Taip, brangūs tėveliai. Jūs atimate iš savo vaiko kompiuterį savaitei ir jis jau nebegali funkcionuoti kaip pilnavertis paauglys! Suprantate, jis, jūsų vaikas, kuriam pritaikėte šią siaubingą bausmę yra priverstas išsiversti be feisbuko visą šį laiką! Jokio „skrolinimo“, jokio nuotraukų „laikinimo“, „share'inimo“ – nieko! Dėl tokio jūsų sukelto spaudimo mokytis ir atsisakyti interneto jūsų sūnus pradeda klimpti į depresijos liūną: gerti, rūkyti, ilgainiui vartoti narkotikus. Kaip baisu! Ir visos šios problemos kyla tik dėl to, kad atėmėte telefoną! Kas galėjo pamanyti.

O švietimo sistema... Ji tiesiog siaubinga. Švietimo ministerijoje sėdintys nesuvokia to, kad jaunimui nereikia jokio mokslo! Jam tiesiog užtenka pagrindų. Matematikos – tiek, kad galima būtų susiskaičiuoti „like“ skaičių po nuotraukomis. Lietuvių kalbos – ne daugiau, nei to reikalauja komentaro parašymo nuostatai feisbuke, na, arba bent tiek, kad galima būtų įterpti „Sel“ dainos citatą po naujai paskelbto būsenos įrašo. Anglų kalbos žinių reikia kiek daugiau. Tiek, kad būtų galima be klaidų sudėlioti šimtus „haštagų“. Taip, brangioji ŠMM, jūs tikrai nesuprantate ir geriau nė nebandykite suprasti, kokių žinių reikia jaunimui. Patarčiau užuot lengvinus švietimo sistemą, ją tik pasunkinti.

Vaikai pirmiau išmoksta maigyti raides klaviatūroje, nei parašyti jas ant lapo. Taip pat pirmiau pradedamos dainuoti „Rihannos“ dainos, nei „Du gaideliai“. Sakot, globalizacija? Galbūt. Bet vis dėlto, visi kiemo žaidimai persikelia į kompiuterį. Vasarą jaunuolių veidai greičiau įgauna įdegį nuo kompiuterio ekrano skleidžiamų spindulių nei nuo saulės.

Supraskite, tėvai ir mokytojai, švietimo ministrai ir ministrės, jaunimas nebeturi kada mokytis trigonometrijos. Jam reikia „tūsinti“. Dažnai mergina, turinti neigiamą matematikos pažymį semestre, moka nusipiešti L. Brėžniavo antakius ir „susikontūruoti“ savo veidelį pagal visus „Youtube“ „tutorialus“.

Daugelis prastai besimokančių jaunų vaikinų galėtų patarti vyresniesiems, kokios rūšies degtinė sukelia lengviausiai ištveriamas pagirias ir kokia užkanda geriausia. Laikas po pamokų, kuris galėtų būti skiriamas namų darbams, dažniausiai yra paaukojamas „siemkių“ lukštenimui kartu su draugais daugiabučių namų kiemuose. Ir taip, tas pats jaunimas nuolatos skundžiasi dėl to, kad nespėja mokytis. Tas pats jaunimas, kuris dalyvauja vakarėliuose kiekvieną savaitgalį, kuris valandų valandas tuščiai leidžia feisbuke, kuris nežino ir nė neįsivaizduoja, ką veiks baigęs mokyklą.

Tiesa, ši karta išskirtinė ne tik tuo, kad yra linkusi dejuoti ir skųstis, bet ir tuo, kad nepaisant tokio jaunuolių laisvalaikio, jie visi nori baigti universitetus. Jie visi nori tapti profesoriais, direktoriais, verslininkais, vadovais, teisininkais, politikais. Nepaisant to, kad išpaikintas auksinis jaunimas net nesuvokia, kokioje srityje norėtų save realizuoti, ši jaunuomenė puikiai supranta, kad nenori vargano darbo. Jaunuoliai nori vadovauti, bet mokytis tingi. Siekia tapti specialistais, tik nežino, kokios srities. Būti pripažintais ir sulaukti šlovės yra pagrindinis šių žmonių tikslas. Taip, mūsų tautos laukia išties nuostabi ateitis. Tokia nuostabi, kad net norėčiau jos nesulaukti.

Tačiau visą šį žlugimą dar galima sustabdyti. Tėveliai, sukluskite. Neauginkite nevykėlių kartos. Niekada šimtu procentu nepasitikėkite savo vaikais. Neiškelkite savo atžalų aukščiau kitų. Nedovanokite vis naujesnio ir naujesnio „Iphone“ su kiekvienom Kalėdom. Negirkite vaikų be pagrindo. Ir nuolatos priminkite jiems tai, kad aplinkui yra tokių bendraamžių, kurie užuot svajoję apie naujausio modelio kompiuterį, tiesiog nori šiltos žieminės striukės ir... Kad tėvas jų nemėtytų šulinin.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite atsiųsti savo nuomonę? Patarti? Pasidalinti mintimis? Kviečiame pasidalinti mintimis! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: