„Verta prisiminti, kad tai mes buvome pirmosios terorizmo aukos, o po (Lenkijos prezidentinio lėktuvo katastrofos) Smolenske galime sakyti, kad buvome pirmoji didelė terorizmo auka šiuolaikiniame konflikte, kuris vyksta mūsų akivaizdoje“, – gynybos ministras Antonis Macierewiczius sakė per vieną tarptautinę konferenciją Torunės mieste.

2010 metų balandžio 10-ąją Lenkijos vyriausybiniam lėktuvui sudužus netoli Smolensko Rusijos vakaruose žuvo tuometis prezidentas Lechas Kaczynskis ir 95 kiti žmonės – daugiausiai aukšto rango pareigūnai ir iškilūs visuomenės veikėjai. Ta avarija laikoma didžiausia Lenkijos taikos meto katastrofa.

L.Kaczynskio brolio dvynio Jaroslawo vadovaujama konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pernai spalį triuškinamai laimėjo parlamento rinkimus ir grįžo į valdžią po aštuonerių metų opozicijoje.

A,Macierewiczius taip pat užsiminė, kad ta katastrofa buvo organizuota atsakant į 2009 metais Lenkijos pateiktą prašymą pripažinti genocidu į nelaisvę paimtų lenkų kariškių masines žudynes, vykdytas Sovietų Sąjungos saugumo Antrojo pasaulinio karo pradžioje netoli Smolensko esančiame Katynės miške ir kitose vietose.

„Neabejotina, kad tai, kas įvyko prie Smolensko, turėjo atimti iš Lenkijos vadovybę, kuri vedė mūsų šalį į nepriklausomybę“, – jis sakė šeštadienį.

Maskva nedelsdama reagavo į ministro pareiškimus - Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad tokie komentarai yra „nepagrįsti, šališki, niekaip nesusiję su tos lėktuvo katastrofos tikrosiomis aplinkybėmis“.

Dabartinės opozicinės Lenkijos Pilietinės platformos partijos (PO) narys Rafalas Trzaskowskis taip pat atmetė A.Macierewicziaus kaltinimus, sakydamas, kad jie yra „pasibaisėtini“.

„Jeigu gynybos ministras kokiu nors būdu kaltina valstybę terorizmu, mes tegalime baisėtis, nes teroro aktai nepaliekami be atsako“, – buvęs užsienio reikalų viceministras sakė žurnalistams.

Beveik ketvirtadalis lenkų tiki, kad Smolensko katastrofa buvo tyčinis nužudymas, rodo praeitais metais atlikta apklausa.

Kiti mano, kad tas lėktuvas sudužo dėl kitų veiksnių, o 37 proc. respondentų sakė esantys įsitikinę, kad lėktuvo pilotai buvo spaudžiami leisti oro uoste, kurį gaubė tirštas rūkas.