Beje, dabar šią higienos normą pagrindė ir mokslas. Pasirodo, su batais į namus parsinešame ne tik keletą bakterijų ir purvo, bet ir pavojingų dalykų, kurių niekada neturėtumėme įsileisti į savo namus! Tai ypač svarbu, jeigu po jūsų namų grindis ropinėja mažas vaikas.

Kokias bjaurias bakterijas atsinešate namo?

Hiustono universiteto mokslininkai nustatė, kad ant apie 40 procentų batų nešiojama pavojinga Clostridium difficile bakterija, su kurios sporomis nėra taip lengva susidoroti.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad minėtoji bakterija yra ne tik ant batų padų (aptikta ant 40 procentų ištirtų batų), bet ir paplitusi visame namų ūkyje: tualetuose, ant įvairių paviršių ir visur, kur aptinkama grindų dulkių. Šios sporos gali gyventi ant sausų paviršių labai ilgą laiką.

Clostridium difficile bakterijos sukeltą infekciją labai sunku gydyti, nes jis atspari daugumai antibiotikų. Dėl to bakterija gali sėkmingai plisti ir pacientui pasveikti darosi vis sunkiau. Pirmiausia ji puola žarnyno sieneles ir sukelia kolitą. Daugelis žmonių Clostridium difficile infekciją pasigauna ligoninėse ir paskui sunkiai su ja kovoja.

Taigi, ar norite, kad ši bakterija apsigyventų jūsų namuose? Ne? Tuomet vos įėję pro duris nusimaukite batus ir įsispirkite į šlepetes.

Kas dar yra ant batų padų?

Ant batų padų neabejotinai rasime labai didelį kiekį dulkių, paukščių ir šunų išmatų, lapų liekanų ir kitų nepageidaujamų šiukšlių. Negana to, lapų liekanos yra puiki terpė bakterijoms veistis.

„Tai reiškia, kad potencialiai kenksmingos bakterijos gali išgyventi ant jūsų batų dienas ar net savaites“, – teigia mikrobiologijos mokslų daktarė K. Reynolds iš Arizonos universiteto.

Arizonos universiteto mokslininkai nusprendė įvertinti bakterijų kiekį ir nustatė, kad jų yra apie 421 tūkstančiai skirtingų vienetų! Visas jas galima sugrupuoti į devynias skirtingas kategorijas. Jos sukelia akių, plaučių ir skrandžio infekcijas. Dvi iš jų tikrai verta paminėti, kad vos įėjus į namus rankos tiestųsi šlepečių link.

Pirmoji yra žinoma kaip E.coli. Tai patogeninis organizmas, sudarantis maždaug trečdalį visų bakterijų, taigi, tai sunkiasvorė bakterija. E.coli atmainos daugiausiai nekenksmingos, tačiau yra ir pavojingų (pavyzdžiui, E.coli 0157:H7). Dažnai ši bakterija tampa skrandžio ir žarnyno problemų priežastimi, gali sukelti vėmimą ir viduriavimą. Ir net jeigu jums atrodo, kad jūsų batai negalėjo kontaktuoti su E.coli bakterija, leiskite paklausti, kiek kartų darbe per dieną užsukate į tualetą?

Kitas bakterijos tipas, kurį mokslininkai aptiko ant batų – Klebsiella pneumoniae, kuris žinomas kaip plaučių ligų sukėlėjas, dažnai galintis sukelti netgi plaučių uždegimus. Šios bakterijos mirtingumo rodiklis pakankamai aukštas (50 procentų), o sergančių alkoholizmu žmonių tarpe gali išaugti net iki 100 procentų.

Ką galite padaryti, kad namai būtų švaresni ir sveikesni?

Sprendimas nusiauti batus ir apsimauti šlepetes turi daugiau privalumų nei galite įsivaizduoti. Pirma, jums rečiau teks valyti namų grindis. Antra, grindų danga ilgiau bus graži. Vadinasi, sutaupysite pinigų. Trečia, jūsų batai taip pat tarnaus ilgiau!

Kad įprotis nusiauti batus vos atėjus namo lengviau išsiugdytų, prie pat lauko durų pastatykite batų dėžę. Taip jūsų namai bus gerokai švaresni, vadinasi, juose bus sveikiau gyventi. Jeigu namuose auga maži vaikai, jiems bus saugu žaisti ant grindų ir nereiks baimintis dėl jų sveikatos.

Kitas didelis privalumas – jeigu namuose vaikštote basi, stimuliuojate pėdose esančius taškus. Kinijos medicina tai pripažįsta jau daugiau kaip penkis tūkstančius metų! Galiausiai, po jumis gyvenantys kaimynai ir vėl jus sutikę pradės šypsotis, nes jiems nereikės rytais ir vakarais klausytis batų kaukšėjimo!

Vis dėlto, taikliausia šia tema pasisakė amerikiečių komikas Alas Frankenas: „Lengviau apsiauti šlepetes, nei nukloti kilimais visą pasaulį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)