Putpelių mėsa minkšta, kvapni, sultinga, ji pasižymi intensyviu skoniu, yra lengva ir greitai virškinama, todėl neretai lyginama su fazanų mėsa, kuria mėgaudavosi Versalio svečiai.

„Lietuvos pirkėjai vis dažniau renkasi gurmanišką mėsą, ypač auga triušienos, antienos, kalakutienos, brandintos jautienos pardavimai artėjant šventėms. Putpelių mėsa – nauja prekė mūsų lentynose, visą gruodį ją pasiryžome tiekti, pastebėję besikeičiančius pirkėjų maitinimosi įpročius. Ypač šventėms Lietuvos gyventojai linkę eksperimentuoti, vis daugiau gyventojų šventinius stalus praturtina naujomis gurmaniškomis tradicijomis“, - pasakojo RIMI Viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Putpelių mėsa laikoma ne tik delikatesu, ji turi puikių maistinių savybių, aukštą biologinę vertę. Mėsoje gausu mineralų, ji – geležies, magnio, kalcio, vario, mangano, cinko fosforo, natrio bei baltymų šaltinis. Putpelių mėsoje gausu aminorūgščių, vitaminų A, B6, B1, B2, C, E, K, folio rūgšties.

Pasak putpelių augintojos, ūkininkės Jūratės Ancikienės, šių paukštelių mėsos kokybei įtakos turi jų auginimo sąlygos, aplinka.

„Jau ketverius metus auginame šiuos paukštelius, žinome, kokia temperatūra, šviesa optimali, kad paukšteliai jaustųsi ramūs ir užaugtų sveiki. Putpeles lesiname tik lesalu be GMO, o mėsą pardavimui ruošiame rankomis. Putpelių mėsa turi išties išskirtinį skonį, ji sultinga, aromatinga, tačiau reikia mokėti ją paruošti . Svarbiausia, mano galva, saikingai naudoti prieskonius, kad valgydami pajustumėte tikrą mėsos skonį ir aromatą,“ – sakė ūkininkė J. Ancikienė.

Iš putpelių galima pagaminti aibę gardžiausių patiekalų. Putpelę galima ne tik virti, tačiau ir troškinti, kepti orkaitėje, konvekcinėje, keptuvėje. Nuostabus skonis atsiskleidžia rūkant putpelės mėsą karštuoju būdu, kepant ant žarijų.

Kalėdiniam stalui siūloma mėgautis natūraliu putpelės skoniu, minimaliai gardinant mėsą prieskoniais. Prieš kepant rekomenduojama saikingai mėsą pabarstyti druska ir pipirais. Natūralus putpelės mėsos skonis geriausiai primins patiekalą, kuriuo mėgaudavosi Lietuvos didikai švenčių metu.

Norintiems kiek intensyvesnio skonio galima paruošti marinatą iš alyvuogių aliejaus, česnako ir imbiero. Puikiai mėsa papildys ir kumino, pipirų druskos ir rozmarino prieskonių mišinys.

Putpeles galima įdaryti obuoliu, kriauše, džiovintais vaisiais. Puikiai rinka ir duonos bei razinų kamšalas.

Siekiantiems netradicinio skonio putpelės mėsą galima gardinti anyžiumi, raudonaisiais citrininiais pipirais.

Nepamirškite, kad paukštienos skonį puikiai papildo kepto kumpio juostelės, tas drąsiai galite apkepti putpelę apviję ją vytinto ar rūkyto kumpio karpačio.

Receptas: karališkos putpelės kalėdiniam stalui

Jums reikės:

4 putpelių
100 g keptų voveraičių
200 g rūkytos šoninės karpavo (tiks ir plonai pjaustytas pusriebis kumpis)
2 svogūnų
Sviesto, stiklinės raudonojo vyno, cinamono, juodųjų pipirų, citrinos sulčių, druskos.

Gaminimas:

Putpeles ištepti šviežiai spaustomis citrinos sultimis. Putpeles prikimškite alyvuogių aliejuje apkeptomis voveraitėmis su svogūnais ir druskos bei pipirų mišiniu pagal skonį. Putpelė apvyniokite kumpelių karpavo. Putpeles sudėkite į gilesnį indą ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Putpeles kepkite visiškai įkaitintoje orkaitėje (180 C) apie 10 minučių.

Tuomet jas apliekite vynu ir kepkite vėl 10, supilkite visą vyną, galite pagardinti padažą sultiniu. Kepkite dar 10-15 minučių. Palikite putpeles orkaitėje pastovėti. Ragaukite su keptais obuoliais ar perlinėmis kruopomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)