuose vis dar yra laisvų nišų

Pasak LSU Sportinės rekreacijos ir turizmo studijų programos direktoriaus dr. Artūro Simanavičiaus, smalsūs, iniciatyvūs ir darbštūs studentai dažniausiai jau studijų metais, ypač po praktikos, randa sau darbo vietą. „Vieni mūsų parengti profesionalai dirba turizmo ir laisvalaikio paslaugas teikiančiose valstybinėse, nevyriausybinėse ar verslo įmonėse, kiti kuria ir plėtoja savo verslą, skatinantį aktyviau ir įdomiau leisti laisvalaikį, o dar kiti tęsia studijas, imasi mokslinės veiklos“, – teigia dr. A. Simanavičius.

Sportinės rekreacijos ir turizmo studijų programos direktorius dr. A. Simanavičius