„Švedų pareigūnai man sako, kad vyksta tyrimas ir esą nieko daugiau nereikia, mes viską išspręsime. Mums net neleido kalbėti su švedų žiniasklaida, nors to pabėgėlio tėvas su savo neteisybe ėjo per visas žinias“, – skundėsi vyras, kurio paauglį sūnų, įtariama, nužudė pabėgėlių iš Sirijos sūnus 14-metis Ahmedas.

Jis lietuvį, su kuriuo mokėsi vienoje mokykloje, užpuolė peiliu ir sužalojo taip smarkiai, kad po kelių valandų Arminas mirė.

„Pareigūnai, matyt, žino, kad apie pabėgėlius, aišku, kalbėsiu neigiamai ir kažkodėl juos dengia. Man taip atrodo, jie bando mane užčiaupti“, – sakė vyras.

Situacija dėl pabėgėlių darosi pavojinga

Žydrūnas teisybės bando ieškoti laikydamasis išvien su kitais Švedijoje esančiais lietuviais. Jis tikino – dėl pabėgėlių situacija šalyje darosi nebekontroliuojama.

„Vieną lietuvę prieš porą mėnesių pabėgėliai norėjo išprievartauti. Policininkai nieko nepadarė, tik jiems uždėjo elektrines apyrankes, kad žinotų, kur jie yra. Tuo ir baigėsi“, – pasakojo Žydrūnas.

Jo teigimu, praėjusiais metais pabėgėliai buvo užpuolę dar vieną lietuvę, iš kurios bandė atimti vedžiojamą šuniuką.

„Pabėgėliai kabinėjasi, negalima gatve praeiti. Baisu, kas čia darosi“, – tikino Armino tėvas.

Kreipsis pagalbos

Jo teigimu, ir patys švedai bijo kalbėti apie tai, kas vyksta. Prabilti viešai esą nesiryžta ir švedės mergaitės, kurią, pasak Žydrūno, Arminas ir apgynė nuo pabėgėlių patyčių, tėvai.

„Pas mus Lietuvoje viskas vyksta kitaip. Viską viešina. O čia viską slepia, nutyli, galiausiai viskas užmirštama, taip ir baigiasi“, – pastebėjo Žydrūnas.

Jis sakė, kad greitu metu planuoja kreiptis pagalbos į Lietuvos ambasadorių ir konsulą Švedijoje. Labiausiai šiuo metu jam reikalingas geras advokatas.

Nusivylė direktoriaus reakcija: pakalbėjo 5 minutes ir viskas

Žydrūnas nusivylęs ir tuo, kad dėmesio šiai problemai nebuvo skirta ir mokykloje.

„Direktorius sukvietė mokinius į vieną vietą, visi jie buvo susirinkę fojė. Jis pakalbėjo 5 minutes ir viskas tuo baigėsi. Čia gedulas? Ar tiek turi trukti direktoriaus kalba po tokios didelės tragedijos?“, – neslėpdamas pasipiktinimo klausė vyras.

Žydrūnas pasakojo ir asmeniškai kalbėjęs su direktoriumi, kuris jo atsiprašė, tačiau tai, vyro teigimu, nepalengvina kančios.

„Direktorius žinojo apie konfliktus, bet nesiėmė jokių veiksmų, kad tai sustabdytų. Jie žinojo, kad tas kitas paauglys grasino atkeršyti“, – tikino Žydrūnas.

Pabėgėlio tėvas sakė, kad sūnus kentė patyčias, bet lietuviai tai neigia

DELFI primena, kad antradienį išplito ir vaizdo įrašas, kuriame matyti vienas iš ginčų tarp lietuvio ir jo bendramokslio Ahmedo.

Kartu su juo arabų portale „Alkompis“ pateikiamas ir Ahmedo tėvo Mustafos interviu, kuriame jis pasakoja, kad sūnus jau kurį laiką kentė bendraamžių patyčias, nenorėjo eiti į mokyklą. Apie tai jis esą informavo ir mokyklos administraciją, tačiau ši ryžtingų veiksmų nesiėmė.

„Tai yra melas. Dabar šalia manęs – trys tos pačios mokyklos mokiniai, kurie man sakė, kad iš to vaiko nebuvo tyčiojamasi. Su juo buvo elgiamasi kaip su žmogumi“, – aiškino Žydrūnas.

Pabėgėliai pavyzdingais mokiniais nelaikomi

Jis pasakojo, kad mokyklą, kurią lankė jo sūnus, lanko ir daug pabėgėlių. Joje yra sudarytos net atskiros klasės sunkiai švediškai kalbantiems vaikams ir paaugliams.

„Man vaikai pasakojo: kelis pabėgėlius pernai išmetė, nes jie pamokų metu su peiliais žaisdavo, rūkydavo“, – situaciją mokykloje apibūdino Žydrūnas.

Tiesa, lietuvių šioje mokymosi įstaigoje nėra daug – iki 10. Dalis jų šiandien į pamokas nėjo. Jų išleisti nenorėjo tėvai, nes jie bijo dėl savo vaikų saugumo.

„Mes tikrai negalvojome, kad taip gali nutikti. Čia gi Švedija. Tokia šalis. Kultūra, viskas. Kaip taip galima pagalvoti...“, – graudinosi vyras.

Smogė peiliu

DELFI primena, kad konfliktas tarp vaikinų nutiko pirmadienį apie 12.45 val. vietos laiku. 14-metis, manoma, pabėgėlių iš Sirijos sūnus, smogė peiliu lietuviui.

Anot neoficialių šaltinių, Arminui peiliu buvo suduoti penki smūgiai. Jis buvo išvežtas į Kristianstado ligoninę, kurioje nuo patirtų sužalojimų mirė.

Mokykloje, kur ir nutiko šis kraupus įvykis, buvo pranešta, sustiprinta apsauga. Žadama, kad su moksleiviais greitu metu pradės kalbėtis psichologai.