CargoNews.lt pateikė keletą patarimų, padėsiančių grandines greitai ir teisingai užsidėti.

Volvo Lietuva“ efektyvaus vairavimo instruktorius Eivitas Žarys pastebi, kad paprastai visi sudėtingesni kelio ruožai, kuriuose gali tekti naudoti grandines, būna pažymėti atitinkamais ženklais, o greta – parengtos aikštelės šiaip procedūrai atlikti.

„Jei oro sąlygos iš tiesų būna prastos ar meteorologai perspėja, kad artėja pūga, eismo priežiūros pareigūnai dažai uždaro atskiras kelio atkarpas ir suformuoja konvojus iš grandinėmis „apsiginklavusių“ automobilių. Tvarka, kuriuos ratus privaloma apvilkti grandinėmis, skirtingose šalyse gali būti ne vienoda (kai kur pakanka grandinių tik ant varančiosios ašies, kai kur – reikia turėti grandines visiems vilkiko ratams ir netgi puspriekabei), todėl planuojant maršrutą šiuos dalykus patartina pasitikslinti“, – rekomendavo E. Žarys.

Pačios grandinės, priklausomai nuo gamintojo, būna skirtingų tipų. Vienos skirtos važiavimui ledu, kitos vien sniegui, trečios – universalios. Taip pat gali šiek tiek varijuoti jų montavimo, fiksavimo ir įtempimo algoritmas, tačiau esminiai dalykai bendri.

Grandinės padangoms
„Svarbiausia – prieš leidžiantis į reisą, kuriame gali prisireikti grandinių, pasitikrinti ar jos tinka jūsų sunkvežimio ratams ir ar nėra susidėvėjusios iki kritinio lygio. Jei grandinė nutrūktų važiuojant, bėdos beveik neišvengiamos, nes pačiu „nekalčiausiu“ atveju besimaskatuojantys jos galai suskaldys posparnius ir žibintus, o blogiausiu – prakirs degalų baką, apgadins krovinį ar netgi išprovokuos avarinę situaciją. Trukus grandinei, kuri montuojama ant vieno iš sudvejintų ratų, gali nutikti taip, kad grandinės likučiai įsispraus tarpratyje. Dėl šios priežasties gali tekti išmontuoti ratą“, – vardija „Volvo Lietuva“ efektyvaus vairavimo ekspertas.

CargoNews.lt konsultavęs E. Žarys rekomendavo atidžiai perskaityti instrukciją prieš pradedant darbus, o ne tada, kai kas nors pradeda strigti. Be to, užsidėjus grandines būtina skrupulingai paisyti greičio apribojimų – negalima įsibėgėti daugiau 50 km/val. net jei atskiri kelio ruožai atrodo nepavojingi. Judant didesniu tempu rizikuojama, kad veikiamos išcentrinės jėgos grandinės išsitampys, pradės liesti posparnius, kels vibraciją ir pan. Labai svarbu vengti tiek agresyvaus stabdymo, tiek greitėjimo. Iš važiavus ant švaraus asfalto grandines derėtų kuo greičiau nuimti, nes tokiomis sąlygomis jos sparčiai dėvisi.

Svarbiausi žingsniai montuojant grandines ant sunkvežimio ratų:

1) Susiraskite aikštelę, kurioje galėtute pirmyn ar atgal netrukdomi pavažiuoti bent 2-3 metrus.

2) Pasitiesę grandines greta automobilio rato įsitikinkite, kad jų įtempimo mechanizmas yra rato išorėje, o pati grandinė nesusisukusi ir nesutrūkusi.

3) Pasirūpinkite patogesniu priėjimu prie ratų (išnaudojant pneumatinės pakabos galimybes vilkiką šiek tiek pakelkite), esant galimybei nuimkite posparnius.

4) Apgaubkite ratą grandine ir šiek tiek pavažiavę sukabinkite jos galus. Taupant laiką geriausia vienu kartu grandines montuoti ant visų ratų, kuriuos planuojama „kaustyti“.

5) Užfiksavus grandines reiktų nuvažiuoti maždaug pusę kilometro ir stabtelėjus patikrinti, ar jų nereikia papildomai įtempti.