Ingredientai:

Tešlai: 5 st. (stiklinės) miltų, 2 st. grietinėlės, 70 g šviežių mielių, 7 kiaušiniai, 1,5 st. cukraus, 200 g sviesto, 0,5 st. razinų, 0,5 st. migdolų drožlių (ar kokie patinka džiovinti vaisiai), konjako, 0,5 st. apelsinų, citrinų cukatų (nebūtina), 1 mažas pakelis vanilinio cukraus, 0,5 a.š. druskos, 0,5 citrinos sulčių, cukraus pudros, 0,5 st. cukraus sirupo, 1 - 2 kiaušinio baltymų, nutarkuotos apelsino ir citrinos žievelių.

Paruošimas:

Razinas užpilame konjaku. Tešlos paruošimui imame vidutinio dydžio indą ir pašildytoje grietinėlėje ištirpinti mieles, įdedam pusę cukraus, padaryti raugą, įdedant pusę persijotų miltų, išmaišyti ir padėti 1 - 1,5 valandos šiltai (žiūrėkite kaip kils tešla).

Trynius atskirti nuo baltymų ir išplakti iki baltumo su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, supilti ištirpintą sviestą vandens vonelėje, gerai išmaišyti. Iki standumo išplakti baltymus su trupučiu druskos. Kada raugas bus pakilęs supilame kiaušinių sviesto mišinį, nuo razinų nupilti skysti ir sudėti į tešlą, taip pat sudėti migdolus, druska, sudėti baltymus, gerai ir atsargiai išmaišyti, persijoti ir sudėti likusius miltus, likusį cukrų. Išminkyti tešlą ir vėl padėti šiltai uždengus šiltu drėgnu rankšluosčiu. Kada tešla padidės du kartus ją išminkyti ir vėl duoti jai pakilti. Darant tešlą netriukšmauti, netrankyti durimis, kad nebūtu skersvėjo, tai šventas patiekalas!

Pasiruošti kepimo formas, man geriausi dviejų rūšių: aukštis – 12 cm/Ø 10, 15 cm/ Ø 12 (kame kepti, spręskite patys, galite mažoje ar didelėje formoje). Tešlą dėti iki pusės kepimo formos (jei formos ne su nepridegančia danga, dėkite kepimo popierių, galite patepti sviestu) ir duoti vėl pakilti iki ¾ formos.

Dedam į orkaitę įkaitintą iki 180 – 200 laipsnių temperatūros ir kepam apie 40 minučių (aišku priklauso nuo dydžio), jei viršus paruduos uždenkite drėgnu kepimo popieriumi ir tikrinkite mediniu pagaliuku įdurdami į kepini (jei drėgnas dar kepkite, sausas iškepęs jau). Iškepus duokite truputį atvėsti, tada išimkite iš formų ir papuoškite savo nuožiūra!

Galite pabarstyti cukraus pudra, šokoladu, pabarstukais, glazūra. Vienas papuošimo būdų: išplakti baltymus iki standžių putų, toliau plakant pilti cukraus sirupą, įdėti nutarkuotas apelsino, citrinos žieveles, supilti citrinų sultis (ragaukite) ir išmaišyti iki vienalytės masės.

Prieš užpilant ant kepinio, glazūrą pašildyti iki 60 - 65 laipsnių temperatūros nuolat maišant. Į glazūrą galima įdėti kakavos, šokolado, įpilti spanguolių sulčių (tada nereikės citrinų sulčių).

Skanaus per šv.Velykas!!!

Kęstutis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)